Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου: ΔΙΟΡΘΩΣΗ


Η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου προβάλλει σήμερα 30/1/2012 σε 2 προβολές (20.30 και 22.30) στον κινηματογράφο Βιτσέντζο Κορνάρο την ταινία «Διόρθωση».

Ένας άντρας αποφυλακίζεται και αρχίζει να περιδιαβαίνει τη σημερινή Αθήνα. Σύντομα θα συναντήσει μια γυναίκα με το παιδί της, με τους οποίους μπορεί να τους συνδέουν οικογενειακοί δεσμοί ή ένα φριχτό περιστατικό, σύμπτωμα της σημερινής ελληνικής κοινωνίας.

Μία από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες των τελευταίων χρόνων, στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2007 κέρδισε βραβείο σεναρίου και ανδρικής ερμηνείας για τον Συμεωνίδη, ενώ προβλήθηκε επίσης στο φεστιβάλ Βερολίνου το 2008.

Σκην.: Θάνος Αναστόπουλος
Πρωτ.:  Γιώργος Συμεωνίδης, Ορνέλα Καπετάνι, Σαβίνα Αλιμάνι, Νίκος Γεωργάκης, Μπουγιάρ Αλιμάνι


Πριν την προβολή της ταινίας μεγάλου μήκους στις 20:00 θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους RF του νέου σκηνοθέτη και συντοπίτη μας Σταύρου Λιόκαλου. 

Η βλάβη σε μια κεραία τηλεόρασης αναγκάζει τους ενοίκους μιας πολυκατοικίας να σηκωθούν από τους καναπέδες τους και να βγουν από τα διαμερίσματά τους στα οποία ζουν απομονωμένοι, για ν’ ανέβουν στην ταράτσα να διορθώσουν τη βλάβη, όπου θα συναντηθούν και θα συνειδητοποιήσουν τι σημασία της γειτονίας.

H πρώτη μικρού μήκους ταινία μυθοπλασίας του 30χρονου ηρακλειώτη σκηνοθέτη, βραβευμένη ως Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες 2011.

Σκην.: Σταύρος Λιόκαλος
Πρωτ.: Γιώργος Σουξές, Άννα Δελαπόρτα, Κωστής Σειραδάκης, Έρση Μαλικένζου, Δήμητρα Σερεμέτη, Μελέτης Γεωργιάδης, Σοφία Μανώλη, Νίκος Ζωιόπουλος



Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Πρόταση εβδομάδας: WAR HORSE (ΤΟ ΑΛΟΓΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ)


Ένα δημοφιλές παιδικό βιβλίο του 1982, που πρόσφατα μεταφέρθηκε με εντυπωσιακή επιτυχία στη θεατρική σκηνή του Λονδίνου και του Broadway, δίνει την ευκαιρία στον Στίβεν Σπίλμπεργκ να καταπιαστεί για πρώτη φορά στην καριέρα του με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέσα από μια ανεπανάληπτη οδύσσεια ανιδιοτελούς φιλίας, θαυμαστών ανακαλύψεων και αδάμαστης γενναιότητας, το «War Horse» αναμένεται να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τους θεατές κάθε ηλικίας. Λίγο μετά το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Άλμπερτ, ένας έφηβος που ζει σε μια φάρμα στη βρετανική ύπαιθρο, πληροφορείται πως ο πατέρας του αποφάσισε να πουλήσει τον Τζόι, το αγαπημένο του άλογο, στο βρετανικό ιππικό. Πολύ σύντομα, ο Τζόι καταλήγει στην πρώτη γραμμή του γαλλικού μετώπου, όπου ως δια μαγείας αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων με τους οποίους έρχεται σε επαφή. Πίσω στην Αγγλία, ωστόσο, ο Άλμπερτ, νιώθοντας πως έχει χάσει έναν πολύ καλό φίλο, αποφασίζει να αψηφήσει τις επιταγές της μοίρας και να καταταγεί στον στρατό, με την ελπίδα να τον ξαναβρεί..

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Έμιλι Γουάτσον, Ντέιβιντ Θιούλις, Πίτερ Μιούλαν, Νιλς Άρεστρουπ, Τομ Χίντλεστον, Τζέρεμι Ιρβάιν
ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Στίβεν Σπίλμπεργκ



Προβολές ταινιών - Κάθε Πέμπτη ραντεβού για CINEMA!


Το ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης, σε συνεργασία με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου και με την υποστήριξη των Γραφείων Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου, για δεύτερη χρονιά, διοργανώνουν προβολές κινηματογραφικών ταινιών κάθε Πέμπτη στις 20:00, στην αίθουσα «Ανδρόγεω» (2ος όροφος), προσπαθώντας να αξιοποιήσουν την τέχνη ως καινοτόμο μέσο στην ευαισθητοποίηση της κοινότητας.

Σήμερα Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012, στις 20:00 (αίθουσα «Ανδρόγεω», 2ος όροφος)

Kramer vs. Kramer (1979)
Σκηνοθεσία: Robert Benton
Σενάριο: Avery Cornman, Robert Benton
Πρωταγωνιστούν: Dustin Hoffman, Maryl Streep, Jane Alexander
Διάρκεια: 105΄
Κατηγορία: Δράμα
Υπόθεση: Αδυνατώντας να αντέξει την προσήλωση του άνδρα της στην καριέρα του, η Τζοάνα Κράμερ φεύγει από το σπίτι, αφήνοντάς του τη φροντίδα του ανήλικου γιου τους. Δεκαπέντε μήνες αργότερα επανέρχεται και ζητά το παιδί. Όταν ο σύζυγος αρνείται, ξεκινά δικαστικό αγώνα, προκειμένου να κερδίσει την επιμέλεια του παιδιού.




Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Πρόταση dvd: Z O D I A C

Του
David Fincher

Ο,τι δεν φαίνεται
Ο τρόμος είναι μια βραδυφλεγής συνθήκη όταν έχει να κάνει με καταστάσεις οι οποίες επιβάλλονται μέσα από ενδείξεις, εικασίες, ακόμη και από innuendos, μέθοδος αποτελεσματική και απόλυτη στις συνέπειες της μιας και συντηρείται κυρίως από τον τρόπο που αντιλαμβάνεται η υποκειμενική λογική του καθενός τα στοιχεία. Την εικόνα. 

Το 2007 ο David Fincher παραδίδει την δική του πραγματεία πάνω στο φόβο και την παράνοια, με τρόπο διαφορετικό από ότι μας είχε «επιβάλει» στο SEVEN, παίρνοντας με την σκοτεινή του ματιά την ιστορία του ίσως πιο διαβόητου serial killer της νεότερης Αμερικάνικης Ιστορίας μόνο και μόνο για να τον χρησιμοποιήσει ως ένα εργαλείο ανατομίας της σύγχρονης τρομοκρατίας, όπως αυτή μπορεί να ειδωθεί πλέον μέσα από τη δύναμη των ΜΜΕ και της υποσυνείδητης καταστροφολογίας που διαπνέει τον σύγχρονο νευρωτικό άνθρωπο.

Με κεντρικό άξονα την αληθινή ιστορία ενός «αόρατου» εκτελεστή και του τρόπου που ο ίδιος χειραγωγεί αρχικά την αστυνομία και τους δημοσιογράφους, χαρίζοντας τους μόνο τη φαντασιωτική του διάσταση μα ποτέ ένα απτό στοιχείο, ο σκηνοθέτης στοχοποιεί, ίσως εν αγνοία του, τις δύο βασικές κοινωνικές ομάδες που ακόμη και σήμερα εκτελούν το χρέος της «τάξης» και της «πληροφόρησης», πολλές φορές με έναν παρανοϊκό τρόπο που χρίζει εύκολης πίστης από τους πολίτες. Και σε αυτό το σημείο είναι που τελειώνει ο πρωταγωνιστικός ρόλος του δολοφόνου, γιατί στη συνέχεια ο Fincher ξετυλίγει τον κινηματογραφικό του γρίφο μόνο μέσα από την εμμονή που εμφανίζει ένα γαϊτανάκι από ανθρώπους γύρω από μια απειλητική μορφή που τους επηρεάζει αλλά η ίδια δεν επηρεάζεται καθόλου. 

Με καθόλου τυχαίο ιστορικό background τα τέλη των 70’s και το τέλος της λεγόμενης flower power στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο έπειτα από την δολοφονία της γυναίκας του Roman Pοlanski από τον Charlie Manson, ο σκηνοθέτης διαλέγει να κάνει την πιο ώριμη ταινία του δουλεύοντας με τον εσωτερισμό των ενστίκτων και όχι με τον τρόπο που αυτά εξωτερικεύονται(SE7EN, Fight Club) κάνοντας έτσι το θεατή να στραφεί περισσότερο στις ψυχικές του διεργασίες και όχι στις νοητικές. Στο σύμπαν που χτίζει η ταινία σταδιακά, ο κύριος ρόλος δεν αποδίδεται στην μονάδα όπως στις προηγούμενες ταινίες του αλλά στο σύνολο, και στο πώς αυτό παραδίδεται στο φόβο του αγνώστου. 

Οι τρείς πρωταγωνιστές(Ruffalo, R.Downey. Jr, Gyllenhaal) δεν εμφανίζονται ποτέ δυναμικοί, ούτε διαχειριστικοί, φθειρόμενοι μέσα σε ένα καφκικό περιβάλλον από στοιχεία που δεν σχηματίζουν τον ένοχο αλλά την δική τους αποπροσωποποίηση καταλήγοντας μόνοι, θύματα μιας ιστορίας που συνέβαλε μόνο στο συλλογικό ασυνείδητο του τρόμου σε μια Αμερική η οποία μέχρι πρόσφατα είχε παραδοθεί στην παράνοια του εξωτερικού εχθρού (βλ. 11/9), αφήνοντας να σαπίζει ηθικά και θεσμικά από μέσα. Σε κάθε πλάνο του ο σκηνοθέτης αφήνει να υπονοούνται πρόσωπα ως ένοχοι, τονίζοντας έτσι τον εσωτερικό ρυθμό του φόβου.

Ο δολοφόνος του Zodiac δεν έχει συγκεκριμένη μέθοδο, δεν σκοτώνει μόνο σε συγκεκριμένες ώρες, δεν έχει επαναλαμβανόμενα μοτίβα, έρχεται και φεύγει όπως κάθε ανορθόδοξη σκέψη και πράξη, καθρεφτίζοντας μέχρι το τέλος την αβέβαιη τροχιά του Σύγχρονου Κόσμου.

by Rory




Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας στο Ηράκλειο.


Τις ημέρες Τρίτη 24, Τετάρτη 25 και Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012 στις 18:00 και 20:00, προβάλλονται στον Βιτσέντζο Κορνάρο οι ταινίες που ξεχώρισαν και όσες βραβεύτηκαν από το δημοφιλές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας.

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ξεκίνησε το 1978 ως πρωτοβουλία της Κινηματογραφικής Λέσχης της Δράμας. Η ανταπόκριση τόσο των κινηματογραφιστών όσο και του κοινού ήταν μεγάλη από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του. Έπειτα από μερικά χρόνια, το Φεστιβάλ υιοθετήθηκε από τον Δήμο της Δράμας και στα μέσα της δεκαετίας του 80’ από την Πολιτεία.

Η πορεία του θεσμού έδειξε την επιτακτική ανάγκη της ύπαρξης ενός χώρου παρουσίασης και προβολής της ταινίας μικρού μήκους ως αυτοτελούς καλλιτεχνικής έκφρασης. Η πείρα του παρελθόντος βοήθησε στην βελτίωση των συνθηκών διεξαγωγής του Φεστιβάλ. 

Η ταινία μικρού μήκους προβάλλεται, προωθείται αναδεικνύεται και χειροκροτείται στην Ελλάδα.

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας αναγνωρίζοντας την ανάγκη για την περαιτέρω προβολή της Μικρού Μήκους εντάσσει στον ετήσιο προγραμματισμό του τη διοργάνωση προβολών ταινιών μικρού μήκους σε πόλεις της Ελλάδας και του Εξωτερικού.

Η θέση του Φεστιβάλ στο εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο, ως το κορυφαίο Φεστιβάλ στο είδος του, αλλά και η διεθνής του αναγνώριση συμβάλλουν σημαντικά στην επιτυχία των "ταξιδιών" του, που καίριο σκοπό έχουν την προβολή και διάδοση του έργου των νέων κινηματογραφιστών. Τα τελευταία χρόνια, το Φεστιβάλ Δράμας έχει καθιερωθεί στη συνείδηση τόσο του κινηματογραφικού κόσμου όσο και στη συνείδηση του κοινού, ως ο χώρος ανάδειξης των κινηματογραφικών ταινιών μικρού μήκους, ως ο χώρος παρουσίασης όλων αυτών που θα αποτελέσουν ή θα συμπληρώσουν στο μέλλον ένα βασικό κομμάτι του πολιτισμού μας. 

To Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας ταξιδέυει… με "μικρές" αποσκευές και στο Ηράκλειο, όπου Θα προβληθούν οι ταινίες:

1η μέρα, Τρίτη, 24/01
- "Γειά σου Ανέστη" του Δημήτρη Κανελόπουλου - 18’
- "Toothbrushes" των Νίκο Μπρανίδη και Γιάννη Μπουγιούκα – 5’
- "Το πατάρι" του Μίνωα Νικολακάκη - 5’
- "Κόφ’ το" του Βασίλη Καλαμάκη – 14’
- "Ελένη" του Στέργιου Πάσχου – 13’ (ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ 8 ΛΕΠΤΩΝ)
- "Ηγέτης" του Γαβριήλ Τζάφκα – 28’
- "Κινητά στοιχεία" του Ανδρέα Σιαδήμα – 17’
- "Τζαφάρ" της Νάνσυ Σπετσιώτη – 3’

2η μέρα, Τετάρτη, 25/01
- "Κύκλωπάς" της Victoria Trzeciak – 17’
- "Iris" του Αλέξανδρου Σισπίδη – 15’
- "Η νύφη" του Λευτέρη Χαρίτου – 6’
- "Musikhof" του Θωμά Κιάος – 10’ (ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ 8 ΛΕΠΤΩΝ)
- "Gran Partita" του Αλέξανδρου Σκούρα – 15’ – digi festival
- "Under stress" του Πάρη Πατσουρίδη – 10’ – digi festival
- "Flight at the museum" του Δημήτρη Δελινικόλα – 4’ – digi festival
- "Φαγάνας" του Νίκου Χρονόπουλου – 12’ – digi festival
- "Human Nature" του Νάσου Βακάλη – 3’ – digi festival
- "Dead on time" των Ανδρέα Λαμπρόπουλου και Κώστα Σκύφτα – 11’ – digi festival

3η μέρα, Πέμπτη, 26/01
- "Ο μπαμπάς μου, ο Λένιν και ο Φρέντυ" της Ρηνιώ Δραγασάκη , 20’
- "Πίστομα" του Γιώργου Φουρτούνη – 18’
- "Κύκλωπάς" της Victoria Trzeciak – 17’ (Ε) (ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ 8 ΛΕΠΤΩΝ)
- "Κόφ’ το" του Βασίλη Καλαμάκη – 14’ (Ε)
- "Κινητά στοιχεία" του Ανδρέα Σιαδήμα – 17’ (Ε)
- "Τζαφάρ" της Νάνσυ Σπετσιώτη – 3’ (Ε)
- "Ελένη" του Στέργιου Πάσχου – 13’ (Ε)

Ωρες έναρξης προβολών: 18:00 και 20:00

Κινηματογράφος Βιτσέντζος Κορνάρος, Α’ Αίθουσα (Μαλικούτη 18-20)

Γενική είσοδος: 4 ευρώ

Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου: ΣΙΩΠΗΛΕΣ ΨΥΧΕΣ - OVSYANKI


Η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου προβάλλει σήμερα 23/1/2012 σε 2 προβολές (20.30 και 22.00) στον κινηματογράφο Βιτσέντζο Κορνάρο την ταινία «Σιωπηλές Ψυχές».

Δύο φίλοι και η σορός της γυναίκας του ενός από αυτούς διασχίζουν οδικώς την Κεντροδυτική Ρωσία για τη Μαύρη Λίμνη, όπου θα την "αποχαιρετίσουν" με τον παραδοσιακό τρόπο της φυλής των Μέργια.

Βραβείο φωτογραφίας και βραβείο FIPRESCI (Διεθνούς Ένωσης Κριτικών) στο φεστιβάλ Βενετίας 2010.

Σκην.: Αλεξέι Φεντορτσένκο
Πρωτ.: Γιούλιγια Άουγκ, Λαρίσα Νταμασκίνα, Όλγκα Ντομπρίνα


Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Πρόταση εβδομάδας: The Artist


Το 1927 στο Χόλιγουντ, ο λαμπερός και αυτάρεσκος Ζορζ Βαλεντίν, ένας από τους μεγαλύτερους αστέρες του βωβού κινηματογράφου, αρχίζει να συνειδητοποιεί πως η έλευση του ήχου θα σημάνει αναπόφευκτα το τέλος της καριέρας του. Την ίδια στιγμή, η Πέπι Μίλερ, μια χαριτωμένη όσο και φιλόδοξη στάρλετ, την οποία ο Βαλεντίν βοήθησε στα πρώτα της βήματα, θα αρπάξει την ευκαιρία να κάνει το όνειρο της πραγματικότητα, όταν, εντελώς αναπάντεχα, θα βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας ως μία από τις πιο υποσχόμενες εκπροσώπους του ομιλούντος κινηματογράφου. Άραγε, πόσο εύκολο πλέον είναι να διατηρηθεί μια ειλικρινής σχέση ανάμεσά τους..;

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Ζαν Ντιζαρντέν, Μπερενίς Μπεζό, Τζον Γκούντμαν, Τζέιμς Κρόμγουελ
ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Νιλ Μπέργκερ




Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Προβολές ταινιών - Κάθε Πέμπτη ραντεβού για CINEMA!


Το ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης, σε συνεργασία με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου και με την υποστήριξη των Γραφείων Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου, για δεύτερη χρονιά, διοργανώνουν προβολές κινηματογραφικών ταινιών κάθε Πέμπτη στις 20:00, στην αίθουσα «Ανδρόγεω» (2ος όροφος), προσπαθώντας να αξιοποιήσουν την τέχνη ως καινοτόμο μέσο στην ευαισθητοποίηση της κοινότητας.

Σήμερα Πέμπτη 19 Ιανουαρίου, στις 20:00 (αίθουσα "Ανδρόγεω" - 2ος όροφος)

What’s eating Gilbert Grape? (1993)
Σκηνοθεσία:  Lasse Hallstrom
Σενάριο: Peter Hedges
Πρωταγωνιστούν: Jonny Depp, Leonardo DiCaprio, Juliette Lewis
Διάρκεια: 118΄
Κατηγορία: Κοινωνική
Υπόθεση: Ο Gilbert Grape ζει σε μια επαρχιακή πόλη της Αϊόβα και εργάζεται σε τοπικό μπακάλικο. Η μητέρα του μετά τον θάνατο του συζύγου της μη μπορώντας να παρηγορηθεί αλλιώς, εκτός από το να τρώει είναι πλέον υπέρβαρη και καθηλωμένη στον καναπέ. Ο Gilbert δεν έχει μόνο το πρόβλημα της φροντίδας της μητέρας του αλλά και την επίβλεψη των δύο αδελφών του καθώς και τη φροντίδα του πνευματικά καθυστερημένου αδερφού του Arnie. Όταν ο έρωτας του χτυπάει  την πόρτα, αυτά τα προβλήματα μοιάζουν να  είναι αξεπέραστα... 


Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ 2012

Καλύτερη Δραματική Ταινία
Οι υποψηφιότητες:
•    “The Descendants(Οι Απόγονοι)”
•    “The Help”
•    “Hugo”
•    “The Ides Of March”
•    “Moneyball”
•     “War Horse”
And the winner is: “The Descendants(Οι Απόγονοι)”
 
Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία Σε Δραματική Ταινία

Οι υποψηφιότητες:
•    Glenn Close “Albert Nobbs”
•    Viola Davis “The Help”
•    Rooney Mara “The Girl with the Dragon Tattoo”
•    Meryl Streep “The Iron Lady”
•    Tilda Swinton “We Need to Talk About Kevin”
And the winner is: Meryl Streep “The Iron Lady”

Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία Σε Δραματική Ταινία
Οι υποψηφιότητες:
•    George Clooney “The Descendants”
•    Leonardo DiCaprio “J.Edgar”
•    Michael Fassbender “Shame”
•    Ryan Gosling “The Ides of March”
•    Brad Pitt “Moneyball”
And the winner is: George Clooney “The Descendants(Οι Απόγονοι)”

Καλύτερη Κωμική Ή Μουσική Ταινία
Οι υποψηφιότητες:
•    The Artist
•    Bridesmaids
•    50/50
•    Midnight In Paris
•    My Week With Marilyn
And the winner is: The Artist

Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία Σε Κωμική Ή Μουσική Ταινία
Οι υποψηφιότητες:
•    Jodie Foster “Carnage”
•    Charlize Theron “Young Adult”
•    Kristen Wiig “Bridesmaids”
•    Michelle Williams “My Week With Marilyn”
•    Kate Winslet “Carnage”
And the winner is: Michelle Williams “My Week With Marilyn”

Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία Σε Κωμική Ή Μουσική Ταινία
Οι υποψηφιότητες:
•    Jean Dujardin “The Artist”
•    Brendan Gleeson “The Guard”
•    Joseph Gordon Levitt “50/50”
•    Ryan Gosling “Crazy Stupid Love”
•    Owen Wilson “Midnight in Paris”
And the winner is: Jean Dujardin “The Artist”

Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία
Οι υποψηφιότητες:
•    The Flowers Οf War (Jin Ling Shi San Chai)
•    In the Land of Blood and Honey
•    Le Gamin Au Velo
•    Nader And Simin, A Separation
•    The Skin I Live In (La Piel Que Habito)
And the winner is: Nader And Simin, A Separation(Ένας Χωρισμός)

Καλύτερη Β' Γυναικεία Ερμηνεία
Οι υποψηφιότητες:
•    Berenice Bejo “The Artist”
•    Jessica Chastain “The Help”
•    Janet McTeer “Albert Nobbs”
•    Octavia Spencer “The Help”
•    Shailene Woodley “The Descendants”
And the winner is: Octavia Spencer “The Help(Υπηρέτριες)”

Καλύτερη Β' Ανδρική Ερμηνεία
Οι υποψηφιότητες:
•    Kenneth Branagh “My Week with Marilyn”
•    Albert Brooks “Drive”
•    Jonah Hill “Moneyball”
•    Viggo Mortensen “A Dangerous Method”
•    Christopher Plummer “Beginners”
And the winner is: Christopher Plummer “Beginners(Οι Πρωτάρηδες)”

Καλύτερη Σκηνοθεσία
Οι υποψηφιότητες:
•    Woody Allen “Midnight In Paris”
•    George Clooney “The Ides of March”
•    Michel Hazanavicius “The Artist”
•    Alexander Payne “The Descendants”
•    Martin Scorsese “Hugo”
And the winner is: Martin Scorsese “Hugo”

Καλύτερο Σενάριο
Οι υποψηφιότητες:
•    The Artist (Michel Hazanavicius)
•    The Descendants (Alexander Payne, Nat Faxon, Jim Rash)
•    The Ides Of March (George Clooney, Grant Heslov, Beau Willimon)
•    Midnight In Paris (Woody Allen)
•    Moneyball (Steven Zaillian, Aaron Sorkin, Stan Ch)
And the winner is: Midnight In Paris (Woody Allen)

Καλύτερη Μουσική
Οι υποψηφιότητες:
•    Ludovic Bource “The Artist”
•    Trent Reznor, Atticus Ross “The Girl with the Dragon Tattoo”
•    Howard Shore “Hugo”
•    John Williams “War Horse”
•     Abel Korzeniowski “W.E.”
And the winner is: Ludovic Bource “The Artist”

Καλύτερο Τραγούδι
Οι υποψηφιότητες:
•    Hello Hello (Elton John) Gnomeo & Juliet
•    The Keeper (Gerard Butler) Machine Gun Preacher
•    Lay Your Head Down (Sinead O’Connor) Albert Nobbs
•    The Living Proof (Mary J. Blige) The Help
•    Masterpiece (Madonna) W.E.
And the winner is: Masterpiece (Madonna) W.E.

Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων
Οι υποψηφιότητες:
•    The Adventures Of Tintin: The Secret Of The Unicorn
•    Arthur Christmas
•    Cars 2
•    Puss In Boots
•    Rango
And the winner is: The Adventures Of Tintin: The Secret Of The Unicorn



Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου: ΤΟ ΧΡΙΣΜΑ-ANIMAL KINGDOM


Η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου προβάλλει σήμερα 16/1/2012 σε 2 προβολές (20.30 και 22.30) στον κινηματογράφο Βιτσέντζο Κορνάρο την ταινία «Το Χρίσμα».

Ένας νεαρός προσπαθεί να ξεφύγει από την οικογένειά του που αποτελείται από διαβόητους εγκληματίες της Μελβούρνης, ζητώντας τη βοήθεια ενός αστυνομικού.

Γραμμένο και σκηνοθετημένο από τον Μισό, απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ του Σάντανς (κατηγορία παγκόσμιου σινεμά), ενώ η Τζάκι Γουίβερ ήταν υποψήφια για  Όσκαρ β’ Γυναικείου Ρόλου.

Σκην.: Ντέιβιντ Μισό
Πρωτ.: Τζέιμς Φρέσβιλ, Γκάι Πιρς, Τζάκι Γουίβερ







Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Πρόταση εβδομάδας: ΤHE GIRL WITH THE DRAGON TATTOO (ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΟ ΤΑΤΟΥΑΖ )


Ο Μίκαελ Μπλόμκβιστ, ένας μεγαλόσχημος δημοσιογράφος με βεβαρημένο παρελθόν, αναλαμβάνει για λογαριασμό ενός ηλικιωμένου βιομήχανου να εξιχνιάσει την υπόθεση εξαφάνισης της 16χρονης ανιψιάς του, η οποία χρονολογείται πριν από 40 περίπου χρόνια. Κι ενώ στην πορεία αρχίζει να ανακαλύπτει πως η ιστορία της οικογένειάς τους είναι «σπαρμένη» με μια πληθώρα ανομολόγητων μυστικών, η Λίσμπεθ Σάλαντερ, μια εκκεντρική hacker με punk attitude και συχνά προβλήματα με το νόμο, αποφασίζει να του προσφέρει μια αναπάντεχη χείρα βοηθείας.

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Ντάνιελ Κρεγκ, Ρούνι Μάρα, Κρίστοφερ Πλάμερ, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Στίβεν Μπέρκοφ
ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Ντέιβιντ Φίντσερ




Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Προβολές ταινιών - Κάθε Πέμπτη ραντεβού για CINEMA!

Το ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης, σε συνεργασία με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου και με την υποστήριξη των Γραφείων Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου, για δεύτερη χρονιά, διοργανώνουν προβολές κινηματογραφικών ταινιών κάθε Πέμπτη στις 20:00, στην αίθουσα «Ανδρόγεω» (2ος όροφος), προσπαθώντας να αξιοποιήσουν την τέχνη ως καινοτόμο μέσο στην ευαισθητοποίηση της κοινότητας.

Σήμερα Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, στις 20:00 (αίθουσα "Ανδρόγεω" - 2ος όροφος)

Little miss sunshine (2006)
Σκηνοθεσία: Jonathan Dayton, Valerie Faris
Σενάριο: Michael Arndt
Πρωταγωνιστούν: Steve Carell, Toni Collette, Greg Kinnear
Διάρκεια: 101΄
Κατηγορία: Κωμωδία, Περιπέτεια
Υπόθεση: Μία οικογένεια προσπαθεί να βρει κώδικα επικοινωνίας με πρόσχημα έναν διαγωνισμό ομορφιάς για κοριτσάκια ονόματι «Little Miss Sunshin». Ο μπαμπάς Richard εξετάζει τα πάντα υπό το πρίσμα του αμερικανικού ιδεώδους “επιτυχία ή θάνατος”. Η μαμά Sheryl είναι προσκολλημένη στο πρόγραμμα και τους τύπους, προσπαθώντας να διατηρήσει τις στοιχειώδεις ισορροπίες. Ο γιος Dwayne έχει πάρει όρκο σιωπής έως ότου καταφέρει να εισαχθεί στη σχολή πιλότων. Η κόρη Olive είναι το κοριτσάκι που θα διαγωνισθεί στα καλλιστεία. Την προετοιμασία της έχει αναλάβει ο παππούς της, ενώ την ωραία ατμόσφαιρα συμπληρώνει ο προσφάτως αποπειραθείς αυτόχειρας θείος Frank. Όλοι μαζί κλείνονται σ’ ένα παλιό κίτρινο βαν για το κυνήγι ενός ονείρου που ανάθεμα αν κανείς από αυτούς πιστεύει πραγματικά…


Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Πρόταση dvd: Η παγίδα (Klopka)


Η ταινία «έπεσε» στα χέρια μου τυχαία, όπως συνήθως γίνεται σε περιπτώσεις ταινιών που αργότερα χαρακτηρίζουμε μικρά διαμάντια. Χωρίς διαφημίσεις και ντόρο από έντυπα που ασχολούνται με τον κινηματογράφο, η ταινία είναι από τις καλύτερες που έχω δει τον τελευταίο καιρό.

Ο χαμηλόμισθος αρχιτέκτονας  Mladen ζει με τη γυναίκα του Marija και το γιο του Nemanja στο Βελιγράδι της μετά - Μιλόσεβιτς εποχής. Ξαφνικά, ο μικρός προσβάλλεται από μία σοβαρή καρδιακή ασθένεια και μόνη λύση είναι η εγχείρηση η οποία κοστίζει 26.000 ευρώ. Μετά από αγγελία στην εφημερίδα ένας μυστηριώδης άντρας προσφέρεται να δώσει ολόκληρο το ποσό αρκεί ο Mladen να δεχτεί να σκοτώσει έναν ανταγωνιστή του.

Τι γίνεται όμως όταν ο χρόνος σε πιέζει και οι αποφάσεις πρέπει να παρθούν σχεδόν χωρίς σκέψη; Πόσο εύκολο είναι να αποδεχτείς ότι η ζωή του παιδιού σου αξίζει λιγότερο από μια κενή κορνίζα των 30.000 που περιμένει ένα έργο ανάλογο της τιμής της;

Η «Παγίδα» είναι καλοσκηνοθετημένη και χαρακτηρίζεται από την ένταση που σχεδόν δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα. Παράλληλα ο τρόπος χειρισμού των ηθικών διλημμάτων των ηρώων του θυμίζει αρχαία τραγωδία  ενώ ταυτόχρονα δίνεται μια σκληρή και αληθινή περιγραφή της Σερβίας εκείνης της εποχής.

Δημήτρης Ταξάκης



Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου: ΟΙ ΟΜΠΡΕΛΕΣ ΤΟΥ ΧΕΡΒΟΥΡΓΟΥ

Η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου προβάλει σήμερα 9/1/2012 σε 2 προβολές (20.30 και 22.30) στον κινηματογράφο Βιτσέντζο Κορνάρο την ταινία «Οι Ομπρέλες του Χερβούργου».

Η δεκαεπτάχρονη Ζενεβιέβ ζει με τη χήρα μητέρα της, ιδιοκτήτρια ενός καταστήματος με ομπρέλες στο Χερβούργο. Είναι ερωτευμένη με τον εικοσάχρονο Γκι, αλλά ο έρωτάς τους δεν μέλλει να ευοδωθεί, παρά τη θέληση των δύο νέων. Ο Γκι φεύγει για τον πόλεμο της Αλγερίας κι ενώ η Ζενεβιέβ του υπόσχεται αιώνια αγάπη, η ζωή έχει άλλα σχέδια.




Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Πρόταση εβδομάδας: Sherlock Holmes 2 - Το παιχνίδι των σκιών


Ο Σέρλοκ Χολμς ανέκαθεν ήταν ο εξυπνότερος άνθρωπος στον χώρο μέχρι τώρα. Κι αυτό γιατί κυκλοφορεί ελεύθερος ένας νέος δαιμόνιος εγκληματικός εγκέφαλος, ο καθηγητής Μοριάρτι, ο οποίος εκτός του ότι συναγωνίζεται επάξια τον Χολμς σε πνευματικό επίπεδο, διαθέτει μια εξαιρετικά σατανική πλευρά κι απουσία συνείδησης, που του δίνει το πλεονέκτημα έναντι του πασίγνωστου ντετέκτιβ.

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Τζούντ Λο, Τζάρεντ Χάρις, Ναόμι Ράπας
ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Γκάι Ρίτσι



Πρόταση εβδομάδας: ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΟΥ ΑΝΘΙΣΜΕΝΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ ( Killers of the Flower Moon )

  Βασισμένη στο δημοφιλές ομότιτλο best-seller μυθιστόρημα του David Grann, η ταινία “Killers of the Flower Moon” μας μεταφέρει στην Οκλαχόμ...