Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Πρόταση εβδομάδας: ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ Ζ (WORLD WAR Z)



Ένας υπάλληλος των Ηνωμένων Εθνών, ο Τζέρι Λέιν, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, σε έναν αγώνα δρόμου ενάντια στο χρόνο, προκειμένου να σταματήσει μια θανατηφόρα πανδημία που μεταμορφώνει τους ανθρώπους σε επιθετικά «όντα». Ο ιός, όμως, εξαπλώνεται ραγδαία σε όλα τα πλάτη και μήκη του κόσμου με αποτέλεσμα να απειλούνται άμεσα με ανατροπή στρατοί και κυβερνήσεις, αλλά και με αποδεκατισμό η ίδια η ανθρωπότητα.

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Μπραντ Πιτ, Μιρέιγ Ίνος, Ντέιβιντ Μορς, Τζέιμς Μπατζ Ντέιλ, Μάθιου Φοξ, Έρικ Γουέστ, Φάνα Μοκοένα, Ντανιέλα Κερτέσζ
ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Μαρκ Φόρστερ






Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Πρόταση εβδομάδας: ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΠΟ ΑΤΣΑΛΙ (MAN OF STEEL)




Ένα μικρό αγόρι ανακαλύπτει ότι έχει υπερφυσικές δυνάμεις και ότι δεν προέρχεται από τη Γη. Ως νεαρός, θα ξεκινήσει μια εντυπωσιακή περιπέτεια, αναζητώντας τις ρίζες του και την αποστολή του σ’ αυτό τον κόσμο. Αν όμως, θέλει να σώσει τον κόσμο από τον αφανισμό και να αποτελέσει το σύμβολο της ελπίδας για την ανθρωπότητα, θα πρέπει να αφήσει τον ήρωα που κρύβει μέσα του να λάμψει.

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Χένρι Καβίλ, Έιμι Άνταμς, Ράσελ Κρόου, Κέβιν Κόστνερ, Νταϊάν Λέιν, Μάικλ Σάνον, Κρίστοφερ Μελόνι, Λόρενς Φίσμπερν
ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Ζακ Σνάιντερ






Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Πρόταση dvd: Πειρατεία στον Ωκεανό

Του



Tobias Lindholm


The safety of being out of range


H Ευρώπη-ο κινηματογράφος της και όχι το φρούριο που είναι-είχε για άλλη μια φορά το θάρρος να φέρει στις οθόνες μας μια ιστορία που ήδη το Hollywood μαθαίνουμε ότι καπηλεύεται. Από την πένα και τη σκηνοθετική ματιά του σεναριογράφου της επιτυχημένης σειράς  Borgen και σταθερού συνεργάτη του Thomas Vindeberg(Submarino, The Hunt) ήρθε το 2012 μια ταινία που για πρώτη φορά ασχολήθηκε ουσιαστικά με ένα καθεστώς πειρατείας φορτηγού πλοίου στον Ινδικό ωκεανό, ένα όλο και πιο συχνό φαινόμενο στις μέρες μας.

Ο Lindholm επιλέγει όχι τη δράση, όπως θα μπορούσε να περιμένει κάποιος, με συγκρούσεις μεταξύ πληρώματος και πειρατών, αλλά μια διακριτική και ρεαλιστική αντιπαραβολή του νεκρού χρόνου των ομήρων και του επιχειρηματικού χρόνου των διευθυντικών στελεχών της ναυτιλιακής εταιρείας κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Ο δημιουργός δεν υιοθετεί την προκατάληψη του ήρωα και αντι-ήρωα, ούτε του θύτη-θύματος μεταξύ του πληρώματος και των Σομαλών πειρατών. Όχι. Η ουσία και η δηκτικότητα του φιλμ του Δανού αφορά το δίπολο εργοδότη-εργαζόμενου. Το πλήρωμα δεν είναι το θύμα ενός όπλου, ενός «βάρβαρου» εγκληματία αλλά το θύμα του τρόπου που επιλέγει η εταιρεία, οι ψυχολόγοι της, το διοικητικό της συμβούλιο να χειριστούν την υπόθεση με το δικό τους χρόνο, πάσο, με τη δική τους μέθοδο επιχειρηματικής διαπραγμάτευσης. Εξάλλου ακόμη και η πειρατεία έχει να κάνει με λίτρα, με λεφτά και σε αυτό η Ναυτιλιακή εταιρεία ρίχνει το βάρος της. Δεν είναι τυχαίο που οι πρώτες σκηνές αφορούν τη διαπραγμάτευση του Διευθυντή με μια κινέζικη εταιρεία και το παζάρι  πώλησης πλοίων πριν ακολουθήσει αυτή με τους πειρατές. Από τη αρχή γινόμαστε θεατές των εταίρων που κυκλοφορούν με ατσαλάκωτα κοστούμια στους φωτεινούς διαδρόμους της εταιρείας, κοιτάζοντας το λιμάνι σε αντίθεση με τους πνιγηρούς και λερούς χώρους ενός φορτηγού πλοίου, με τη θάλασσα εν κινήσει και τον χρόνο να παύει δημιουργώντας μια τρύπα αγωνίας.

Στη διάρκεια της ταινίας δημιουργείται θυμός, αγανάκτηση, αλλά αν ξεπεράσει κάποιος την ταύτιση με τους ομήρους θα παρατηρήσει το κυνικό σχόλιο του δημιουργού πάνω στις αντίθετες δυνάμεις και νοοτροπίες, πάνω στον τρόπο που έχουν οι πλούσιοι και εξ αποστάσεως υπεύθυνοι με αυτόν της real time και real life συνθήκης που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι. Οι πειρατές έρχονται σαν ένα σύμβολο αναρχικό και έξω από τα Πολιτισμένα Δυτικά πρότυπα, μια δύναμη επιβολής όπου ούτε η γραφειοκρατία αλλά ούτε και η επίκληση στο συναίσθημα μπορούν να σταματήσουν. Είναι το κακό που πάντα έρχεται αλλά κανείς δεν είναι έτοιμος να το αντιμετωπίσει, όμηρος των δικών του συμφερόντων.

By Rory







Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Πρόταση εβδομάδας: ΠΡΙΝ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ (BEFORE MIDNIGHT)



Οι χαρισματικοί Ethan Hawke και Julie Delpy επιστρέφουν στους ρόλους των Jesse και Celine και μοιράζονται μαζί μας το τρίτο μέρος μιας ξεχωριστής ιστορίας αγάπης. Γυρισμένο στο αγέρωχο και ανεπιτήδευτο τοπίο της Μάνης, το «Πριν τα Mεσάνυχτα» είναι η πιο πολυαναμενόμενη ταινία του καλοκαιριού σε παραγωγή της ελληνικής εταιρείας Faliro House. Μετά τη Βιέννη (Πριν το Ξημέρωμα) και το Παρίσι (Πριν το Ηλιοβασίλεμα), η κάμερα του Richard Linklater περιπλανιέται παρέα με τους πρωταγωνιστές από το σπίτι του αείμνηστου περιηγητή συγγραφέα Patrick Leigh Fermor στην Καρδαμύλη μέχρι την Πύλο και την Κορώνη. Σε αυτή τη γραφική διαδρομή, με φόντο την καλοκαιρινή Ελλάδα, μας αποκαλύπτεται με αφοπλιστική αμεσότητα τι επιφυλάσσει η ζωή για το ιδιαίτερο αυτό ζευγάρι. 

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Ίθαν Χοκ, Ζιλί Ντελπί, Σίμους Ντέιβι Φιζπάτρικ
ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ






Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Πρόταση εβδομάδας: Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΑΓΩΝ (NOW YOU SEE ME)



Oι Ντάνιελ Άτλας (Τζέσε Άιζενμπεργκ), Μέριτ Μακίννει (Γούντι Χάρελσον), Χένλι Ρίβς (Άιλα Φίσερ) και Τζάκ Γουάιλντερ (Ντέιβ Φράνκο), είναι οι δεξιοτέχνες «Τέσσερις Καβαλάρηδες», οι οποίοι ως σύγχρονοι Ρομπέν των Δασών καταφέρνουν να ληστέψουν τα πιο καλά φυλασσόμενα χρηματοκιβώτια διεθνώς, παίζοντας με τη δύναμη του μυαλού και τα νεύρα των διωκτικών αρχών! Η ομάδα των τεσσάρων, μοντέρνων, μάγων συγκλονίζει τη διεθνή κοινή γνώμη, θέλγοντας το κοινό της με μια σειρά από τολμηρές και πρωτότυπες ληστείες, κάνοντας χρήση εντυπωσιακών τεχνολογικών τρικ, τα οποία αφήνουν το κοινό τους πάντα με το στόμα ανοιχτό. Αρχικά τραβάνε πάνω τους το ενδιαφέρον του κόσμου ληστεύοντας, από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, μια γαλλική τράπεζα, στο Παρίσι, ενώ στη συνέχεια ξεσκεπάζουν έναν οικονομικό εγκληματία, διοχετεύοντας την ίδια στιγμή, με τον δικό τους “μαγικό” τρόπο, τα εκατομμύρια που εκείνος καταχράστηκε, στους τραπεζικούς λογαριασμούς μελών του ακροατηρίου τους. Απέναντί τους, συναντάμε τους Ντίλαν Ρόουντς (Μάρκ Ράφαλο) και Άλμα Ντρέι (Μελανί Λοράν), δύο ειδικά εκπαιδευμένους πράκτορες του FBI και της Ιντερπόλ αντίστοιχα, οι οποίοι παρακολουθούν από απόσταση αναπνοής τη δράση των τεσσάρων, προκειμένου να προβλέψουν την επόμενη παράνομη δραστηριότητά τους. Λίγο πριν απογοητευθούν πλήρως, από την ανικανότητα τους να εντοπίσουν της αδυναμίες στη δράση των τεσσάρων μάγων, όμως, εμφανίζεται στην εξίσωση ένας τραπεζικός διευθυντής (Μάικλ Κέιν), ο οποίος τους στέλνει ως από μηχανής θεό τον ειδικό σε θέματα μαγείας Τάντιους Μπράντλει, (Μόργκαν Φρίμαν). Όταν ο Τάντιους αποκαλύπτει στις αρχές πως το κόλπο της τραπεζικής ληστείας ήταν μια καλοσχεδιασμένη οπτική ψευδαίσθηση και πως η μυστηριώδης ομάδα ετοιμάζει ένα ακόμη μεγαλύτερο κόλπο, τότε τα πλάνα καταδίωξης αλλάζουν άρδην και το «παιχνίδι της γάτας με τον ποντικό» παίρνει άλλη τροπή. Κάτω από αυτή την υπόθεση, οι διωκτικές αρχές εξετάζουν την πιθανότητα ύπαρξης ενός νέου μέλους των «Καβαλάρηδων» ο οποίος ίσως να συντονίζει τις παράνομες δράσεις τους. Παράλληλα πασχίζουν να προβλέψουν τα επόμενα βήματα των «Καβαλάρηδων» και όσο περισσότερο πλησιάζουν στη βάση της δράσης της ομάδας, τόσο περισσότερο περιπλέκεται και η κατάσταση, μέχρι που, τελικά, κανείς δε θα μπορεί να αποφανθεί με βεβαιότητα τι είναι αλήθεια και τι ψέμα! 

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Μόργκαν Φρίμαν, Ντέιβ Φράνκο, Ισλα Φίσερ, Μαρκ Ράφαλο, Γούντι Χάρελσον, Τζέσε Άιζενμπεργκ, Μάικλ Κέιν, Μέλανι Λοράν, Ελίας Κοτέας
ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Λουί Λετεριέ













Πρόταση εβδομάδας: ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΟΥ ΑΝΘΙΣΜΕΝΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ ( Killers of the Flower Moon )

  Βασισμένη στο δημοφιλές ομότιτλο best-seller μυθιστόρημα του David Grann, η ταινία “Killers of the Flower Moon” μας μεταφέρει στην Οκλαχόμ...