Από σήμερα Πέμπτη 28/7/2011 και μέχρι και το Σάββατο 30/7/2011 στον Δημοτικό Θερινό Κινηματογράφο "Βηθλεέμ", που βρίσκεται στην Λεωφόρο Νικολάου Πλαστήρα, και ώρα 21.30 θα προβάλλεται η ταινία: Madame De (Η Άγνωστη Κυρία).
Η Λουίζ πουλάει τα σκουλαρίκια που της είχε κάνει δώρο ο σύζυγός της για να πληρώσει κάποιο χρέος ισχυριζόμενη ότι της τα έκλεψαν. Αργότερα όμως επιστρέφουν στα χέρια της από ένα θαυμαστή της και αποκτούν πλέον συμβολική αξία. Αλλάζουν συνεχώς χέρια από συζύγους, εραστές, συγγενείς και ενεχυροδανειστές.
Από σήμερα Δευτέρα 25/7/2011 και μέχρι και την Τετάρτη 27/7/2011 στον Δημοτικό Θερινό Κινηματογράφο "Βηθλεέμ", που βρίσκεται στην Λεωφόρο Νικολάου Πλαστήρα, και ώρα 21.30 θα προβάλλεται η ταινία: L'anne Derniere a Marienbad (Πέρυσι στο Μαριενμπαντ).
Σε ένα ξενοδοχείο στην εξοχή, ένας άντρας προσπαθεί να πείσει μια παντρεμένη γυναίκα να φύγει μαζί του. Η γυναίκα κάνει προσπάθειες να φέρει στη μνήμη της την ερωτική ιστορία που είχαν, ή μήπως δεν είχαν, πριν ένα χρόνο στο Μαρίενμπαντ....
Από σήμερα Πέμπτη 21/7/2011 και μέχρι και το Σάββατο 23/7/2011 στον Δημοτικό Θερινό Κινηματογράφο "Βηθλεέμ", που βρίσκεται στην Λεωφόρο Νικολάου Πλαστήρα, και ώρα 21.30 θα προβάλλεται η ταινία: Les amours imaginaires (Φανταστικές Αγάπες).
Δυο φίλοι ερωτεύονται το ίδιο πρόσωπο. Ο Francis και η Marie παρασύρονται από την ομορφιά του Nicolas, που με την ανάλαφρη, διφορούμενη συμπεριφορά του και το θελκτικό του χαμόγελο μοιράζει ψεύτικες ελπίδες και στους δυο. Όσο όμως οι συναντήσεις των τριών τους γίνονται όλο και πιο συχνές, οι συναισθηματικές απαιτήσεις των δύο φίλων από τον αναποφάσιστο Nicolas γίνονται πιο έντονες, ενώ η καχυποψία κι η ζήλεια μεταξύ τους αυξάνεται ...
Το τρίτο και τελευταίο μέρος της ταινίας του συγκεκριμένου αφιερώματος κλείνει με τον πιο δυνατό και σκοτεινό τρόπο φτάνοντας το δρόμο στο τέλος του, στο τελευταίο σημείο και όριο που δεν είναι άλλο από την αποδοχή του κενού.
Με πρωταγωνιστή έναν άρτιο και απροσπέλαστο ερμηνευτικά Γιώργο Αρμένη, ο οποίος βραβεύτηκε για τον συγκεκριμένο ρόλο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ο σκηνοθέτης παραδίδει ένα εκρηκτικό φινάλε μέσα από την ιστορία ενός μεσήλικα επαρχιώτη που έχοντας απομείνει μόνος του, χωρισμένος και μακριά από τα παιδιά του, παραδίδεται από πλάνο σε πλάνο στην αβυσσαλέα δύναμη του εσωτερικού πόνου,του κενού αποζητώντας την λύτρωση μέσα από την παρακμή, συνταιριάζοντας την εσωτερική του αδειοσύνη και σκοτεινιά με αυτή ενός ευτελούς επαρχιακού σκυλάδικου.
Ο Παντελής Βούλγαρης τολμά και εισάγει τον φτηνό και ραγισμένο κόσμο, τα αναλώσιμα πρόσωπα και την επιφανειακή επιβίωση με τρόπο υποδόριο, καθιστώντας σταδιακά το κάθε πλάνο και μια ελεγεία σε μια πραγματικότητα τόσο ζωντανή και οικεία για πολλούς από εμάς που το συναίσθημα της θλίψης και της βραδυφλεγούς φθοράς καταλήγει να είναι μια κρυφή παραβολή πάνω στο ξεπούλημα της ψυχής του ήρωα σε αυτό το σκοτεινό περιβάλλον, το μόνο τελικά που μπορεί να νιώσει άνετα, να νιώθει ανώτερος και να είναι κομμάτι του. Ο πρωταγωνιστής σιγά σιγά, παραδιδόμενος όλο και πιο πολύ στη σιωπή, εισβάλλει για μια τελευταία φορά σε αυτόν τον κόσμο, που τόσο καιρό άνηκε και ένιωθε μέρος του με άμεσο σκοπό να τον καταστρέψει, να κατεδαφίσει κάθε κομμάτι και σημείο που ευθύνεται για την προσωπική του πτώση με μόνο όπλο αυτό που τον οδήγησε στην μοναξιά: τα λεφτά και την πλασματική εικόνα ενός εξέχοντος πελάτη.
Η τελευταία αυτή ιστορία δεν μοιάζει να παίρνει συμβολικές διαστάσεις παραμένοντας η πιο απογυμνωμένη και στυγνή, ένα τέλειο κινηματογραφικό σφυροκόπημα του θεατή από φράσεις και ατμόσφαιρες κυνικές και πυρετικές αποτελώντας ένα δυνατό σχόλιο πάνω στην συναισθηματική παρακμή της ενήλικης ζωής, στην παρακμή της ελληνικής επαρχιώτικης νοοτροπίας αλλά και του νεοπλουτισμού που τόσοι άνθρωποι παραδόθηκαν σε αυτόν. Το κενό επικράτησε, οι τοίχοι χτίστηκαν ολοκληρωτικά και ο δρόμος φτάνει στο τέλος του με την κάμερα να απομένει σε απέραντες νυχτωμένες εκτάσεις αφήνοντας τον πρωταγωνιστή να παραπαίει χορεύοντας, όντας για πρώτη φορά αληθινά ο εαυτός του.
Από σήμερα Δευτέρα 18/7/2011 και μέχρι και την Τετάρτη 20/7/2011 στον Δημοτικό Θερινό Κινηματογράφο "Βηθλεέμ", που βρίσκεται στην Λεωφόρο Νικολάου Πλαστήρα, και ώρα 21.30 θα προβάλλεται η ταινία: Κυνόδοντας.
'Για μένα το σπίτι μου είναι ο κόσμος όλος', θα μπορούσαν να ισχυριστούν κατά κυριολεξία τα τρία νεαρά παιδιά μίας οικογένειας που ζει απομονωμένη σε μία απόμερη μονοκατοικία. Στο σπίτι αυτό, η όποια γνώση για τον κόσμο ελέγχεται απόλυτα από τον πατέρα και τη μητέρα, οι οποίοι για άγνωστο λόγο ανατρέφουν τα παιδιά τους αποκλειστικά εντός των ορίων του περιφραγμένου οικοπέδου της μονοκατοικίας, στο μοναδικό υποτίθεται χώρο όπου μπορούν να ζουν ασφαλείς. Ο μόνος άνθρωπος από τον έξω κόσμο που γνωρίζουν τα παιδιά είναι η Χριστίνα, την οποία ο πατέρας φέρνει στο σπίτι για να εκτονώνει τις σεξουαλικές ορμές του γιου. Η παρουσία όμως αυτού του 'εισβολέα' απειλεί να επιφέρει ραγδαίες αλλαγές στο φαινομενικά σταθερό και ελεγχόμενο σύμπαν του σπιτιού.
Σκληρή και ωμή η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου που όμως κατάφερε να κερδίσει μια υποψηφιότητα στα βραβεία Όσκαρ στην κατηγορία καλύτερη ξενόγλωσση ταινία.
Από σήμερα Πέμπτη 14/7/2011 και μέχρι και το Σάββατο 16/7/2011 στον Δημοτικό Θερινό Κινηματογράφο "Βηθλεέμ", που βρίσκεται στην Λεωφόρο Νικολάου Πλαστήρα, και ώρα 21.30 θα προβάλλεται η ταινία: If I want to whistle, I whistle (Όταν θέλω να σφυρίξω, σφυρίζω)
Ο 18χρονος Silviu τα τελευταία 4 χρόνια βρίσκεται έγκλειστος στο Κέντρο Κράτησης Ανηλίκων, ενώ του απομένουν μόνο πέντε ημέρες για να αφεθεί ελεύθερος. Οι τελευταίες πέντε όμως αυτές ημέρες μοιάζουν με έναν ατέλειωτο εφιάλτη, όταν η μητέρα του εμφανίζεται μετά από απουσία χρόνων για να πάρει μαζί της στην Ιταλία τον μικρό του αδερφό, που ο Silviu έχει μεγαλώσει σαν γιό του. Παράλληλα, στη ζωή του Silviu, εμφανίζεται η Ana, μία όμορφη συνομήλική του που εργάζεται σαν κοινωνική λειτουργός. Με πολύ έντονα συναισθήματα για την κοπέλα και τον χρόνο να κυλάει αντίστροφα, ο Silviu οδηγείται σιγά-σιγά στα άκρα.
O Βρετανός Ken Loach είναι πολύ ιδιαίτερη περίπτωση δημιουργού και έχει απασχολήσει τις τελευταίες δεκαετίες αρκετά τους φίλους της 7ης τέχνης. Έχοντας ένα πολύ ιδιόμορφο , άμεσα αναγνωρίσιμο στυλ κινηματογράφησης και όντας βαθύτατα πολιτικοποιημένος, φτιάχνει ταινίες εμπνευσμένες από την κοινωνική πραγματικότητα.
Ακόμη ο σκηνοθέτης αρκετές φορές αντλεί θεματολογία από κοινωνικοπολιτικά γεγονότα που σημάδεψαν την σύγχρονη Ιστορία , μη χάνοντας την ευκαιρία να κάνει ένα σχόλιο πάνω σε αυτά.
Σε αυτό το μοτίβο κινείται η πιο γνωστή του δημιουργία, η βραβευμένη «Γη και Ελευθερία» του 1995 που έχει ως θέμα την Ισπανική επανάσταση και τον εμφύλιο του 1936, αλλά και η εδώ παρουσιαζόμενη «Ο Άνεμος χορεύει το Κριθάρι» του 2006. Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από ένα ιρλανδικό επαναστατικό τραγούδι του 19ου αιώνα . Όπως γίνεται αντιληπτό, η πλοκή μας μεταφέρει στην Ιρλανδία του 1919-1923, όταν στο «Σμαραγδένιο Νησί» εκτυλισσόταν η επανάσταση εναντίον των Βρετανών. Τα γεγονότα δίνονται μέσα από την ιστορία δύο αδελφών.
Ο ένας(Ντάμιεν) είναι τελειόφοιτος γιατρός που ετοιμάζεται να φύγει για το Λονδίνο ώστε να ξεκινήσει εκεί την επαγγελματική του καριέρα, ενώ ο άλλος (Τέντι) είναι ενεργοποιημένος πολιτικά και ανήκει στον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό (IRA).
Τα πράγματα αλλάζουν όταν ο θα γίνει αυτόπτης μάρτυρας της βίας των βρετανικών δυνάμεων κατοχής σε βάρος των Ιρλανδών. Αποφασίζει να γίνει και αυτός μέλος του IRA και να μπει στον αγώνα. Η κατάσταση μεταστρέφεται ολοκληρωτικά όταν η ηγεσία των Ιρλανδών οδηγείται σε συμβιβασμό. Ο Τέντι υποστηρίζει αυτήν την επιλογή σε αντίθεση με τον Ντάμιεν που εντάσσεται στους διαφωνούντες με τους οποίους ξεκινά νέο αντάρτικο πόλεων. Τα δύο αδέλφια δεν αργούν να έρθουν σε σύγκρουση και η λύση είναι δραματική.
Παρά τη συναισθηματική φόρτιση που είναι διάχυτη, ο Loach καταφέρνει με εξαιρετική δεξιοτεχνία να τονίσει εξίσου τόσο την κοινωνική/ πολιτική διάσταση όσο και τον ανθρώπινο παράγοντα. Ταυτόχρονα αποφεύγει την εύκολη δραματοποίηση, κάτι που εν πολλοίς οφείλεται στην πρόθεση του να αναλύσει τα γεγονότα και να πάρει σαφή θέση. Το παραπάνω , χαρακτηριστικό του σκηνοθέτη, δεν λειτουργεί σε βάρος της πλοκής, καθώς o loach με την εμπειρία που διαθέτει στη δημιουργία στρατευμένου κινηματογράφου, καταφέρνει να το μετατρέψει σε ατού στην αφήγηση της Ιστορίας του. Οι κριτικές που πήρε η ταινία την χρονιά κυκλοφορίας της ήταν εξαιρετικές με εξαίρεση ένα κομμάτι του συντηρητικού Βρετανικού Τύπου, που ποτέ δεν είχε θετική άποψη για το δημιουργό. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία εξαιρετικά εμπνευσμένη πολιτική δημιουργία από ένα κορυφαίο σκηνοθέτη του είδους.
Ένας ερευνητής οικολόγος επιστρέφει στην Ελλάδα και στο Δέλτα του Έβρου με σκοπό να μελετήσει ένα σπάνιο είδος, την νανόχηνα, η οποία σταδιακά αφανίζεται από το κυνήγι. Εκεί θα αναζητήσει τα μονοπάτια της με οδηγό έναν από τους τελευταίους φύλακες του Δέλτα(Θανάσης Βέγγος).
Σε αυτό το δεύτερο μέρος της άτυπης τριλογίας του, ο Παντελής Βούλγαρης παραδίδει περισσότερο μια παραβολή, ένα αλληγορικό και συνάμα σκοτεινό παραμύθι τοποθετώντας τους ρόλους και τους πρωταγωνιστές του, με κεντρικό αυτόν του Θανάση Βέγγου, σε μέρη και τοπία που μοιάζουν απάτητα και δαιδαλώδη, αντιπαραβάλλοντας όλο αυτό το αγνό και πανέμορφο τόπο με τα υλικά που ίσως κάθε άνθρωπος συντηρεί κρυφά και άγνωστα μέσα του.
Ο φύλακας, τελευταίος και μόνος, γνωρίζοντας τη λαβυρινθώδη γεωγραφία του Δέλτα αποκτά μέσα από την ανθρωποκεντρική σκηνοθεσία του Βούλγαρη, μια διάσταση άχρονη, ασμίλευτη και άτεγκτη από τον πολιτισμό, με όλα τα σημάδια της απομόνωσης και της αφοσίωσης απέναντι σε ένα τόπο που αποτελεί το τελευταίο σύνορο, το τελευταίο άκρο, το μόνο καθάριο σημείο μιας χώρας και κατ’ επέκταση του μυαλού και της ψυχής. Η νανόχηνα δεν είναι πια μόνο ένα πτηνό αλλά γίνεται το τελευταίο σημείο που ο φύλακας έχει να πιαστεί για να συντηρήσει την δική του ύπαρξη, να ταυτιστεί με ένα σκοπό, να κρατήσει αθώο και καθαρό το μυαλό του καταλήγοντας εν τέλει μια μεσσιανική φιγούρα που θα ρίξει το δικό της σύνορο αφήνοντας μια ακατέργαστη βία να χαθεί μέσα στις υδάτινες στοές του Έβρου.
Η τελευταία σκηνή, που αποτελεί πλέον κινηματογραφικό μύθο, συγκεντρώνει στο βλέμμα του Θανάση Βέγγου όλη την οργή και την παραίτηση ενός ανθρώπου που απομένει χωρίς χαρακτηριστικά, χωρίς όρια και σύνορα, αφημένος σε μια ατέλειωτη αγρύπνια που κυλάει πια μέσα του παίρνοντας μαζί της την ισορροπία και την αγνότητα.
Ίσως η πιο αμφιλεγόμενη ταινία της χρονιάς, που παρόλο που η υποδοχή της στις Κάννες ήταν με έντονες αποδοκιμασίες αλλά και χειροκροτήματα κατάφερε να αποσπάσει το Χρυσό Φοίνικα στο 64ο Φεστιβάλ των Καννών.
Μια ταινία ύμνος στη ζωή με την υπογραφή του 67χρονου αμερικανού σκηνοθέτη Τέρενς Μάλικ ("Η Λεπτή Κόκκινη Γραμμή") τόσο στη σκηνοθεσία όσο και στο σενάριο. "Το Δέντρο της Ζωής" σηματοδοτεί και την πολυαναμενόμενη πρώτη συνεργασία του Μπραντ Πιτ με τον Σον Πεν. Ο Τζακ είναι ένα 11χρονο αγόρι που αντιμετωπίζει τη ζωή με θαυμασμό. Η μητέρα του αντιπροσωπεύει την αγάπη και τη συμπόνια, ενώ ο πατέρας του τον διδάσκει ότι, για να επιβιώσει στον κόσμο, πρέπει να βάζει πάνω απ’ όλα τον εαυτό του. Η εικόνα του Τζακ όμως για τη ζωή σκοτεινιάζει, όταν βιώνει για πρώτη φορά γύρω του την αρρώστια, τον πόνο και το θάνατο. Η αναζήτηση της αλήθειας για τον κόσμο, αλλά και για τον εαυτό του, τον οδηγεί σε μονοπάτια που ποτέ δεν φανταζόταν.