Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο Ηράκλειο-πρόγραμμα Πέμπτης 31/3




Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου και η Κινηματογραφική Ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης, φιλοξενούν τις περιφερειακές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Παγοποιείον First Floor Underground, την Τρίτη 29, Τετάρτη 30 και Πέμπτη 31 Μαρτίου. Σήμερα Πέμπτη οι ταινίες της τρίτης και τελευταίας μέρας θα είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένες στον αυτισμό. Η είσοδος σε όλες τις προβολές είναι ελεύθερη.

ΠΕΜΠΤΗ 31/3

18:00 «Αγκαλιάσιμοι» (Jon Kent, 2011, 50’)

To Αγκαλιάσιμοι είναι μια ταινία για την ομορφιά, το χάρισμα και την αγνή χαρά των ανθρώπων που πάσχουν από την σπάνια γενετική ασθένεια Σύνδρομο Ουίλλιαμς. Παρά τις γνωστικές δυσκολίες, οι άνθρωποι με Σύνδρομο Ουίλλιαμς είναι εξαιρετικά δημιουργικοί και έχουν πλήρη αντίληψη της διαφορετικότητάς τους. Το πάθος και το ταλέντο τους στη μουσική είναι τέτοιο που δεν μπορεί να περιγραφεί, αλλά ούτε και να εξηγηθεί επιστημονικά. Η ταινία περιλαμβάνει μαρτυρίες σημαντικών ερευνητών της ασθένειας από το Ινστιτούτο Σαλκ, το Χάρβαρντ και άλλα κορυφαία ερευνητικά κέντρα, αλλά η καρδιά της αφήγησης είναι κάποιες θαυμάσιες συναντήσεις με ανθρώπους που πάσχουν από Ουίλλιαμς καθώς παίζουν μαζί μουσική, συγχρωτίζονται και γοητεύουν το κοινό.
 

19:00 «Πριγκίπισσα Χριστίνη» (Ίρις Ζαχμανίδη, 2007, 66’)

Η ζωή της Χριστίνης γίνεται ταινία. Η Χριστίνη, μια κοπέλα 31 ετών με σύνδρομο Down, ζει την καθημερινότητά της σε κέντρο εκπαίδευσης και απασχόλησης ατόμων νοητικά υστερούντων. Ντύνεται, βάφεται, φλερτάρει, και θέλει να αρέσει – ο έρωτας κατέχει κεντρική θέση στη ζωή της. Η ιδιαίτερη όμως ενασχόλησή της με το θέατρο και η συμμετοχή της στη θεατρική παράσταση Bella Venezia, των Γιώργου Διαλεγμένου και Λευτέρη Βογιατζή, τη φέρνουν στο επίκεντρο του προβληματισμού που αναφέρεται στην ένταξη των νοητικά υστερούντων ατόμων στη λεγόμενη «κεντρική ζωή». Η Πριγκίπισσα Χριστίνη έχει προβληθεί για εκπαιδευτικούς και διδακτικούς σκοπούς στο πλαίσιο του σεμιναρίου Η εξοικείωση των παιδιών με την «εικόνα» και την «ιδέα» της αναπηρίας, που έγινε το 2009 στην ΑΘήνα, καθώς και στο πλαίσιο του μαθήματος «Εκπαίδευση ατόμων με νοητική καθυστέρηση» του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.


20:15 «Ζώντας με το Εύθραυστο Χ» (Kathy Elder- Greg Mishey, 2008, 64’)

Η ταινία αποτελεί μια σπάνια, προσωπική ματιά στις ζωές ορισμένων οικογενειών, κάποιο μέλος των οποίων πάσχει από το σύνδρομο Εύθραυστου X. Το σύνδρομο Εύθραυστου Χ είναι η κύρια γνωστή αιτία της κληρονομικής διανοητικής στέρησης και του αυτισμού. Η διαταραχή αλλάζει μόνιμα και δραστικά τις ζωές των παιδιών, των γονιών και των υπολοίπων μελών της οικογένειάς τους. Πολλές φορές δεν γίνεται διάγνωση ή όταν γίνεται είναι λανθασμένη γιατί ο κόσμος αγνοεί την ύπαρξη του συνδρόμου, ενώ η ιατρική κοινότητα συχνά δεν είναι ενημερωμένη. Η ταινία εξηγεί τι ακριβώς είναι το σύνδρομο Εύθραυστου Χ και πώς μεταδίδεται, παρουσιάζει τον καθημερινό αγώνα εκείνων που πάσχουν απ’ αυτό και αναδιφά τη βαθιά απογοήτευση και το φόβο των οικογενειών που το βιώνουν. Καθώς οι ιστορίες ξετυλίγονται, προκύπτουν σημαντικά θέματα όπως η επιλογή ή όχι της αναπαραγωγής, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η γήρανση ενός παιδιού που είναι σ’ όλη του τη ζωή εξαρτημένο, καθώς και οι ηθικές παράμετροι της γενετικής «διόρθωσης» εκείνων που βιώνουν αναπηρίες.


21:25 «Οι νευροτυπικοί» (Adam Larsen, 2010, 88’)

Βάσει ποιου κριτηρίου θεωρείται ένας άνθρωπος συγκροτημένος και ικανός και κάποιος άλλος ανάπηρος και ανεπαρκής; Στην ταινία ακούγονται –ανάμεσα στις φωνές πολλών αυτιστικών– εκείνοι που διαφωνούν με την ιδέα ότι πρέπει να «θεραπευτούν» κι εκείνοι που η ζωή τους αποτελεί ζωντανό παράδειγμα του τι σημαίνει ολοκλήρωση. Κεντρικός άξονας της ταινίας είναι οι ζωές τριών ανθρώπων που βρίσκονται σε κρίσιμο ηλικιακό στάδιο και πάσχουν από αυτισμό. Η 3χρονη Βάιολετ αφομοιώνει τον κόσμο των αισθήσεων και μαθαίνει τρόπους να κινείται σ’ αυτόν. Ο έφηβος Νίκολας αρχίζει να αποδέχεται τη διάγνωσή του και την ίδια του την ταυτότητα. Η Πάολα έμαθε πρόσφατα για την ασθένειά της και προσπαθεί να ισορροπήσει τη ζωή της ανάμεσα στη δουλειά της για την προάσπιση του αυτισμού και στις απαιτήσεις της κατ’ οίκον διδασκαλίας του γιου της και της διευθέτησης του υπό διάλυση γάμου της. Μέσα απ’ την εξέταση των διαφορών στη συμπεριφορά και στην αντίληψη από μέρους των αυτιστικών –διαφορών που τους απομακρύνουν από την κοινωνία που ορίζει τα πρότυπα και που τους καλεί να τα ακολουθήσουν– ο ορισμός του «φυσιολογικού» τίθεται υπό αμφισβήτηση. Εντέλει, η ταινία καταφέρνει να διευρύνει την έννοια του τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος.


*Όλες οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο Παγοποιείον First Floor Underground, με ελεύθερη είσοδο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόταση εβδομάδας: ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΟΥ ΑΝΘΙΣΜΕΝΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ ( Killers of the Flower Moon )

  Βασισμένη στο δημοφιλές ομότιτλο best-seller μυθιστόρημα του David Grann, η ταινία “Killers of the Flower Moon” μας μεταφέρει στην Οκλαχόμ...