Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ: «ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ»





Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου ολοκληρώνουν τον φετινό κύκλο προβολών τους, με το ντοκιμαντέρ «Το κάλεσμα του βουνού» το Σάββατο 21 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι, στο μικρό αμφιθέατρο του μουσείου.

Το «Κάλεσμα του βουνού» είναι ένα 50λεπτο ντοκιμαντέρ, βραβευμένο με το PRIX VIA STELLA – FRANCE 3 στο CMCA 2010, Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας στο Sole Luna Festival 2010, Βραβείο Κοινού στον AGON Archaeological Film Festival και 1ο Βραβείο Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας. Το φιλμ αφηγείται την αληθινή ιστορία του Γιάννη, ο οποίος μετά τη δολοφονία του βοσκού ξαδέλφου του, Ηλία, αφήνει τη γυναίκα του και τον οχτάχρονο γιό του που ζουν στην Αθήνα και μετακομίζει σε ένα απόκρημνο χωριό στα Λευκά Όρη για να συνεχίσει το επάγγελμα του Ηλία τιμώντας έτσι τη μνήμη του και διατηρώντας ζωντανή την παράδοση της οικογένειας. Το φιλμ είναι παραγωγή της ΑΝΕΜΟΝ Productions («SugarTown- οι γαμπροί», «SugarTown- η επόμενη μέρα», «Τα παιδία δεν παίζει»), σκηνοθετημένο από τον Στέλιο Αποστολόπουλο, ο οποίος έγραψε το σενάριο μαζί με τον ηρακλειώτη σκηνοθέτη Νίκο Νταγιαντά, και καταφέρνει από μια τραγική αφορμή να ξετυλίξει πολλές παράλληλες σημαντικές ιστορίες.

Με την εξαιρετική μουσική των Γιώργη Ξυλούρη και Νίκου Βελιώτη, ο κεντρικός άξονας της πλοκής αφορά τη μετακόμιση του Γιάννη στο οικογενειακό μιτάτο στις Μαδάρες, και μέσα απ’ αυτή την απόφαση βλέπουμε την προσπάθειά του ν’ αλλάξει επαγγελματική σταδιοδρομία, τη σχέση του με την οικογένεια που αφήνει πίσω, την επανασύνδεση με την οικογένεια που είχε μείνει στην Κρήτη, καθώς και την ίδια τη σκληρή ζωή στο βουνό που απαιτεί μεγάλη αφοσίωση και αποφασιστικότητα όχι απλώς για να επιβιώσει κανείς αλλά για να ευημερήσει. Η απόφαση που παίρνει ο Γιάννης είναι ένα αναπόφευκτο ηθικό χρέος προς τον νεκρό αγαπημένο του ξάδερφο και συνολικά προς την οικογενειακή παράδοση, ώστε να παραμείνει το μιτάτο ανοιχτό και παραγωγικό και να μην ακολουθήσει τη μοίρα γειτονικών οικογενειακών βοσκοτόπων που μαράζωσαν. Ο διχασμός ανάμεσα στη στενή και την ευρύτερη οικογένεια, η αγάπη και το χρέος, η σχέση πατέρα-γιού, η σύνδεση με τη φύση, οι παραδοσιακές μέθοδοι κτηνοτροφίας και τυροκομίας, το φιλότιμο, το επιχειρηματικό ρίσκο, όλα αποτελούν παραμέτρους μιας ασυνήθιστης και τολμηρής απόφασης που αλλάζει τις ζωές όσων επηρεάζει.

Όπως πάντα, η προβολή θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο, ενώ θα παρευρίσκονται ο σκηνοθέτης Στέλιος Αποστολόπουλος και ο σεναριογράφος Νίκος Νταγιαντάς για να συνομιλήσουν με τους θεατές.


ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Στέλιος Αποστολόπουλος έχει πολυετή εμπειρία ως οπερατέρ και σκηνοθέτης στον χώρο του ντοκιμαντέρ και του κινηματογράφου ενώ διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην κινηματογράφηση προγραμμάτων για τη φύση και στα υποβρύχια γυρίσματα.
Έχει σκηνοθετήσει πολυάριθμα εταιρικά και βιομηχανικά ντοκιμαντέρ, art video, dance video και διαφημιστικά και είναι επίσης μόνιμος συνεργάτης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του πανεπιστημίου Κρήτης, καλύπτοντας τις ετήσιες ερευνητικές αποστολές τους και παράγοντας τα βίντεο τους. Συνεργάζεται 8 χρόνια με το ελληνικό γραφείο της Greenpeace καλύπτοντας τις δράσεις τους και με το WWF Ελλάς παράγοντας και σκηνοθετώντας τα βίντεο για τις καμπάνιες τους.


ΝΙΚΟΣ ΝΤΑΓΙΑΝΤΑΣ

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1975. Σπούδασε αρχαιολογία και ντοκιμαντέρ στο Λονδίνο. Έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ για την ελληνική και τη διεθνή τηλεόραση. Έχει βραβευτεί, μεταξύ άλλων, με το βραβείο καλύτερου σεναρίου στο διεθνές φεστιβάλ αρχαιολογικών ταινιών «Αγών» και καλύτερου ιστορικού ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ του Γιόρκτον στον Καναδά. Είναι μέλος της Αnemon Productions.
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόταση εβδομάδας: ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΟΥ ΑΝΘΙΣΜΕΝΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ ( Killers of the Flower Moon )

  Βασισμένη στο δημοφιλές ομότιτλο best-seller μυθιστόρημα του David Grann, η ταινία “Killers of the Flower Moon” μας μεταφέρει στην Οκλαχόμ...