Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρόταση dvd: TAKE SHELTER

Του
Jeff Nichols

When you’re inside, looking outside
 
Ταινία απειλητική από το πρώτο λεπτό. 

Εκεί που πολλοί σκηνοθέτες ανα διαστήματα προσπαθούν να περιγράψουν τη ψυχική διαταραχή ενός ανθρώπου, η τελευταία κατάθεση του Nichols καταφέρνει αυτό που άλλοι πασχίζουν να αποδώσουν μέσα από δραματοποιημένες εκφράσεις ή γραφικές εξάρσεις. 

Η κάμερα με μία σχεδόν πανταχού παρούσα υποδόρια «απειλή» ακολουθεί τα σταδιακά βήματα του ήρωα(και τη σταδιακή αναγωγή του Michael Shannon σε ένα επίπεδο υποκριτικής που θα ζήλευαν άλλοι φτασμένοι πρωταγωνιστές) προς τη ψυχική νόσο και την προσπάθεια του να καταφέρει να λειτουργήσει κάτω από την επιβολή που αυτή φέρνει στο μυαλό του. Αποτελεί σχεδόν κινηματογραφικό άθλο η μέθοδος που καταφέρνει να χτίσει ο δημιουργός, την παράδοση ενός απλού ανθρώπου ξαφνικά σε μια ασθένεια που δεν ελέγχει, δεν κατανοεί, που δεν τον αφήνει να ξαναδεί την πραγματικότητα όπως ήταν. Ο φόβος για μια καταστροφή που έρχεται γεμίζει κάθε πλάνο, μόνο που το σενάριο και οι άρτιες ερμηνείες στρέφουν το βλέμμα και το συναίσθημα προς το «μέσα» αλλά  και προς τα μέσα της οικογένειας, με το φόβο της κληρονομικότητας, με την απουσία σταθερής θεραπευτικής προσέγγισης, με την άμυνα του ατόμου να αρνείται, να σιωπά αυτό που του συμβαίνει. Οι σεκάνς των ονείρων γίνονται σχεδόν αισθητές σωματικά στον θεατή όπως στον πρωταγωνιστή και αποτελούν το επόμενο βήμα για την συνειδητοποίηση της παρανοϊκής υποτροπής του. 

Η ταινία έχει να κάνει με τη ψυχική ασθένεια, με την αργή παράδοση ενός μυαλού καθώς κατανοεί την αλλαγή αλλά ανίκανο αφήνει Εκείνο να κερδίζει έδαφος βάζοντας σε ρίσκο τη δουλειά του, τις σχέσεις του. Ο Κέρτις του Shannon αφοσιώνεται στην στιβαρή κατασκευή ενός υπόγειου καταφύγιου ανοίγοντας τρύπες, βάζοντας σίδερα, αγοράζοντας αντιασφυξιογόνες μάσκες και καθώς εμμένει σε αυτό γίνεται ξεκάθαρη η αλληγορία της καθόδου, της επιβολής της νόσου σε κάθε στιγμή του. 

Είναι όμως η τρέλα όπως αυτή μας παρουσιάζεται μόνο η πτώση ενός ανθρώπου, η άλογη οπτική ενός «άρρωστου»; Η κοινωνία πάντα φρόντιζε να φυλακίζει ή να απομακρύνει κοινωνικά κάθε τέτοιου είδους φωνές και μηνύματα ώσπου αφέθηκε να καθρεφτίζει η ίδια μέσα στην ανεδαφική υγεία της, την ασθένεια της ίδιας της πραγματικότητας. Ποιος έχει δίκιο και ποιος γνωρίζει καλύτερα ως πού φτάνει το «κακό»; που βρίσκεται αυτό.

Άραγε πόσο απέχουμε από Εκείνο;

Στέλιος Μοίρας

Σχόλια

 1. Ήθελα να ξερα ποιός μας "κρύβει" όλες αυτές τις ταινίες! Μόνο σε περιοδικά είχα διαβάσει γι αυτήν. σε σινεμά δε την πέτυχα εδώ.


  Μιχάλης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η σελίδα αυτή είναι πολύ καλή γιατί μας προτείνει ταινίες που αλλιώς εγώ τουλάχιστον, δεν θα ήξερα.

  Διαφωνώ πάντως ότι η ταινία έχει να κάνει με την ψυχική ασθένεια.

  Εγώ πιστεύω ότι η ταινία μιλάει για την κοινωνική προκατάληψη αυτού που διαφέρει από τους άλλους ως προς την άποψή του.

  Αν έχεις άλλη άποψη από αυτό που είναι κοινωνικά αποδεκτό τότε η κοινωνία θα σε συνθλίψει.

  Λευτέρης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. προφανώς είδες την ταινία και χαίρομαι γιατί αυτό είναι πολύ σημαντικό μιας και η συγκεκριμένη δημιουργία πέρασε "ξυστά" απο την ελλάδα δυστυχώς. Το σχόλιο σου είναι πολύ ενδεικτικό και ευτύχως έπιασες το νόημα που θέλαμε να δώσουμε μέσα απο το άρθρο αλλά δεν μπορέσαμε πιο ξεκάθαρα γιατί θα φανερώναμε το τέλος! Το σενάριο χρησιμοποιεί τη ψυχική νόσο-και το κάνει όμως πολύ ρεαλιστικά και απτά στη μεγαλύτερη της διάρκεια-μόνο και μόνο για να αποδειχτεί στο τέλος ότι ηταν το μέσον, το εργαλείο για να πεί ο σκηνοθέτης αυτό που υποστηρίζεις κι εσύ. θα έλεγα πως δεν δείχνει μόνο την προκατάληψη μιας κι αυτή είναι συνηθισμένη στην Αμερική αλλά δείχνει και μέσα απο μια σχεδόν Βιβλική(μεταφορική) οπτική πώς το κακό, το απειλητικό, το "τρελό" βρίσκεται στ αλήθεια εκεί έξω. Μη ξεχνάμε πώς υπήρχαν εποχές όπου έκαιγαν ή απομόνωναν τους ψυχικά πάσχοντες επειδή πίστευαν πώς ήταν φορείς κακών πραγμάτων, πώς γνώριζαν πράγματα αλλοπρόσαλα και μεταφυσικά.
   σε ευχαριστούμε για το σχόλιο και περιμένουμε κι άλλα παρόμοιου ενδιαφέροντος!

   RORY

   Διαγραφή
 3. Ξέρεις γιατί έκανα αυτό το σχόλιο; Επειδή στην εποχή μας τα πάντα ανάγονται στο "ψυχικό". Η κανονικοποίηση των πάντων έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που ο οποιοσδήποτε δείχνει την παραμικρή αποκλίνουσα συμπεριφορά μπορεί να θεωρηθεί από το κοινωνικό περιβάλλον ως εν δυνάμει ψυχικά ασθενής.

  Γι' αυτό το μήνυμα της ταινίας πιστεύω ότι θα μπορούσε να συνοψιστεί στο εξής:

  “Before you diagnose yourself with depression or low self esteem, first make sure that you are not, in fact, just surrounding yourself with assholes.”

  Λευτέρης

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δωρεάν προβολές στο θερινό κινηματογράφο Αρχανών

Η Κινηματογραφική Ομάδα Αρχανών επιστρέφει ξανά στη δράση και μάλιστα σε νέο χώρο. Ο ατμοσφαιρικός θερινός κινηματογράφος των Αρχανών παραχωρήθηκε για πρώτη φορά στην εν λόγω ομάδα που αρχίζει τις προβολές της αυτή την Κυριακή και θα μας κρατήσει συντροφιά μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη. Είναι μια πρωτοβουλία που αξίζει την υποστήριξη όλων των φίλων του κινηματογράφου όπου και αν βρίσκονται.

Οι προβολές ξεκινούν στις 21.30 και είναι δωρεάν.
Θα υπάρχει σημείο συγκέντρωσης τροφίμων μακράς διαρκείας τα οποία θα διανέμονται σε συνεργασία με την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Μην ξεχάσετε το μπουφανάκι σας, οι βραδιές στις Αρχάνες είναι δροσερές!

ΙΟΥΛΙΟΣ


    Κυριακή 1 Ιουλίου 2012
    American History X - Tony Kaye

    Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012
    Το κόκκινο βιολί -Francois Girard

    Τρίτη 3 Ιουλίου 2012
    Οι μεγάλες διακοπές- Jean Girault

    Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012
    Σιωπηλός Γάμος- Horatiu Malaele

    Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012
    Big Fish -Tim Burton

    Σά…

Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου: ΟΙ ΟΜΠΡΕΛΕΣ ΤΟΥ ΧΕΡΒΟΥΡΓΟΥ

Η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου προβάλει σήμερα 9/1/2012 σε 2 προβολές (20.30 και 22.30) στον κινηματογράφο Βιτσέντζο Κορνάρο την ταινία «Οι Ομπρέλες του Χερβούργου».
Η δεκαεπτάχρονη Ζενεβιέβ ζει με τη χήρα μητέρα της, ιδιοκτήτρια ενός καταστήματος με ομπρέλες στο Χερβούργο. Είναι ερωτευμένη με τον εικοσάχρονο Γκι, αλλά ο έρωτάς τους δεν μέλλει να ευοδωθεί, παρά τη θέληση των δύο νέων. Ο Γκι φεύγει για τον πόλεμο της Αλγερίας κι ενώ η Ζενεβιέβ του υπόσχεται αιώνια αγάπη, η ζωή έχει άλλα σχέδια.Πρόταση dvd: Η παγίδα (Klopka)

Η ταινία «έπεσε» στα χέρια μου τυχαία, όπως συνήθως γίνεται σε περιπτώσεις ταινιών που αργότερα χαρακτηρίζουμε μικρά διαμάντια. Χωρίς διαφημίσεις και ντόρο από έντυπα που ασχολούνται με τον κινηματογράφο, η ταινία είναι από τις καλύτερες που έχω δει τον τελευταίο καιρό.
Ο χαμηλόμισθος αρχιτέκτονας  Mladen ζει με τη γυναίκα του Marija και το γιο του Nemanja στο Βελιγράδι της μετά - Μιλόσεβιτς εποχής. Ξαφνικά, ο μικρός προσβάλλεται από μία σοβαρή καρδιακή ασθένεια και μόνη λύση είναι η εγχείρηση η οποία κοστίζει 26.000 ευρώ. Μετά από αγγελία στην εφημερίδα ένας μυστηριώδης άντρας προσφέρεται να δώσει ολόκληρο το ποσό αρκεί ο Mladen να δεχτεί να σκοτώσει έναν ανταγωνιστή του.
Τι γίνεται όμως όταν ο χρόνος σε πιέζει και οι αποφάσεις πρέπει να παρθούν σχεδόν χωρίς σκέψη; Πόσο εύκολο είναι να αποδεχτείς ότι η ζωή του παιδιού σου αξίζει λιγότερο από μια κενή κορνίζα των 30.000 που περιμένει ένα έργο ανάλογο της τιμής της;
Η «Παγίδα» είναι καλοσκηνοθετημένη και χαρακτηρίζεται από την ένταση …