Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο Ηράκλειο-πρόγραμμα Τρίτης 29/3




Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου και η Κινηματογραφική Ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης, φιλοξενούν τις περιφερειακές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Παγοποιείον First Floor Underground, την Τρίτη 29, Τετάρτη 30 και Πέμπτη 31 Μαρτίου. Σήμερα Τρίτη οι ταινίες της πρώτης μέρας θα έχουν ανθρωπιστικά και κοινωνικά θέματα. Η είσοδος σε όλες τις προβολές είναι ελεύθερη.

ΤΡΙΤΗ 29/3

18:00 «The greek crisis explained» (ΝΟΜΙΝΤ, 2010, 3’)
Το The Greek Crisis Explained είναι η οπτική γωνία της ομάδας σχεδιαστών ΝΟΜΙΝΤ σχετικά με την ελληνική οικονομική κρίση. Η Ελλάδα, ένα νεαρό κακομαθημένο κοριτσάκι καταβροχθίζεται από το Χρέος της, ένα τεράστιο τέρας. Η ΕΕ δεν μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα μόνη της. Και όταν δεν υπάρχει ελπίδα, έρχεται το ΔΝΤ στο παιχνίδι...


18:10 «Welcome to Europe» (Στέλιος Κούλογλου, 2011, 10’)
Ένας καταυλισμός προσφύγων στα σύνορα Πακιστάν-Αφγανιστάν, φτιαγμένος από χαρτόκουτα και γεμάτος ιστορίες ανθρώπων που έχουν βασανιστεί από την αστυνομία. Μια φυλακή στην Ιορδανία με κελιά που ενώ είναι φτιαγμένα για πέντε ανθρώπους χωρούν εκατό φυλακισμένους, κρεμασμένους στα κάγκελα. Ένας ακόμη αυτοσχέδιος καταυλισμός σε ένα δάσος στην Κένυα, γεμάτος εγκλωβισμένους πρόσφυγες. Ένας ομαδικός τάφος στη Βοσνία Ερζεγοβίνη και ένας ιμάμης που προσεύχεται για τις ψυχές τους. 


18:30 «Γυναίκες στο μικρό Παρίσι» (Κυριακή Μάλαμα, 2004, 48’)
Οι τσιγγάνες στον Δενδροπόταμο αντικρίζουν με καχυποψία την κάμερα και συνήθως αρνούνται να εκτεθούν στο φακό. Αν όμως δεχτούν, παραδίνονται αυθόρμητα και εκφράζονται χωρίς αναστολές. Η κάμερα περιπλανήθηκε στη γειτονιά αυτή, στη νοτιοδυτική άκρη της Θεσσαλονίκης, και κατέγραψε εικόνες της καθημερινής ζωής στους δρόμους και στις αυλές, στο κομμωτήριο και στο μπακάλικο, καθώς και κουβέντες γυναικών για τη ζωή τους και τις παραδόσεις των Ρομά εκεί.


19:30 «Οργισμένος Δεκέμβρης» (Χρύσα Τζελέπη- Άκης Κερσανίδης, 2010, 63’)
Τι ήταν η εξέγερση του Δεκέμβρη, ποια τα κοινωνικά υποκείμενα που συμμετείχαν, ποια αίτια την προκάλεσαν και ποια η παρακαταθήκη της για το μέλλον των κοινωνικοπολιτικών διεκδικήσεων; Όλα αυτά τα ερωτήματα προσπαθούν να βρουν απαντήσεις στο ντοκιμαντέρ Οργισμένος Δεκέμβρης, το οποίο γυρίστηκε από μια ομάδα ανθρώπων που συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη τις πρώτες μέρες μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Στη συλλογή του υλικού βοήθησε επίσης ένα πλήθος ανθρώπων που, από διαφορετικές θέσεις, κατέγραφαν με επιμονή τα γεγονότα. Η ταινία προσπαθεί να περιγράψει το χρονικό της εξέγερσης με τα μάτια όσων συμμετείχαν σε αυτή και πήραν θέση στο συμβάν αυτό, ενώ παράλληλα θίγει κάποιες από τις σημαντικότερες προεκτάσεις των μικρών και μεγάλων ζητημάτων που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια των γεγονότων αλλά και μετά το πέρας τους, μέσα από συνεντεύξεις και εικόνες που πάρθηκαν τις τρεις έντονα φορτισμένες εβδομάδες των κινητοποιήσεων.


 21:00 «One lucky elephant» (Lisa Leeman, 2010, 82’)
Πού πάει ένας ελέφαντας όταν η ζωή του στο τσίρκο τελειώνει; Δεκαέξι χρόνια πέρασαν από τότε που ο διευθυντής τσίρκου Ντέιβιντ Μπόλντινγκ υιοθέτησε τη Φλόρα, ένα ορφανό αφρικανικό ελεφαντάκι, το οποίο ανέθρεψε με αγάπη σαν να ήταν μέλος της οικογένειάς του και μετέτρεψε στο αστέρι του τσίρκου του. Καθώς η Φλόρα πλησιάζει στην ενηλικίωση, ο Ντέιβιντ συνειδητοποιεί ότι δεν είναι ευτυχισμένη επί σκηνής και, εντέλει, βρίσκεται αντιμέτωπος με το γεγονός ότι το τσίρκο δεν κάνει για τη Φλόρα. Ένας ελέφαντας πρέπει να ζει με άλλους ελέφαντες. Παρ’ όλα αυτά, η πορεία προς τη «συνταξιοδότησή» της είναι ένα δύσκολο και συγκινητικό ταξίδι, το οποίο δοκιμάζει με απρόσμενους τρόπους το δεσμό τους. Το Ένας τυχερός ελέφαντας, γυρισμένο στη διάρκεια δέκα χρόνων, διερευνά τις συνέπειες της αιχμαλωσίας άγριων ζώων, χωρίς να αγνοεί ούτε στιγμή την ευαίσθητη ιστορία αγάπης που βρίσκεται στο κέντρο της ιστορίας.


*Όλες οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο Παγοποιείον First Floor Underground, με ελεύθερη είσοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόταση εβδομάδας: ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΟΥ ΑΝΘΙΣΜΕΝΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ ( Killers of the Flower Moon )

  Βασισμένη στο δημοφιλές ομότιτλο best-seller μυθιστόρημα του David Grann, η ταινία “Killers of the Flower Moon” μας μεταφέρει στην Οκλαχόμ...