Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Πρόταση dvd: LA HAINE(Το Μίσος)


Του
Mathieu Kassovitz

 

Το Μέλλον σε ελεύθερη πτώση

Τραυματισμένος από έναν αστυνομικό κατά τη διάρκεια μιας ανάκρισης, ο Αμπντέλ μεταφέρεται στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση. Στα προάστια του Παρισιού όπου ζει ξεσπούν ταραχές, κατά τη διάρκεια των οποίων ένας αστυνομικός χάνει το περίστροφό του. Ο Βίνς, φίλος του Αμπντέλ, το βρίσκει και ορκίζεται στους δύο «κολλητούς» του, τον Σαίντ και τον Ιμπέρ, ότι αν ο Αμπντέλ πεθάνει, θα πυροβολήσει για εκδίκηση έναν αστυνομικό.

Με κεντρικό σημείο την εξιστόρηση ενός περιστατικού που όμως δε παρουσιάζεται αλλά βιώνεται μέσα από τα οργισμένα λόγια και βλέμματα των πρωταγωνιστών με τον Βενσάν Κασέλ να αναδύεται εδώ ως «πνευματικό παιδί» του Ρόμπερτ Ντε Νίρο, η ταινία του Ματιέ Κασοβίτς, βραβευμένη με το Χρυσό Φοίνικα Σκηνοθεσίας στις Κάννες το 1995, 3 βραβεία Σεζάρ και 4 άλλες μεγάλες διακρίσεις,  γραπώνει την προσοχή του θεατή και μεταφέρει τους αντιήρωες του μέσα στην άγρια ταχύτητα μιας ατέλειωτης νύχτας όπου η ανοχή πλέον μεταμορφώνεται σταδιακά σε θυμό. Από τις περιθωριοποιημένες γειτονιές των Παρισινών προαστίων η οργή μεταφέρεται μέσα στο Κέντρο, ρίχνοντας τα όρια της τάξης που η κοινωνία θέλει να έχει την ψευδαίσθηση πώς συντηρεί, καταφέρνοντας να φέρει εν τέλει τα άκρα που συμβολίζουν οι πρωταγωνιστές αντιμέτωπα με το πραγματικό πρόσωπο αυτού του κόσμου που δεν είναι άλλο από το γενεσιουργό μίσος. Σε μια καθηλωτική τελευταία σκηνή το τέλος έρχεται αδυσώπητο και μηδενιστικό μοιάζοντας να είναι τελικά το αόρατο όπλο που η ταινία στρέφει απέναντι σε εμάς και σε μια κοινωνία που από εδώ και πέρα είναι σε ελεύθερη πτώση.
 
Σημαντική προσθήκη στη δυναμική της ταινίας και το ομότιτλο τραγούδι(La Haine) των Asian Dub Foundation ηχογραφημένο το 2003. 

By Rory






1 σχόλιο:

  1. apisteyti tainia , se krataei se egrigorsi kai sou vgazei ena aisthima oti i ekdikisei kamia fora mporei na einai ypofertei.an thimami kala giati tin eixa dei prin arketa xronia vevaia!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πρόταση εβδομάδας: ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΟΥ ΑΝΘΙΣΜΕΝΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ ( Killers of the Flower Moon )

  Βασισμένη στο δημοφιλές ομότιτλο best-seller μυθιστόρημα του David Grann, η ταινία “Killers of the Flower Moon” μας μεταφέρει στην Οκλαχόμ...