Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Πρόταση dvd: Ο Β α σ ι λ ι ά ς

Του

Νίκου Γραμματικού



 Το Κακό μέσα μας

Ένας άνδρας(Βαγγέλης Μουρίκης), πρώην χρήστης, αποφυλακίζεται. Αποφασισμένος να μείνει μακριά από όσα έχει πράξει, θα επιλέξει να ζήσει στο εγκαταλελειμμένο και ερειπωμένο πατρικό του σπίτι σε κάποιο χωριό της επαρχίας. Προσπαθώντας να μείνει αποσυρμένος και να ξεκινήσει από την αρχή θα έρθει αντιμέτωπος με την περιέργεια, την προκατάληψη και τη δεισιδαιμονία της τοπικής κοινωνίας η οποία σταδιακά κορυφώνεται απέναντι του. Ο αγώνας του για εσωτερική γαλήνη θα δοκιμαστεί μαζί με τα όρια του, έχοντας στο πλευρό του μονάχα έναν ντόπιο αστυνομικό(Μηνάς Χατζησάββας). Όλα ξαφνικά θα πάρουν ακόμη πιο άσχημη τροπή φέρνοντας τον ξανά αντιμέτωπο με τη σκοτεινή πλευρά του ανθρώπου. 

Βασισμένη σε αληθινή ιστορία, η δημιουργία του Νίκου Γραμματικού και ταυτόχρονα μια από τις καλύτερες ταινίες του Ελληνικού κινηματογράφου, βραβευμένη με 4 μεγάλα Κρατικά Βραβεία στο 43ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης(Καλύτερης Ταινίας, Α΄ Ανδρικού ρόλου, Σκηνογραφίας και Ήχου) δρα σαν ένα σχόλιο και μια ρεαλιστική ματιά πάνω στις φθοροποιές αντιλήψεις περί άγνωστου και ξένου που αναδύονται ως ενστικτώδεις αντιδράσεις μέσα σε μια πολιτισμικά φοβική κοινωνία. Καθώς ξετυλίγεται η ιστορία, οι χώροι και το περιβάλλον που κινούνται τα πρόσωπα αποκτούν συμβολικές διαστάσεις καθιστώντας τα γεγονότα μια αλληγορία πάνω στην αρχέγονη καταγωγή του κακού και στον τρόπο που αυτό καταφέρνει να εισβάλει μέσα σε ότι αθώο προσπαθεί να αναγεννηθεί. Το τέλος της ταινίας δεν αφήνει περιθώρια παρά μόνο μια μουδιασμένη συνειδητοποίηση της γνώριμης θλίψης που προκαλεί ο άνθρωπος.

Με ένα άρτιο συνολικά καστ και με την εξαιρετική μουσική του Θανάση Παπακωνσταντίνου η ταινία αποδεικνύει πώς αυτός ο «Βασιλιάς» του Ελληνικού κινηματογράφου δεν είναι γυμνός. 

Σκηνοθεσία: Νίκος Γραμματικός
Σενάριο: Νίκος Παναγιωτόπουλος, Νίκος Γραμματικός
Ηθοποιοί: Βαγγέλης Μουρίκης, Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Μηνάς Χατζησάββας, Γιάννης Ζουγανέλης, Μπάμπης Γιωτόπουλος, Αννα Βαγενά

By Rory

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόταση εβδομάδας: ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΟΥ ΑΝΘΙΣΜΕΝΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ ( Killers of the Flower Moon )

  Βασισμένη στο δημοφιλές ομότιτλο best-seller μυθιστόρημα του David Grann, η ταινία “Killers of the Flower Moon” μας μεταφέρει στην Οκλαχόμ...