Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Το φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης... στο Ηράκλειο!


Σταθερά πια στο ετήσιο κινηματογραφικό ραντεβού τους, η Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο συναντιούνται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στις περιφερειακές εκδηλώσεις του 52ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τις οποίες υποδέχονται ξανά η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου και η Κινηματογραφική Ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης στο ΠΑΓΟΠΟΙΕΙΟΝ First Floor Underground. Φέτος θα προβληθούν συνολικά τέσσερις ταινίες, τρεις από το τμήμα ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ και μία από το ελληνικό τμήμα. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 24 και Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στο ΠΑΓΟΠΟΙΕΙΟΝ First Floor Underground με ελεύθερη είσοδο.

ΠΕΜΠΤΗ 24/11

19:00
ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΑΝΤΑΛΜΠΕΡΤ –VISUL LUI ADALBERT (Ρουμανία, 101’)
Σκην.: Γκαμπριέλ Ακίμ
Πρωτ.: Γκαμπριέλ Σπάιου, Ντόρου Άνα, Αλίνα Μπερζουντεάνου, Οζάνα Οαντσέα

Μια μαύρη κωμωδία, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν σ’ ένα κομμουνιστικό εργοστάσιο της Ρουμανίας, τη δεκαετία του ’80. Η αναπαράσταση ενός εργατικού ατυχήματος προκαλεί ένα πραγματικό, καθώς ο εργάτης που παίζει το ρόλο του θύματος κόβεται στο χέρι. Η ιστορία εκτυλίσσεται το Μάιο του 1986, την επέτειο της ίδρυσης του Κομμουνιστικού Κόμματος και μία μέρα μετά την ιστορική νίκη της Στεάουα Βουκουρεστίου στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Ο βασικός χαρακτήρας, ο Ιούλικα, είναι ένας τεχνικός που βρίσκει τον μπελά του όταν του ζητούν να προβάλει δύο προπαγανδιστικές ταινίες για την ασφάλεια στην εργασία στη γιορτή που θα γίνει στο εργοστάσιο.






21:00
PRESS (Τουρκία, 100’)
Σκην.: Σεντάτ Γιλμάζ
Πρωτ.: Αράμ Ντιλντάρ, Εντζίν Εμρέ Ντεγκέρ, Καντίμ Γιασάρ, Σεζγκίν Σενγκίζ,.

Κατά το πρώτο μισό της δεκαετίας του ’90, όταν λάμβαναν χώρα σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στους Κούρδους αντάρτες και στην τουρκική κυβέρνηση, μια χούφτα από νεαρούς δημοσιογράφους πάσχιζαν να καταγγείλουν στην υφήλιο τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εκείνες τις μέρες της αυξανόμενης έντασης, οι δημοσιογράφοι αυτοί αγωνίζονταν τόσο για να επιβιώσουν, όσο και για να αποκαλύψουν τα γεγονότα. Γι’ αυτούς, η δημοσιογραφία δεν ήταν πια επάγγελμα, αλλά ζήτημα ζωής και θανάτου.



ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/11

19:00
ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ- VICDAN (Τουρκία, 84’)
Σκην.: Ερντέν Κιράλ
Πρωτ.: Nurgül Yesilçay, Tülin Özen, Murat Han

Η ταινία εστιάζει σε μια παθιασμένη και πολύπλοκη ερωτική ιστορία που συνδέει τρεις ανθρώπους, οι οποίοι ζουν σε μια μικρή πόλη και προσπαθούν να επιβιώσουν. Η Αϊντανούρ είναι μια νεαρή γυναίκα που μένει στην Ανατολία και προσπαθεί να ξεφύγει απ’ αυτό που η ζωή έχει ή δεν έχει να της προσφέρει. Στο μεταξύ, ο Μαχμούτ βρίσκεται ανάμεσα στην Αϊντανούρ και στη γυναίκα του, τη Σονγκούλ. Ωστόσο, η Αϊντανούρ αρχίζει σιγά σιγά να κερδίζει την καρδιά του. Οι δρόμοι αυτών των δύο θα διασταυρωθούν σ’ ένα καπηλειό.



21:00
ΣΟΥΠΕΡ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Ελλάδα, 109’)
Σκην.: Γιώργος Παπαϊωάννου
Πρωτ.: Δημήτριος Βαϊνάς, Παρασκευάς Παπαδόπουλος, Όλγα Σφέτσα, Αναστάσιος Μασιάς, Σπυρίδων Παπαναούμ

Σ’ ένα παράλληλο, σουρεαλιστικό σύμπαν, η Θεσσαλονίκη έχει τον δικό της προστάτη υπερήρωα: τον Σούπερ Δημήτριο. Μεταμφιεσμένος ως Δημήτρης Χριστοφορίδης, δημοσιογράφος του περιοδικού Χρυσή Ιερουσαλήμ, μάχεται για την αλήθεια, τη δικαιοσύνη και το ελληνοχριστιανικό ιδεώδες. Ένα βράδυ, ο χειρότερος εφιάλτης της πόλης επιστρέφει. Ο Κάπτεν Φ.ΡΟΜ είναι πάλι εδώ, για να διεκδικήσει αυτό που προσπαθεί να πετύχει εδώ και χρόνια: να τον αναγνωρίσουν όλοι με το πραγματικό του όνομα, το όνομα που του αξίζει, το όνομα που του ταιριάζει. Οι δύο ήρωες παρασύρονται σε μια σύγκρουση που τσαταλιάζει τα νεύρα του θεατή μέχρι την τελική κορύφωσή της, σε μια αρχετυπική μάχη μεταξύ του καλού και του κακού.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόταση εβδομάδας: ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΟΥ ΑΝΘΙΣΜΕΝΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ ( Killers of the Flower Moon )

  Βασισμένη στο δημοφιλές ομότιτλο best-seller μυθιστόρημα του David Grann, η ταινία “Killers of the Flower Moon” μας μεταφέρει στην Οκλαχόμ...