Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Προβολή ταινίας: "Πεθαίνοντας για την αλήθεια"


Προβολή της ταινίας του Ν.Μεγγρέλη από την ΕΡΑ Ηρακλείου.

Η ΕΡΑ Ηρακλείου 97,5, παρουσιάζει  για πρώτη φορά στο Ηράκλειο, τη βραβευμένη ταινία- ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου Νίκου Μεγγρέλη, «Πεθαίνοντας για την Αλήθεια», την Παρασκευή 18/5  στις 20.00, στον Πολυχώρο της Παλιάς Λαχαναγοράς του Δήμου Ηρακλείου. Αμέσως μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον δημιουργό της ταινίας. Την εκδήλωση υποστηρίζει η ΕΣΗΕΠΗΝ και  η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

«Πεθαίνοντας για την Αλήθεια»

Σε έναν πόλεμο η αλήθεια είναι πάντα το πρώτο θύμα έγραψε ο φιλόσοφος Αισχύλος πριν από αιώνες και η ρήση αυτή ισχύει μέχρι τις μέρες μας. Το ντοκιμαντέρ "Πεθαίνοντας για την αλήθεια" αφορά στους άδικους θανάτους δημοσιογράφων και εργαζόμενων στα μέσα ενημέρωσης, που σκοτώθηκαν στο Ιράκ, από την έναρξη του πολέμου το 2003 μέχρι και σήμερα.

Αποκαλύπτει άγνωστες πλευρές των γεγονότων, την ευθύνη των κυβερνήσεων, τις φρικαλεότητες που διαπράχθησαν από φανατικούς τρομοκράτες ενώ παράλληλα αναδεικνύει μοναδικά παραδείγματα ανδρείας, αλτρουισμού και ανθρωπισμού που ξεχώρισαν μέσα στη φρίκη του πολέμου.

Ο σκοπός του ντοκιμαντέρ είναι να αποδείξει πως η κυβέρνηση Μπους χειραγώγησε μέρος των μέσων ενημέρωσης ώστε να πείσει την κοινή γνώμη για την αναγκαιότητα του πολέμου. Αλλά ακόμα, γιατί και πως άλλαξε η κάλυψη των πολέμων από το Βιετνάμ και έπειτα, καθώς και γιατί οι δημοσιογράφοι που δεν βρίσκονται ενσωματωμένοι στις στρατιωτικές δυνάμεις μπαίνουν στο στόχαστρο.

Το ντοκιμαντέρ "Πεθαίνοντας για την αλήθεια" εξηγεί την αναγκαιότητα ύπαρξης των δημοσιογράφων στα σημεία των μαχών ώστε οι συνέπειες ενός πολέμου να γίνονται γνωστές σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπογραμμίζει πως η ατιμωρησία δεν είναι εξαίρεση αλλά δυστυχώς ένας κανόνας. Χρειάστηκαν δύο χρόνια έρευνας και γυρισμάτων για να πραγματοποιηθεί το ντοκιμαντερ. Περισσότεροι από 60 δημοσιογράφοι, άνθρωποι των μέσων ενημέρωσης, συγγραφείς, διανοούμενοι, μέλη οικογενειών των ανθρώπων που έγιναν στόχος, κατέθεσαν την άποψη τους για τα γεγονότα που ξεδιπλώνει με αριστοτεχνικό τρόπο το ντοκιμαντέρ.

Τα γυρίσματα έγιναν στο Ιράκ, τη Μ. Βρετανία, την Αμερική, την Ισπανία, την Ουκρανία, το Κατάρ, την Ιταλία, το Βέλγιο και την Ελλάδα. Σπάνιο αρχειακό υλικό παρουσιάζεται για πρώτη φορά χάρη στην προσφορά πολλών τοπικών τηλεοπτικών δικτύων αλλά και διεθνών οργανισμών όπως Ρόιτερς, Αλ Τζαζίρα και Ράι.




1 σχόλιο:

  1. ξέρετε πόσο καιρό έψαχνα αυτό το ντοκυμαντέρ! δε μπορούσα να θυμηθώ το όνομα. Από ότι βλέπω συνεχίζονται οι καλές προβολές στο Ηράκλειο! αντέ τώρα να το βρείς σε dvd!
    σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα των "δημοσιογράφων". θυμάμαι το τρέιλερ για την εκπομπή του παρηκμασμένου Πρετεντέρη που ο ίδιος έλεγε:"δε με νοιάζει το κοινό καλό αλλά το καλό κοινό".
    Ήρθε κι η δική τους ώρα μαλλον!

    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πρόταση εβδομάδας: ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΟΥ ΑΝΘΙΣΜΕΝΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ ( Killers of the Flower Moon )

  Βασισμένη στο δημοφιλές ομότιτλο best-seller μυθιστόρημα του David Grann, η ταινία “Killers of the Flower Moon” μας μεταφέρει στην Οκλαχόμ...