Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Festivalaki 2012 - Προβολές


Το Festivalaki είναι μια προσπάθεια που ανοίγει για πρώτη φορά την αγκαλιά του στο κοινό και η Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου με μεγάλη χαρά ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση για συμμετοχή στο εγχείρημα. Μέσα από προβολές επιλεγμένων ντοκιμαντέρ που εντάσσονται στο πνεύμα του διημέρου ,θα προσπαθήσουμε να συμπληρώσουμε το υπόλοιπο πρόγραμμα και κινηματογραφικά. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα των προβολών για την Πέμπτη 26/7 και με ώρα έναρξης 19:00:


ΣΤΗΝ ΚΟΡΦΗ (Ελισάβετ Λαλουδάκη, 2009, 52’)


Μια ταινία για το βουνό-σύμβολο της Κρήτης, τον Ψηλορείτη, και για την έλξη που ασκεί η κορφή του εδώ και αιώνες στους ανθρώπους. Γιατί ανεβαίνουν οι άνθρωποι στην κορφή του Ψηλορείτη; Για τον Δία; Για τον Τίμιο Σταυρό; Μήπως απλά για το πανόραμα; Για το κατόρθωμα; «Θα σου πούμε εμείς». Είναι ο Ψαραντώνης, ο παπα-Θανάσης, δύο Γάλλοι «παιδιά των λουλουδιών», βοσκοί, ο αρχαιολόγος Γιάννης Σακελαράκης, η θεία μου η Έλλη, ο τρομερός ηγούμενος, ορειβάτες, κόσμος πολύς. Ακόμη κι ένα συνεργείο του BBC… Καθένας κουβαλά στην κορφή τον δικό του «κρητικό» κόσμο. Γιατί από κει ψηλά δεν βλέπεις απλά όλη την Κρήτη. Εκεί ψηλά είναι όλη η Κρήτη.

ΤΙ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ (Μανώλης Ταξειδαράκης, 2007, 61’ ) 
Η μαντινάδα είναι αυτοτελής ποιητική οντότητα με τη μορφή δίστιχου δεκαπεντασύλλαβου που χρησιμοποιείται στην Κρήτη. Ο Αριστείδης Χαιρέτης γεννήθηκε στα Ανώγεια και είναι από τους σημαντικότερους στιχουργούς της μαντινάδας. Ο έρωτας, ο χρόνος και η απώλεια είναι τα προσφιλή του θέματα. Εφοδιασμένος με φαντασία και ετοιμότητα, παρατηρεί τους γύρω του και τη φύση, σμιλεύοντας το λόγο και συμπυκνώνοντάς τον σε δύο μικρές αράδες. 
Η ΤΑΞΗ-L’ ORDRE (Ζαν-Ντανιέλ Πολέ, 1974, 44’) 
Ίσως το καλύτερο ντοκιμαντέρ που έχει γυριστεί για τη Σπιναλόγγα, ενταγμένο στην τριλογία του σπουδαίου γάλλου ντοκιμαντερίστα που περιλαμβάνει επίσης τη «Μεσόγειο» (1963) και τις «Βάσσες» (1964). Υποδειγματικά ισορροπημένο ανάμεσα στην καταγραφή και την αφαίρεση, το φιλμ αφήνει από τη μία τον χώρο να πει την ιστορία του, ενώ παράλληλα αποτυπώνει τη μαρτυρία του Επαμεινώντα Ρεμουντάκη, ενός από τους τελευταίους και πιο καλλιεργημένους ασθενείς του νησιού. 
Τόπος διεξαγωγής του Φεστιβάλ:
Πύλη Βιττούρι, Ενετικά Τείχη Ηρακλείου (Βίγλα)      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόταση εβδομάδας: ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΟΥ ΑΝΘΙΣΜΕΝΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ ( Killers of the Flower Moon )

  Βασισμένη στο δημοφιλές ομότιτλο best-seller μυθιστόρημα του David Grann, η ταινία “Killers of the Flower Moon” μας μεταφέρει στην Οκλαχόμ...