Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Πρόταση dvd: Moonrise Kingdom


Του
Wes Anderson


Πρωτοτυπία Ξανά!
Τελικά φαίνεται πώς τα τελευταία χρόνια το κωδικοποιημένο και ημιφωτισμένο βασίλειο της εφηβείας απασχολεί όλο και περισσότερους δημιουργούς και θεατές. Από το Where the wild things are μέχρι και το The descendants, καταφέραμε να απολαύσουμε αρκετές καλές στιγμές κινηματογραφικής απόδοσης μιας περιόδου που όσο κι αν φαίνεται παρωχημένη ή ανώριμη πολλές φορές, δε παύει να περιγράφει και να ξεμπροστιάζει τα ενήλικα ελλείμματα. Κυρίως όμως δεν σταματά ποτέ να υπενθυμίζει τη σημασία των «πρώτων υλικών» που χρειάζεται ο κάθε άνθρωπος για να κονταροχτυπηθεί με ότι τον εμποδίζει να πραγματωθεί.
  
Στην πιο feelgood και αναμενόμενη ταινία της χρονιάς βρίσκουμε μια καθόλα πρωτότυπη ιδέα, αυτή ενός εφηβικού έρωτα μεταξύ δύο πολύ διαφορετικών παιδιών που περνάνε δύσκολη εφηβεία. Γνωρίζονται σε μια σχολική γιορτή, η «διαφορετικότητα» τους ενώνει και αρχίζοντας να αλληλογραφούν καταλήγουν να το σκάσουν μαζί με στόχο να φτάσουν στο σημείο του νησιού στο οποίο διαμένουν με όνομα, τι άλλο: Summers End!

Όλα αυτά αποτελούν μόνο το πλαίσιο αναφοράς γιατί τελικά όταν πρόκειται για ένα σκηνοθέτη όπως το τρομερό παιδί του ανεξάρτητου σινεμά Wes Anderson(Οικογένεια Τενενμπάουμ, Fantastic Mr. Fox), η ιστορία αφήνεται στα χέρια της πρωτοτυπίας και σε αυτό που τόσες φορές έχουμε τονίσει πώς είναι το πιο σημαντικό: το ιδιωτικό σύμπαν ενός δημιουργού.

Το πανέμορφο και αποκομμένο νησί, με τα δέντρα, τον ουρανό και τη θάλασσα να αναδεικνύονται μέσα από παστέλ αποχρώσεις και μια vintage τεχνοτροπία, όπως και η χρονιά που συμβαίνει η ταινία, το 1965, είναι ένας ακατέργαστος παράδεισος αναμελιάς, μυστικισμού όπου σε όλα υπερτερεί η εφηβεία. Το αγόρι που είναι ορφανό, είναι ένας πρόσκοπος που παραιτείται και αποκόβεται από την κατασκήνωση με εφόδια όλες τις γνώσεις και τις πρακτικές για επιβίωση, προσφέροντας τον ανδρισμό. Εκείνη είναι μια νευρωτική μεγαλύτερη έφηβη που ντύνεται με μίνι φορέματα και ψηλές κάλτσες διαβάζοντας φανταστική λογοτεχνία και ακούει 45άρια με γαλλικές επιτυχίες των 60’s. Κουβαλά την ευαισθησία, την ομορφιά, την γυναικεία τέχνη. Και οι δυο τους θα ξεσηκώσουν συνομήλικους, αρχές και γονείς οι οποίοι δεν είναι τίποτα άλλο από ενήλικα τραυματισμένα πλάσματα, αποστασιοποιημένα, που θα τρέξουν να βάλουν τα όρια, να εξηγήσουν, να σταματήσουν και να χωρίσουν τα δύο ανήλικα παιδιά. Μπορούν όμως; Καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας αυτό που επιβιώνει είναι η εφηβική προσπάθεια και αγριότητα κάποιες στιγμές, η περιπαιχτική ματιά με την οποία οι έφηβοι φέρονται ως μικρομέγαλοι κάνοντας κουμάντο, αψηφώντας τους μεγάλους δείχνοντας πώς κάποια πράγματα, συναισθήματα και «τόποι» είναι αυστηρά ακατάλληλα για ενηλίκους.

Η ταινία απενοχοποιεί τον εφηβικό έρωτα από την γραφικότητα του και τον τυλίγει με μια απίστευτης ομορφιάς ρομαντικότητα, με το κάθε φύλο να φέρνει τα υλικά αυτά που καθορίζουν την ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας.

Με εξαιρετικές ερμηνείες από όλο το all star cast,  η ταινία είναι η καλύτερη παρέα με τους δύο πρωταγωνιστές να είναι από τα ομορφότερα ζευγάρια που φιλοξένησε το λευκό πανί τα τελευταία χρόνια!



By Rory







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόταση εβδομάδας: ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΟΥ ΑΝΘΙΣΜΕΝΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ ( Killers of the Flower Moon )

  Βασισμένη στο δημοφιλές ομότιτλο best-seller μυθιστόρημα του David Grann, η ταινία “Killers of the Flower Moon” μας μεταφέρει στην Οκλαχόμ...