Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

H σκηνοθέτις Εύα Στεφανή στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης




Συνεχίζοντας τη συνεργασία του με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης προβάλλει το ντοκιμαντέρ «Επισκέψεις στο σπίτι του Ε.Χ. Γονατά» (1998, 50') της Εύας Στεφανή, το Σάββατο 16 Απριλίου στις 12.00΄. Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στη διάρκεια πέντε μηνών στο σπίτι του συγγραφέα στην Κηφισιά, όπου τον παρακολουθούμε στην καθημερινότητά του και να εκθέτει απόψεις για τη ζωή και το έργο του.

H σκηνοθέτις Εύα Στεφανή, προσκεκλημένη της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών και της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Ηρακλείου, θα παραστεί στην εκδήλωση και θα μιλήσει μετά την προβολή.

Ο Επαμεινώνδας Χ. Γονατάς (1924-2006) υπήρξε ποιητής και διηγηματογράφος της μεταπολεμικής γενιάς. Γόνος οικογένειας πολιτικών με καταγωγή από το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας, ουδέποτε ταυτίστηκε με πολιτικά στρατόπεδα. Σπούδασε Νομικά και εργάστηκε ως δικηγόρος σε μεγάλες εταιρείες. Η πρώτη του εμφάνιση στα γράμματα έγινε το 1945 με το αφήγημα Ο ταξιδιώτης. Αργότερα συνεργάστηκε με τον Δημήτρη Π. Παπαδίτσα στην έκδοση του περιοδικού Πρώτη Ύλη (1959-1964). Το 1959 κυκλοφόρησε η συλλογή σύντομων αφηγημάτων του Η κρύπτη, και ακολούθησαν Το βάραθρο (1963), Οι αγελάδες (1963), Ο φιλόξενος καρδινάλιος (1986) και Η προετοιμασία (1991). Η τελευταία του συλλογή αφηγημάτων με τίτλο Τρεις δεκάρες κυκλοφόρησε το 2006, λίγο πριν το θάνατό του. Υπήρξε επίσης σπουδαίος μεταφραστής. Το 1994 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης για την Επιλογή από τις Voces του Αντόνιο Πόρτσια. Έχει ακόμα μεταφράσει έργα των Ιβάν Γκολ, Γκιστάβ Φλομπέρ, Γκέοργκ Kρίστοφ Λίχτενμπεργκ, Πιέρ Μπεττενκούρ, κ.ά. 

Η Εύα Στεφανή γεννήθηκε στις ΗΠΑ το 1964. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ντοκιμαντέρ στην Ecole Varan στο Παρίσι, Κινηματογράφο και Εθνογραφικό Ντοκιμαντέρ στο Νew York University και ειδικεύτηκε στη σκηνοθεσία ντοκιμαντέρ στο Νational Film and Television School στην Βρετανία. Δίδαξε θεωρία κινηματογράφου και εθνογραφικό ντοκιμαντέρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Συγκριτικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ. (1998-2001) και ντοκιμαντέρ σε σεμινάρια του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN (European Documentary Network). Από το 2001 είναι επίκουρος καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει θεωρία και ιστορία κινηματογράφου. Είναι επίσης υπεύθυνη της σειράς «Κινηματογραφικές Σπουδές» στις εκδόσεις Πατάκη.

Η συμμετοχή για το κοινό είναι ελεύθερη

Tο ωράριο του ΙΜΚ το Σάββατο 16/4/2011 είναι 9.00 - 15.30


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόταση εβδομάδας: ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΟΥ ΑΝΘΙΣΜΕΝΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ ( Killers of the Flower Moon )

  Βασισμένη στο δημοφιλές ομότιτλο best-seller μυθιστόρημα του David Grann, η ταινία “Killers of the Flower Moon” μας μεταφέρει στην Οκλαχόμ...