Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Πρόταση dvd: Ο Διαχειριστής


Του
 Περικλή Χούρσογλου



Η εύθραυστη συντήρηση της ισορροπίας

Όλα ξεκινούν από μια υπόσχεση. Όλα αρχίζουν όταν ο πρωταγωνιστής της τελευταίας ταινίας του Περικλή Χούρσογλου, με τον ίδιο στον ρόλο, αναλαμβάνει να μπει διαχειριστής στη θέση της μητέρας του(Κατερίνα Γιουλάκη)  στην πολυκατοικία που διαμένει εκείνη, με σκοπό να φέρει σε πέρας διάφορες εργασίες αλλά και την διατήρηση της τάξης μεταξύ των ενοίκων.

Όλα ξεκινούν από ένα φιλί. Όλα αλλάζουν μέσα στον ψυχισμό του πρωταγωνιστή όταν θα λάβει ένα ανεπαίσθητο φιλί από μια νεαρή κοπέλα φέρνοντας τον αντιμέτωπο με τη διαφορετικότητα της ενδοοικογενειακής του φθοράς αλλά και τις δικές του ενδόμυχες ανάγκες.

Φεύγοντας με το Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών (FIPRESCI) στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2009, η ταινία κάνει ένα ρεαλιστικό κοντινό πλάνο στους διχοτομημένους μικρόκοσμους ενός απλού μεσήλικα άνθρωπου, αυτόν της κοινότητας και της ζωής του. Η υπόσχεση που δίνει να είναι Διαχειριστής αποκαλύπτει σταδιακά μέσα από το σφιχτοδεμένο σενάριο το διπλό της χρέος: την εξυπηρέτηση των άλλων αλλά και αυτό της ανοχής απέναντι  στην πολυπλοκότητα των ανθρώπων και στα μικροαστικά κατάλοιπα που αυτοί συντηρούν στη διαβίωση τους, ένα κοινωνικό προφίλ που αποδίδει με μαεστρία εδώ ο Κώστας Βουτσάς. Ταυτόχρονα ο ρόλος που ασπάζεται ο ήρωας αποκτά διττή σημασία φέρνοντας στο προσκήνιο τον αγώνα ενός άνδρα να διαχειριστεί την εξωτερική πραγματικότητα και ταυτόχρονα τα δικά του εσώτερα συναισθήματα, απωθημένα για χρόνια μέσα στους ψυχαναγκαστικούς ρόλους που «κληρονομεί» κάποιος κοινωνικά, ρόλοι όπως αυτός του γιου, του συζύγου, του γονέα.

Μια ταινία για τις τεχνητές ισορροπίες που κρατάμε μέσα στην καθημερινότητα αλλά και για τα όρια που ξεπερνούμε τις στιγμές που βιώνουμε τον αληθινό μας εαυτό.

By Rory



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόταση εβδομάδας: ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΟΥ ΑΝΘΙΣΜΕΝΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ ( Killers of the Flower Moon )

  Βασισμένη στο δημοφιλές ομότιτλο best-seller μυθιστόρημα του David Grann, η ταινία “Killers of the Flower Moon” μας μεταφέρει στην Οκλαχόμ...