Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Τριήμερο Μουσικών Ντοκυμαντέρ (ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/6)

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου και η Κινηματογραφική Ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης παρουσιάζουν ένα τριήμερο προβολών με μουσικά ντοκιμαντέρ από 16 ως 18 Ιουνίου στη δημοτική αίθουσα Ανδρόγεω, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Μέρας Μουσικής (21/6). Στη διάρκεια του τριημέρου θα προβληθούν ντοκιμαντέρ που καταγράφουν πολλά διαφορετικά δείγματα της ελληνικής και της διεθνούς μουσικής ποικιλίας. Από το Κρόιτσμπεργκ του Βερολίνου μέχρι τα Ανώγεια της Κρήτης, το τριήμερο προσφέρει διεισδυτικές ματιές σε κοινοτικές παραδόσεις καθώς και πορτρέτα σημαντικών καλλιτεχνών και συγκροτημάτων όπως ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, οι Lost Bodies, ο Ross Daily, η Ρόζα Εσκενάζι και οι Active Member. Και τις τρεις μέρες οι προβολές ξεκινούν στις 6 το απόγευμα με ελεύθερη είσοδο.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ

18:00 Θεσσαλονήχοι (Ciners8, 2011, 70ʼ)
Το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να καταγράψει την ποικιλότητα των μουσικών ρευμάτων και τις νέες τάσεις που αποτυπώνονται στη μουσική σκηνή της πόλης της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης στο σταυροδρόμι ανατολής και δύσης, που πάντα πρωτοπορούσε στα μουσικά πράγματα της χώρας μας. Ένας χάρτης συνόλων, ένα δίκτυο ομάδων και καλλιτεχνικής δημιουργίας φαίνεται να λειτουργεί μέσα στον αστικό χώρο. Εκπρόσωποι από δέκα μουσικά συγκροτήματα, που παράγουν μουσική και κινούνται με βάση την πόλη της Θεσσαλονίκης, μιλούν για τη σχέση τους με την πόλη και την εποχή, για την εποχή της ψηφιακής πραγματικότητας που αρχίζει να κυριαρχεί (Διαδίκτυο), όπου δημιουργοί και καλλιτέχνες διεκδικούν πια «δωρεάν» την προσοχή μας και τη φήμη τους, αλλάζοντας έτσι και τους κανόνες του παιχνιδιού. Τις απόψεις τους εκφράζουν και μουσικοί παραγωγοί, εκπρόσωποι του ραδιοφώνου και της Δημοτικής αρχής.


19:20 Καναρίνι μου γλυκό (Ρόι Σερ, 2011, 89ʼ)
Η Ρόζα Εσκενάζι τραγούδησε με τον ίδιο τρόπο που έζησε, με πάθος, φλόγα και αγάπη. Αυτή είναι η ιστορία τριών νέων μουσικών απ’ την Ελλάδα, την Τουρκία και το Ισραήλ, οι οποίοι ξεκίνησαν ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι, θέλοντας να αφηγηθούν, για πρώτη φορά μέσα από μια ταινία, την ιστορία της πιο γνωστής και αγαπητής στην Ελλάδα τραγουδίστριας του ρεμπέτικου. Το ταξίδι θα τους οδηγήσει από την Κωνσταντινούπολη στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, ακολουθώντας τα μουσικά βήματα της Ρόζας Εσκενάζι. Κυρίως, όμως, το ταξίδι θα τους οδηγήσει στα μύχια ενός κόσμου που έχει σε μεγάλο βαθμό χαθεί, παρόλο που οι ήχοι του εξακολουθούν να ηχούν σ’ ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου.


20:50 Η ηχώ του χρόνου (Πάνος Κέκας, 2010, 50ʼ)- με παρουσία του Ρος Ντέιλι
Κάπου στο τέλος της φαντασίας μας υπάρχει ο Λαβύρινθος. Γυρνά και πάλλεται και κανείς έως τώρα δεν έχει φθάσει στο κέντρο του». Αυτό το «Λαβύρινθο» των μύθων αλλά και της αρχέγονης υπερβατικής πνευματικότητας του Ρος Ντέιλι και της μουσικής του εξερευνά η ταινία Η ηχώ του χρόνου. Ο σκηνοθέτης Πάνος Κέκας παρακολουθεί και καταγράφει την ενδιαφέρουσα και συναρπαστική πορεία του παγκόσμια γνωστού Ιρλανδού μουσικού και συνθέτη Ρος Ντέιλι στους δρόμους της «Τροπικής μουσικής». Ο Ρος Ντέιλι ζει τα τελευταία τριάντα χρόνια στην Κρήτη αλλά παραμένει πάντα ένας ακούραστος ιχνηλάτης νέων μουσικών δρόμων. Ταξιδεύει με τον «Λαβύρινθο» δίνοντας συναυλίες και φέρνει σ’ επαφή διαφορετικούς πολιτισμούς, με οδηγό το ήθος και την αστείρευτη έμπνευσή του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόταση εβδομάδας: ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΟΥ ΑΝΘΙΣΜΕΝΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ ( Killers of the Flower Moon )

  Βασισμένη στο δημοφιλές ομότιτλο best-seller μυθιστόρημα του David Grann, η ταινία “Killers of the Flower Moon” μας μεταφέρει στην Οκλαχόμ...