Σάββατο, 11 Ιουνίου 2011

Πρόταση dvd: Into the wild

Του
Sean Penn

Χωρίς τίποτα να μας κρατάει εξαρτημένους γινόμαστε αληθινά ελεύθεροι.

Ο Sean Penn ως σκηνοθέτης υπήρξε πάντοτε ανθρωποκεντρικός, τοποθετώντας τους ήρωες του μόνους μέσα στις σχέσεις(Crossing Guard), απομονωμένους μέσα στον εαυτό τους(The Pledge) ή αντιμέτωπους απέναντι σε μια φθίνουσα κοινωνία όπως στην συγκεκριμένη ταινία, του 2007.

Πατώντας πάνω στο βιογραφικό δράμα ενός ανθρώπου, του Christopher McCandless, που έκοψε τον ομφάλιο λώρο με την κοινωνία και τον άρτια οργανωμένο υλιστικά και ιδιόκτητο πολιτισμό, ο γνωστός ηθοποιός παρέδωσε αυτή τη φορά πίσω από τη κάμερα ένα κινηματογραφικό μανιφέστο που μέχρι σήμερα παραμένει από την ημέρα κυκλοφορίας του μια ακατέργαστη και σπάνια ωδή πάνω στην ενστικτώδη ενόρμηση του ανθρώπου.

Παιδί αστικής οικογένειας σε μια από τις επαρχίες της Αμερικής, απόφοιτος από κολλέγιο και πολλά υποσχόμενος επιστήμονας, ο Christopher McCandless σταδιακά απαρνήθηκε τις Αμερικάνικες αξίες και τις επιταγές του Νέου γενναίου κόσμου, φεύγοντας ξαφνικά μακριά από όλους, ρίχνοντας τον εαυτό του σε μια σειρά από ταξίδια μοναχικά με μόνο σύντροφο την δίψα για όσμωση με την φύση και τους αρχαϊκούς τρόπους επιβίωσης, με τον απογυμνωμένο κόσμο και τα αληθινά του υλικά ψάχνοντας την ουσία της ύπαρξης και τελικά την απόλυτη Ελευθερία που πρεσβεύει ο Απομονωμένος Άνθρωπος, μια πορεία που θα τον οδηγήσει τελικά στον θάνατο από ασιτία, μόνο του μέσα στην φύση που τόσο πάλεψε να δαμάσει και να γίνει μέρος της.

Με αφορμή αυτήν την αληθινή ιστορία ο σκηνοθέτης ξεδιπλώνει μια αλληγορική ματιά πάνω στην ανθρώπινη θέληση για επανάσταση ξεκινώντας από τον πυρήνα που δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον εαυτό και η ορμή που αυτός κατέχει απέναντι στην ίδια τη ζωή. Μέσα από την εξύψωση της μοναδικότητας και της εξατομικευμένης σύγκρουσης με την κοινωνία η ιστορία ξεφλουδίζει μέσα από την επιμονή του ήρωα τον τεχνητό φλοιό αυτού του μεγάλου κόσμου φτάνοντας σταδιακά τον πρωταγωνιστή σε μέρη μοναδικά όπου η φύση παραμένει μόνη με το ήρεμο χάος της, φέρνοντας τον κοντά με ανθρώπους διαφορετικούς που κινούνται έξω από τα σύνορα της αστικής ταχύτητας με μοναδικό στόχο την εσωτερική αρμονία.

Η απόφαση και η τραγική δύναμη του ήρωα δεν συνιστά μια πρόταση ή μια αφορμή για να απαρνηθεί κάποιος τον κόσμο σε απόλυτο βαθμό αλλά ένας τρόπος να αμφισβητηθεί η μονόπλευρη οπτική πάνω στον τρόπο που ζούμε, που ανεχόμαστε, που μουδιάζουμε, περιμένοντας κάποιον ή κάτι απέξω να αλλάξει τα πράγματα πριν από εμάς. Τα μεγαλειώδη πλάνα της ταινίας δείχνουν την μικρότητα του ανθρώπου μέσα στον κόσμο, την ταπεινότητα της ύπαρξης απέναντι σε ένα σύνολο που προϋπήρχε του ανθρώπου και που θα συνεχίσει πέρα από αυτόν.

Μια ταινία ελεγεία στην πρωτόλεια δύναμη του ατόμου για αλλαγή και στην μοναχική πορεία που αποπειρούνται κάποιοι, βραβευμένη με δεκάδες βραβεία, 27 συνολικά υποψηφιότητες και μέσα στις 10 σημαντικότερες κινηματογραφικές λίστες των καλύτερων ταινιών όταν βγήκε στις αίθουσες, που τολμά να σας κάνει να δείτε τα πράγματα αλλιώς με παράλληλο οδηγό το καταπληκτική μουσική και τους στίχους από τον Eddie Vedder των Pearl Jam

Society
You’re crazy breed
Hope you’re not lonely
Without me


By Rory

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόταση εβδομάδας: ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΠΟΥΡΓΙΤΙ (RED SPARROW)

Η Ντομίνικα Εγκόροβα έχει πολλές ιδιότητες. Είναι μία αφοσιωμένη κόρη, αποφασισμένη να προστατέψει τη μητέρα της με κάθε κόστος. Είνα...