Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Πρόταση dvd: Όλα είναι Δρόμος


Παντελής Βούλγαρης
Όλα είναι Δρόμος
Το ταξίδι εντός

Ο παραίτηση ως φυγή και παυσίλυπο…
Η μοναξιά μιας φύσης που χαράζει το όριο του ανθρώπου…
Η άσφαλτος σαν μια ατέλειωτη γεωγραφία του νου…

…ο Δρόμος ως μια παραβολή για την προσωπική πορεία τριών ανδρών και της ζωής τους. Το σημείο που φτάνει κάθε ένας τους να αγγίξει την εύθρυπτη επιφάνεια της πραγματικότητας χωρίς να είναι πια ο ίδιος.
Ο Παντελής Βούλγαρης κινηματογραφεί μια χώρα γυμνή σχεδόν από ανθρώπους και τεχνητή ασχήμια κάνοντας τα πλάνα του να είναι το μυαλό των πρωταγωνιστών του, οι αχανείς εσωτερικές εκτάσεις που κινούνται μόνοι, ατέρμονοι.
Το pame cinema iraklio συνεχίζοντας το αφιέρωμα του στις πιο δυνατές στιγμές του Ελληνικού κινηματογράφου θα παρουσιάσει σπονδυλωτά κάθε μία από τις τρείς ιστορίες που απαρτίζουν την σημαντική αυτή δημιουργία του Παντελή Βούλγαρη. 



Το Χαρόνειο Νόμισμα με τον Δημήτρη Καταλειφό

Ένας μεσήλικας άνδρας(Δημήτρης Καταλειφός) περνάει την καθημερινότητα του αποσυρμένος ύστερα από την αυτοκτονία του γιού του σε κάποιο φυλάκιο του στρατού με μόνη του ενασχόληση το επάγγελμα του αρχαιολόγου.

 Ύστερα από εκσκαφές θα ανακαλύψει τη σωρό ενός αρχαίου νεαρού πολεμιστή. Μαζί με την ανακάλυψη αυτή έρχεται και στην επιφάνεια η ανάμνηση της ζωής που ήταν για εκείνον το παιδί του κάνοντας τον να αρχίσει ένα ταξίδι σε μέρη που σύχναζε ο γιος του και τελικά στο ίδιο το σημείο όπου τερμάτισε τη ζωή του. Στην πορεία θα συναντήσει τα πρόσωπα εκείνα που τον είδαν τελευταίο, αυτούς που του έμοιαζε τόσο καιρό να ξέρουν πιο καλά το γιο του και τι του συνέβηκε. Σταδιακά και σε στιγμές που η σκηνοθεσία βυθίζει σε αγωνία και απόγνωση, ο ήρωας φέρνει τον ίδιο τον εαυτό του πιο κοντά στο κενό αλλά και στην έντρομη συνειδητοποίηση της απουσίας που στο τέλος μοιάζει να δίνει τη θέση της σε μια λύτρωση και στην πεποίθηση πώς όλα συνεχίζουν κουβαλώντας τις μέρες που πέρασαν.

Το πρώτο μέρος της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη, με έναν εξαιρετικό Δημήτρη Καταλειφό να κυριαρχεί πάνω στην ερμηνεία του με υπόκωφο θυμό και άλλοτε με την αίσθηση πώς ο ίδιος υπάρχει πια μόνο μέσα στην απουσία αναγκασμένος να ζει με την συνέχιση των πραγμάτων γύρω του.

   By Rory

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόταση εβδομάδας: ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΟΥ ΑΝΘΙΣΜΕΝΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ ( Killers of the Flower Moon )

  Βασισμένη στο δημοφιλές ομότιτλο best-seller μυθιστόρημα του David Grann, η ταινία “Killers of the Flower Moon” μας μεταφέρει στην Οκλαχόμ...