Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2012

Πρόταση dvd: Lars and the Real Girl

Του
Graig Gillespie

True Love leaves no traces
                    (L.Cohen)

Αν ψάχνετε τον πιο ενδιαφέροντα ρόλο του Ryan Gosling και ταυτόχρονα την πιο έξυπνα κρυμμένη υποκριτική του δεινότητα, αυτή η ταινία (μαζί με το Stay του 2005) είναι η σωστή επιλογή αν την πετύχετε στα dvd club (ή όπως αλλιώς προτιμάτε!). Με μουστάκι, επαρχιώτικο ντύσιμο και απλότητα αλλά και λίγα κιλά παραπάνω ο Lars του σεναρίου κυριαρχεί στην οθόνη ως ένας εύθραυστος και ακοινώνητος νέος που αρνείται να ενταχθεί στο φυσιολογικό της καθημερινότητας μιας αμερικάνικης κωμόπολης, φοβούμενος την ανθρώπινη επαφή και την έκθεση σε κάθε μορφή συναισθηματικής έκφρασης, κλεισμένος στην μοναχική του απλότητα έπειτα και από το χαμό της μητέρας του πριν χρόνια ώσπου…

… παραδομένος στην δική του πραγματικότητα αφήνεται να νιώσει αγάπη για μια φουσκωτή κούκλα του σεξ, αφήνοντας τον εαυτό του να βιώσει ολόκληρη την ψευδαίσθηση μιας αληθινής σχέσης, μιας επαφής στην οποία εκείνος βρίσκει τα λόγια, εκείνος ακούει τον αληθινό παλμό, εκείνος διαλέγει την πορεία της μοναδικής του «κοπέλας». Καθώς το παραλήρημα αυτής της ψευδαίσθησης τον οδηγεί στην επιβολή αυτής της αλλόκοτης παρουσίας στον μικρόκοσμο των συνανθρώπων και των συγγενών του γινόμαστε θεατές μιας τρυφερής και γλυκιάς κινηματογραφικής προσέγγισης, πρωτότυπης στο είδος της, στην προσπάθειας ενός ανθρώπου να κρατήσει ζωντανό αυτό που κυριολεκτικά του λείπει, να επανασυνδεθεί με τη χαμένη μορφή μιας μητέρας, μόνο και μόνο για να καταφέρει μέσα από τις δικές του εσωτερικές διεργασίες να φέρει στη ζωή κάτι άψυχο και καινούργιο, να το συστήσει στους άλλους, να τους κάνει να το δεχτούν και να το αγαπήσουν όπως εκείνος, σε έναν ευγενικό αγώνα να δεχτούν εκείνον στην πραγματικότητα όπως είναι, και στη συνέχεια να αποφασίσει σταδιακά το σημείο αποκοπής του από αυτό, βάζοντας ο ίδιος τέλος στο «σύμπτωμα».

Σε αντίθεση με τους σκληρά ανθρώπινους ρόλους που μας επανασυστήθηκε ο Gosling την τελευταία χρονιά, εδώ τον βλέπουμε να παίζει ολοκληρωτικά χρησιμοποιώντας κάθε σπιθαμή σώματος και βλέμματος, αποδίδοντας μια εύθρυπτη ανθρωπιά και ένα άνδρα κλειδωμένο μέσα στη συναισθηματική του απραξία και την κατά τα άλλα αθώα διαστροφή του.

Με θερμή υποδοχή από κριτικούς και φεστιβάλ,  μια υποψηφιότητα για Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου και μια Χρυσή Σφαίρα πρώτου Ανδρικού ρόλου για τον πρωταγωνιστή, έχουμε μια must κινηματογραφική πρόταση που επιτρέπει λίγη από την ξεπερασμένη παιδικότητα μας να κυκλοφορεί για δύο ώρες χέρι χέρι με τη Μπιάνκα!

By Rory
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόταση εβδομάδας: ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΠΟΥΡΓΙΤΙ (RED SPARROW)

Η Ντομίνικα Εγκόροβα έχει πολλές ιδιότητες. Είναι μία αφοσιωμένη κόρη, αποφασισμένη να προστατέψει τη μητέρα της με κάθε κόστος. Είνα...