Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΟΔΩΡΟ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ: ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ


Η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου τιμά τη μνήμη του πρόσφατα χαμένου Έλληνα σκηνοθέτη, Θόδωρου Αγγελόπουλου, με μια αφιερωματική προβολή της ταινίας ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ, στην οποία θα παρευρεθεί και ο σπουδαίος κριτικός κινηματογράφου, Γιάννης Μπακογιαννόπουλος. Όντας συνομήλικοι και "μεγαλώνοντας" επαγγελματικά την ίδια περίοδο, υπηρετώντας τον κινηματογράφο από διαφορετικές θέσεις, δημιουργού και κριτικού, ο κ. Μπακογιαννόπουλος αποτελεί έναν ιδανικό σχολιαστή του έργου του Αγγελόπουλου, ικανό να παράσχει μια εμπεριστατωμένη ανάλυση των ίδιων των ταινιών, και να σκιαγραφήσει μια απροκατάληπτη εικόνα του σκηνοθέτη. Η προβολή της ταινίας θα ξεκινήσει στις 8 στον κινηματογράφο Βιτσέντζο Κορνάρο, και αμέσως μετά θα ακολουθήσει συζήτηση του κ. Μπακογιαννόπουλου με το κοινό.

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ (1984, 137')
Βραβείο σεναρίου και Βραβείο Fipresci στο Φεστιβάλ Καννών
ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Ένας σκηνοθέτης του κινηματογράφου, κουρασμένος απ' τις μυθοπλασίες, αναζητά μια ιστορία ουσιαστική και προσκολλάται σ' έναν γέρο που πουλάει λεβάντες στο δρόμο: τον Σπύρο, έναν πρώην κομμουνιστή, εξόριστο στην Τασκένδη, που έχει επιστρέψει στην πατρίδα μετά από 32 χρόνια εξορία. Στο χωριό του, που το είχε υπερασπιστεί κατά τη διάρκεια του πολέμου, γίνεται μάρτυρας ενός ξεπουλήματος της γης και των ιδεών, και προσπαθεί να το αποτρέψει. Ωστόσο, δεν μπορεί να συμπλεύσει με την πραγματικότητα που συναντά. Απομονώνεται. Δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τα παιδιά του, με τους γύρω του. Μόνο η γυναίκα του, πιστή και υπομονετική Πηνελόπη, τον ακολουθεί μέχρι το τέλος, μέχρι το τελευταίο του ταξίδι.

Σκηνοθεσία- σενάριο: Θόδωρος Αγγελόπουλος
Πρωταγωνιστές: Μάνος Κατράκης, Μαίρη Χρονοπούλου, Giulio Brogi, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Δώρα Βολανάκη, Γιώργος Νέζος
Συνεργασία στο σενάριο: Θανάσης Βαλτινός, Tonino Guerra
Φωτογραφία: Γιώργος Αρβανίτης
Μουσική: Ελένη Καραΐνδρου
Σκηνικά: Μικές Καραπιπέρης
Μοντάζ: Γιώργος Τριανταφύλλου
Κοστούμια: Γιώργος Ζιάκας

Ισχύουν τιμές εισιτηρίων ΝεΚΛΗ: Κανονικό 6 ευρώ, μειωμένο 4 ευρώ
Χορηγός φιλοξενίας: Ξενοδοχείο Lato




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόταση εβδομάδας: ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΟΥ ΑΝΘΙΣΜΕΝΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ ( Killers of the Flower Moon )

  Βασισμένη στο δημοφιλές ομότιτλο best-seller μυθιστόρημα του David Grann, η ταινία “Killers of the Flower Moon” μας μεταφέρει στην Οκλαχόμ...