Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012

To 14o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο Ηράκλειο (ΠΕΜΠΤΗ 22/3)


Το 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα. Η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου έχει τη χαρά να φιλοξενεί κάποια από τα ντοκιμαντέρ του φεστιβάλ σε ένα τριήμερο προβολών από τις 21 ως τις 24 Μαρτίου.

Όλες οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο Παγοποιείο 1st floor underground με ελεύθερη είσοδο.

ΠΕΜΠΤΗ 22/3

18:00 Αφανεις ήρωες - 70' 
Στο μονότονο γρύλλισμα της μηχανής, μέσα σε τέσσερις τοίχους, μία και μοναδική κίνηση του χεριού του ζωντανεύει ήρωες, αγάπες, μίση, χώρες, ανθρώπους, καταστάσεις, λέξεις, συναισθήματα ενός κόσμου τόσο κοντινού, που όμως δεν τον βλέπουμε αν δεν το θελήσει εκείνος: ηθοποιοί, σκηνοθέτες, μοντέρ, φωτιστές, ηχολήπτες κρέμονται απ’ τα χέρια, την ετοιμότητα και τη σπιρτάδα του, όταν μας επιτρέψει να διεισδύσουμε στον φανταστικό χώρο του σινεμά. Αυτός ο μοναχικός,ο ερημίτης στο βασίλειό του. Τον αποκαλύπτουν και αποκαλύπτεται. Ο μηχανικός προβολής, ο αφανής ήρωας, όπως δεν τον γνωρίζουμε. Και, ίσως, όπως δεν γνωρίζει ο ίδιος τον εαυτό του.

Σκηνοθεσία-Μοντάζ/Direction-editing: Παναγιώτης Kουντουράς/Panayotis Kountouras
Σενάριο-Φωτογραφία/screenplay-Cinematography: Διονυσία Αρβανίτου/Dionysia Arvanitou,
Παναγιώτης Κουντουράς/Panayotis Kountouras
Ήχος/sound: Θανάσης Kωνσταντόπουλος/Thanassis Konstantopoulos
Μουσική/music: Γιώργος Oικονόμου/Yorgos Economou
Παραγωγοί/Pro ducers: Διονυσία Αρβανίτου/Dionysia Arvanitou sia.arvanitou@yahoo.gr &
Παναγιώτης κουντουράς/Panayiotis Kountouras panoskount@hotmail.com
Συμπαραγωγή/Co-production: Fig Leaf media Production
hDCam Έγχρωμο-Ασπρόμαυρο/Color-B&W70΄

19:30 Metaxa, ακούγωντας το χρόνο - 87'
≪Συμβιώνοντας με τον καρκίνο είναι μια συγκλονιστική εμπειρία αυτογνωσίας σ’ ένα υποθηκευμένο μέλλον. Ένα μοναδικό σημείο ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο. Ο καρκινοπαθής πορεύεται μεταξύ μιας εσωτερικότητας, αυτογνωσίας, εγρήγορσης, εξαιρετικής ευαισθησίας και παράνοιας, βαδίζοντας προς τα πίσω με διεισδυτικό βλέμμα και οξύτατη προσοχή≫.
Ιωάννα Καρυστιάνη
Με αφετηρία γιατρούς και προσωπικό του αντικαρκινικού νοσοκομείου Μεταξά που πάσχουν οι ίδιοι από καρκίνο, παρακολουθούμε αυτήν τη ξεχωριστή ομάδα ασθενών καθώς συνεχίζουν να εργάζονται στο νοσοκομείο. Από το σοκ της πρώτης φοράς που το ακούει κάποιος, έως την εμπειρία του ≪... έμαθα να ακούω το χρόνο≫, ο καρκίνος από απειλή θανάτου γίνεται δάσκαλος ζωής γι’ αυτούς τους ανθρώπους, όχι μόνο προσθέτοντας χρόνια στη ζωή τους, αλλά και προσθέτοντας Ζωή στα χρόνια τους.
Σκηνοθεσία-Σενάριο/Direction-screenplay:ΣταύροςΨυλλάκης/StavrosPsyllakis Φωτογραφία/Cinematography: Kώστας Πάλμας/Costas Palmas
Μοντάζ/editing: Σπύρος Kόκκας/Spyros Kokkas
Μουσική/music: Βαγγέλης Φάμπας/Vangelis Fambas
Ήχος/sound: Σταύρος Ψυλλάκης/Stavros Psyllakis, Σπύρος κόκκας/Spyros Kokkas, Βαγγέλης Φάμπας/Vangelis Fambas
Παραγωγός/Producer: Σταύρος Ψυλλάκης/Stavros Psyllakis
hD Έγχρωμο/Color 87’

21:00 Directing Hell - 79'
Καταγράφοντας τη δυναμική του πολυβραβευμένου Έλληνα σκηνοθέτη και συγγραφέα Νίκου Νικολαΐδη, το ντοκιμαντέρ Directing Hell [Σκηνοθετώντας την κόλαση] αποτελεί μια προσπάθεια αποκρυπτογράφησης της μοναδικής και σπάνιας προσωπικότητάς του, του σύμπαντος και των συμβόλων του. Διάσημος για τους αμφιλεγόμενους χαρακτήρες του, ο Νίκος Νικολαΐδης δημιούργησε ταινίες που εξακολουθούν να διχάζουν και να σοκάρουν. Σε εποχές που τα πολιτικά οράματα είχαν αρχίσει να ξεθωριάζουν, ο Νικολαΐδης παρουσίασε ένα σκοτεινό και απαισιόδοξο παρόν, με μόνη ελπίδα και λύτρωση το θάνατο των ηρώων του. Συνεργάτες, φίλοι, αρχειακό υλικό από τα γυρίσματα των ταινιών του, οι ταινίες του μα και ο ίδιος, μιλούν και παραθέτουν τη δική τους άποψη γι’ αυτό που άλλαξε, προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει στον κινηματογράφο ο Νίκος Νικολαΐδης.
Σκηνοθεσία/Direction: Χρήστος Χουλιάρας/Christos Ηouliaras
Σενάριο/screenplay: Χρήστος Χουλιάρας/Christos Ηouliaras, Στέργιος Πάσχος/Stergios Paschos Φωτογραφία/Cinematography: Θοδωρής Μιχόπουλος/Thodoris Μihopoulos
Μοντάζ/editing: Αλίκη Παναγή/Aliki Panagi
Ήχος/sound: Άρης Αθανασόπουλος/Aris Athanassopoulos
Παραγωγός/Producer: Θεοδώρα Πικρού-Βαλεντή/Theodora Pikrou-Valenti
Παραγωγή/Production: Μarni Films
hD Έγχρωμο-Ασπρόμαυρο/Color-B&W79’
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου