Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Στον κινηματογράφο "Αστόρια" από φέτος οι προβολές της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Ηρακλείου.

Μετά από πέντε χρόνια επιτυχημένων προβολών στον «Βιτσέντζο Κορνάρο», η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου μεταφέρεται στην «Αστόρια», μία από τις ιστορικότερες κινηματογραφικές αίθουσες της πόλης, που άνοιξε για πρώτη φορά το 1958 στην πλατεία Ελευθερίας. Η «Αστόρια» θα στεγάσει την έκτη σεζόν της Λέσχης, που θα ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 29 Απριλίου, με 27 ταινίες που θα προβάλλονται σε δύο προβολές κάθε Δευτέρα βράδυ όπως πάντοτε.

Στο φετινό πρόγραμμα της λέσχης περιλαμβάνονται 17 καινούριες ταινίες από την περσινή και τις αμέσως προηγούμενες σεζόν που δεν ήρθαν ποτέ στο Ηράκλειο, αλλά και παλιότεροι σημαντικοί τίτλοι για την ιστορία του κινηματογράφου τους οποίους το κοινό αξίζει να γνωρίσει ή να θυμηθεί. Η έναρξη της φετινής σεζόν θα γίνει με την ταινία «Ο άνθρωπος που γνώριζε πολλά» του Άλφρεντ Χίτσκοκ, μία από τις πιο συναρπαστικές ταινίες μυστηρίου του σκηνοθέτη με πρωταγωνιστές τον Τζέιμς Στιούαρτ και τη Ντόρις Ντέι.

Ανάμεσα στις καινούριες παραγωγές που θα προβληθούν φέτος από τη λέσχη βρίσκονται τίτλοι όπως ο «Albert Nobbs» που χάρισε στην εκπληκτική Γκλεν Κλόουζ την έκτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ, το δανέζικο «Ίσως, αύριο» της Σουζάνε Μπίερ που στέρησε από τον «Κυνόδοντα» το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας 2011, οι νικήτριες ταινίες του Χρυσού Λέοντα στο φεστιβάλ Βενετίας των δύο περασμένων χρόνων: το «Somewhere» της Σοφίας Κόπολα για το 2010 και ο «Faust» του Αλεξάντερ Σοκούροφ για το 2011, το ατμοσφαιρικό «Καταφύγιο» του Τζεφ Νίκολς αλλά και το τρυφερό «Beginners» για το οποίο ο Κρίστοφερ Πλάμερ κέρδισε το Όσκαρ β’ ανδρικού ρόλου 2012.

Επίσης, όπως κάθε χρόνο, η λέσχη θα περάσει από σταθμούς της κινηματογραφικής ιστορίας, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το «Όλα για την Εύα» του Τζόζεφ Μάνκιεβιτς με τη Μπέτι Ντέιβις σε ρεσιτάλ ερμηνείας, το «Μανχάταν» του Γούντι Άλεν με την αριστουργηματική ασπρόμαυρη φωτογραφία του Γκόρντον Γουίλις, τη συγκινητική «Σύντομη συνάντηση» του Ντέιβιντ Λιν, τον γλυκόπικρο «Εραστή της κομμώτριας» του Πατρίς Λεκόντ, καθώς και τους απαγορευμένους «Παράνομους» του Νίκου Κούνδουρου. Η έκτη σεζόν της λέσχης θα κλείσει με την προβολή του «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», την κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη που γύρισε ο Ζιλ Ντασέν στην Κριτσά το 1957. Πρόκειται για μια ειδική προβολή που διοργανώνει η Λέσχη σε συνεργασία με την «Αστόρια», τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την ενίσχυση του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη στη Μυρτιά.

Μετά από την εξαιρετική δουλειά που έγινε από τους σταθερούς συνεργάτες της λέσχης, το γραφείο Lazy Snail τις τέσσερεις πρώτες σεζόν και από τον Κώστα Καρνίκη την πέμπτη, το φετινό φυλλάδιο προγράμματος φιλοτεχνήθηκε από την εικαστικό Δανάη Σύρρου, η οποία τα τελευταία χρόνια ζει κι εργάζεται στο Ηράκλειο.

Όπως πάντα, οι τιμές των εισιτηρίων της λέσχης παραμένουν ίδιες, 6 ευρώ το κανονικό και 4 ευρώ το μειωμένο (φοιτητικό, ανηλίκων), ενώ η είσοδος για τους ανέργους είναι δωρεάν.

Η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, και θα ήθελε να ευχαριστήσει γι’ ακόμη μια χρονιά τους φορείς, τους χορηγούς, τους συνεργάτες και τους θεατές που με το συστηματικό, αυξανόμενο ενδιαφέρον τους κάνουν δυνατή την ύπαρξη ενός ανεξάρτητου εναλλακτικού φορέα κινηματογραφικών προβολών στο Ηράκλειο.

ΝΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΖΟΝ 2012-13

1/10/12 20:15 και 22:30
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕ ΠΟΛΛΑ-THE MAN WHO KNEW TOO MUCH (1956,120’)
Σκην.: Άλφρεντ Χίτσκοκ
Πρωτ.: Τζέιμς Στιούαρτ, Ντόρις Ντέι, Μπέρναρντ Μάιλς, Μπρέντα Ντε Μπάνζι
Στη διάρκεια διακοπών τους στο Μαρόκο, ο γιατρός Μπεν Μακένα και η γυναίκα του, Τζο, γίνονται αποδέκτες ενός σημαντικού μυστικού για την επικείμενη δολοφονία ενός διπλωμάτη στο Λονδίνο και χάνουν τον γιο τους ο οποίος απάγεται. Ο Μπεν θα πρέπει τώρα να σώσει τον γιο του και να αποτρέψει τη δολοφονία του διπλωμάτη, που με τη σειρά της μπορεί να έχει απρόβλεπτες επιπτώσεις.
Ριμέικ της ομώνυμης ταινίας που ο Χίτσκοκ είχε γυρίσει πρώτη φορά το 1934, ο οποίος εδώ έχει πλάι του όλους τους τακτικούς του χολιγουντιανούς συνεργάτες: τον Ρόμπερτ Μπερκς στη φωτογραφία, τον Τζωρτζ Τομασίνι στο μοντάζ, την Ίντιθ Χεντ στα κοστούμια και τον Μπέρναρντ Χέρμαν στη μουσική. Το τραγούδι «Que sera, sera» που ερμηνεύει η Ντόρις Ντέι κέρδισε Όσκαρ Τραγουδιού 1957.

8/10/12 20:15 και 22:30
ALBERT NOBBS (2011, 113’)
Σκην.: Ροντρίγκο Γκαρσία
Πρωτ.: Γκλεν Κλόουζ, Μία Βασίκοφσκα, Τζάνετ ΜακΤιρ, Μαρία Ντόιλ Κένεντι, Μπρένταν Γκλίσον
Ο Άλμπερτ Νομπς είναι ο πιο ευσυνείδητος και ικανός μπάτλερ ενός αριστοκρατικού ξενοδοχείου στην Ιρλανδία του 19ου αιώνα, ερωτευμένος με μια νεαρή όμορφη υπηρέτρια. Το ζήτημα όμως είναι ότι στην πραγματικότητα ο Άλμπερτ είναι γυναίκα, κάτι που σύντομα αποκαλύπτεται.
Βασισμένο στη νουβέλα του ιρλανδού συγγραφέα Τζωρτζ Μουρ, το φιλμ αποτελεί σχέδιο ζωής για την Κλόουζ, η οποία το ανέβασε στο θέατρο το 1982 κι εδώ διατελεί επίσης συν-σεναριογράφος και παραγωγός. Οι κόποι της ανταμείφθηκαν με την έκτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ γυναικείου ρόλου, το οποίο έχασε άδικα από τη Μέριλ Στριπ. Το φιλμ ήταν επίσης υποψήφιο για μακιγιάζ και β’ γυναίκειο ρόλο για τη ΜακΤιρ.

15/10/12 20:15 και 22:30
ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΙΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ- TOUS LES MATINS DU MONDE (1991, 115’)
Σκην.: Αλέν Κορνώ
Πρωτ.: Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Ζαν-Πιέρ Μαριέλ, Αν Μπροσέ, Γκιγιόμ Ντεπαρντιέ
Μετά τον θάνατο της γυναίκας του, ο διάσημος μουσικός Ζαν ντε Σαιν-Κολόμπ αποσύρεται στο σπίτι του για ν’ αφοσιωθεί στη μουσική και στις δύο κόρες του, απορρίπτοντας ακόμη και την πρόσκληση του Λουδοβίκου του 14ου να παίξει στην Αυλή του. Ώσπου μια μέρα φτάνει στο σπίτι του ένας νέος φιλόδοξος μουσικός με τ’ όνομα Μαρέν Μαραί και ζητάει να μαθητεύσει στο πλάι του.
Βασισμένη στο βιβλίο του Πασκάλ Κινιάρ, πρόκειται για φανταστική εκδοχή της αληθινής σχέσης ανάμεσα στους δύο σπουδαίους μουσικούς του 17ου αιώνα, μ’ ένα εξαιρετικό σάουντρακ εκτελεσμένο από τον καταλανό δεξιοτέχνη της βιόλας, Τζόρντι Σαβάλ.

22/10/12 20:30 και 22:30
ΑΜΝΗΣΤΙΑ- AMNESTY (2011, 83’)
Σκην.: Μπουγιάρ Αλιμάνι
Πρωτ.: Λούλι Μπίτρι, Καραφίλ Σένα
Ένας καινούργιος νόμος επιτρέπει για πρώτη φορά ερωτική επαφή ανάμεσα σε συζύγους στις φυλακές των Τιράνων, και η Έλσα ταξιδεύει μία φορά τον μήνα για να συναντήσει τον άντρα της στην φυλακή, όπως κι ο Σπετίμ για να δει την γυναίκα του. Μια ιστορία αγάπης ανάμεσά τους θ’ αρχίσει έξω από την φυλακή, μέχρι που τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα και για τους δύο.
Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του αλβανού σκηνοθέτη έχει συμπαραγωγό τον Θάνο Αναστόπουλο, σκηνοθέτη της «Διόρθωσης», και κέρδισε το βραβείο της C.I.C.A.E. (Συνομοσπονδία Αιθουσών Καλλιτεχνικού Κινηματογράφου) στο τμήμα Φόρουμ του φεστιβάλ Βερολίνου 2011.

29/10/12 20:30 και 22:30
ΤΥΡΑΝΝΟΣΑΥΡΟΣ-TYRANNOSAUR (2011, 92’)
Σκην.: Πάντι Κόνσινταϊν
Πρωτ.: Πίτερ Μάλεν, Ολίβια Κόλμαν, Έντι Μαρσάν
Ο Τζόζεφ είναι καταδικασμένος στην αυτο-καταστροφή από την ανεξέλεγκτη οργή που κουβαλάει μέσα του. Μια πιθανή ελπίδα σωτηρίας εμφανίζεται όταν γνωρίζει τη Χάνα, μια υπάλληλο σε φιλανθρωπικό κατάστημα, η οποία με τη σειρά της υποφέρει από την κακοποίηση του άντρα της.
Πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του άγγλου ηθοποιού, που κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ Σάντανς 2011.

5/11/12 20:30 και 22:30
BEGINNERS (2010, 105’)
Σκην.: Μάικ Μιλς
Πρωτ.: Γιούαν Μαγκρέγκορ, Κρίστοφερ Πλάμερ, Μελανί Λωράν, Γκόραν Βίσνιτς
Μετά από τον θάνατο της μητέρας του, ο Όλιβερ είναι ένας νέος άντρας που πρέπει να συμφιλιωθεί με τις αποκαλύψεις του πατέρα του, ότι είναι ομοφυλόφιλος κι ότι πάσχει από καρκίνο.
Αυτή η γλυκόπικρη κομεντί με το υπέροχο σάουντρακ, χάρισε φέτος στον 82χρονο Πλάμερ ένα Όσκαρ β’ ανδρικού ρόλου.

12/11/12 20:30 και 22:30
ELENA (2011, 109’)
Σκην.: Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ
Πρωτ.: Ναντέζντα Μαρκίνα, Αντρέι Σμιρνόφ, Ελένα Λιαντόβα, Αλεξέι Ρόζιν
Η Έλενα είναι μια μεσήλικη γυναίκα παντρεμένη με τον Βλαντιμίρ, έναν μεγαλύτερο και πλουσιότερο άντρα. Η καρδιακή προσβολή του Βλαντιμίρ τον επανασυνδέει με την αποξενωμένη κόρη του, και τώρα η Έλενα πρέπει να βρει έναν τρόπο να μη χάσει την κληρονομιά που θα της επιτρέψει να συνεχίσει να φροντίζει τον ανεύθυνο γιο της.
Ένα ακόμη δραματικό κομψοτέχνημα από τον ρώσο σκηνοθέτη, το οποίο κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του φεστιβάλ Καννών 2011.

19/11/12 20:15 και 22:30
ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ- TAKE SHELTER (2011, 120’)
Σκην.: Τζεφ Νίκολς
Πρωτ.: Μάικλ Σάνον, Τζέσικα Τσαστέιν, Τόβα Στούαρτ, Σία Γουίγκαμ
Τρομαγμένος από οράματα θανάτου και καταστροφής, ο Κέρτις αποφασίζει να χτίσει ένα καταφύγιο για να προστατεύσει τη γυναίκα και την κόρη του. Αυτό που δεν είναι βέβαιο, είναι αν χρειάζονται προστασία από έναν αληθινό κίνδυνο ή από τον ίδιο.
Η ταινία που ισορροπεί υποδειγματικά ανάμεσα στο ψυχολογικό δράμα και το μεταφυσικό θρίλερ, θριάμβευσε στην Εβδομάδα Κριτικής του φεστιβάλ Καννών 2011, και προσφέρει τον Σάνον σε μία από τις καλύτερες ερμηνείες των τελευταίων χρόνων.

26/11/12 20:00 και 22:45
ΠΡΟΦΗΤΗΣ- UN PROPHETE (2009, 155’)
Σκην.: Ζακ Οντιάρ
Πρωτ.: Ταχάρ Ραχίμ, Νιλς Άρστρουπ, Αντέλ Μπενσερίφ
Ένας νεαρός άραβας πρέπει να βρει τον τρόπο να επιβιώσει στη φυλακή όπου επικρατεί η μαφία.
Δράμα εγκλήματος που κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ Καννών 2009 και ήταν η υποψηφιότητα της Γαλλίας στην κατηγορία του ξενόγλωσσου Όσκαρ 2010.

3/12/12 20:30 και 22:30
ΤΟ ΜΙΣΟΣ- LA HAINE (1995, 98’)
Σκην.: Ματιέ Κασοβίτς
Πρωτ.: Βενσάν Κασέλ, Ιμπέρ Κουντέ, Σαΐντ Ταγκμάουι
Οι διαμάχες της εξεγερμένης νεολαίας ενός γαλλικού προαστιακού γκέτο με την αστυνομία.
Η ταινία που χάρισε στον Κασοβίτς το βραβείο Σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ Καννών 1995.
10/12/12 20:30 και 22:30
ΜΕΣΟΤΟΙΧΙΕΣ-MEDIANERAS (2011, 95’)
Σκην.: Γκουστάβο Ταρέτο
Πρωτ.: Χαβιέ Ντρόλας, Πιλάρ Λόπεζ ντε Αγιάλα, Ινές Εφρόν, Αντριάν Ναβάρο
Ο Μαρτίν και η Μαριάννα που ζουν σε απεναντινές πολυκατοικίες αλλά δε γνωρίζονται, αναζητούν τον έρωτα μέσα στο πολύβουο και στριμωγμένο Μπουένος Άιρες.
Έρωτας και αρχιτεκτονική συνδυάζονται σ’ αυτή την ανάλαφρη νεανική ρομαντική κομεντί, που συμμετείχε στο τμήμα Πανόραμα του φεστιβάλ Βερολίνου 2011. Πρόκειται για το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του σκηνοθέτη, το οποίο βασίζεται στην πολυβραβευμένη ομώνυμη μικρού μήκους ταινία που είχε γυρίσει το 2005.

17/12/12 20:00 και 22:45
ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΑ- ALL ABOUT EVE (1950, 138’)
Σκην.: Τζόζεφ Μάνκιεβιτς
Πρωτ.: Μπέτι Ντέιβις, Αν Μπάξτερ, Τζωρτζ Σάντερς, Σελέστ Χολμ, Μέριλιν Μονρό, Θέλμα Ρίτερ
Μια φιλόδοξη ηθοποιός καταφέρνει να διεισδύσει στον κύκλο μιας μεγάλης βεντέτας του θεάτρου, σταδιακά υπονομεύοντάς τη και τελικά διεκδικώντας την καριέρα της.
Η ταινία-θρύλος των 6 από τα 14 Όσκαρ για τα οποία προτάθηκε, χαρίζει μία από τις απολαυστικότερες ερμηνείες στην καριέρα της Ντέιβις.

7/1/13 20:30 και 22:30
ΜΑΝΗΑΤΤΑΝ (1979, 96’)
Σκην.: Γούντι Άλεν
Πρωτ.: Γούντι Άλεν, Νταϊάν Κίτον, Μάικλ Μέρφι, Μάριελ Χέμινγουεϊ, Μέριλ Στριπ, Αν Μπερν
Τα ερωτικά μπερδέματα νεοϋορκέζων καλλιεργημένων μεσοαστών, όπου ένας 42χρονος συγγραφέας χωρίζει τη 17χρονη κοπέλα του για να τα φτιάξει με τη γυναίκα με την οποία ο καλύτερός του φίλος απατάει τη σύζυγό του.
Ο ‘ύμνος’ του Άλεν στην αγαπημένη του Νέα Υόρκη, την οποία μεταμορφώνει με τα μαγευτικά ασπρόμαυρα πλάνα του ο σπουδαίος διευθυντής φωτογραφίας Γκόρντον Γουίλις (τριλογία του «Νονού»).

14/1/13 20:30 και 22:30
MARY AND MAX (2009, 92’)
Σκην.: Άνταμ Έλιοτ
Με τις φωνές των: Τόνι Κολέτ, Φίλιπ Σίμουρ Χόφμαν, Μπάρι Χάμφρις, Έρικ Μπάνα, Μπέθανι Γουίτμορ
Μία φιλία δι’ αλληλογραφίας ανάμεσα σ’ ένα 8χρονο κορίτσι από τα προάστια της Μελβούρνης κι έναν 44χρονο μοναχικό άντρα στη Νέα Υόρκη.
Αυτό το μελαγχολικό animation ‘διαμαντάκι’ κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους στο φεστιβάλ του Ανεσί το 2009 μαζί με το «Coraline» του Χένρι Σέλικ.


21/1/13 20:30 και 22:30
Ο ΕΡΑΣΤΗΣ ΤΗΣ ΚΟΜΜΩΤΡΙΑΣ- LE MARI DE LA COIFFEUSE (1990, 82’)
Σκην.: Πατρίς Λεκόντ
Πρωτ.: Ζαν Ροσφόρ, Άννα Γκαλιένα, Ρολάν Μπερτάν
Ένα 12χρονο αγόρι είναι τρελά ερωτευμένο με μια κομμώτρια, εμμονή που τον ακολουθεί στην ενηλικίωση μέχρι που ερωτεύεται μια άλλη κοπέλα του ίδιου επαγγέλματος και μαζί της προσπαθεί να βρει την ευτυχία.
Η αθωότητα και η ματαιότητα του έρωτα, σε μία από τις καλύτερες ταινίες του Λεκόντ.

28/1/13 20:00 και 22:45
FAUST (2011, 140’)
Σκην.: Αλεξάντερ Σοκούροφ
Πρωτ.: Γιοχάνες Τσάιλερ, Αντόν Αντασίνσκυ, Ιζόλντα Ντιτσάουκ, Γκέοργκ Φρίντριχ, Χάνα Σιγκούλα
Παραλλαγή του γερμανικού μύθου, όπου ο Φάουστ πουλάει την ψυχή του στον Διάβολο με αντάλλαγμα τη γνώση.
Βασισμένο στο κείμενο του Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε, το φιλμ κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι στο φεστιβάλ Βενετίας 2011.

4/2/13 20:15 και 22:30
ΙΣΩΣ, ΑΥΡΙΟ- HAEVNEN (2010, 119’)
Σκην.: Σουζάνε Μπίερ
Πρωτ.: Μίκαελ Πέρσμπραντ, Γουίλ Τζόνσον, Ούλριχ Τόμσεν, Καμίλα Γκότλιμπ
Η φιλία δύο νεαρών αγοριών, και η πορεία τους προς την ενηλικίωση με τη βοήθεια των οικογενειών τους.
Η βία, το πένθος, ο θυμός, η αξιοπρέπεια, η φιλία, η οικογένεια πλέκονται εξαιρετικά στην ταινία που κέρδισε ξενόγλωσση Χρυσή Σφαίρα και Όσκαρ για τη Δανία το 2011.

11/2/13 20:15 και 22:30
RED ROAD (2006, 113’)
Σκην.: Άντρεα Άρνολντ
Πρωτ.: Κέιτ Ντίκι, Τόνι Κούραν, Μάρτιν Κόμπστον, Νάταλι Πρες
Η Τζάκι εργάζεται στην υπηρεσία παρακολούθησης δημοσίων χώρων, βλέποντας καθημερινά τη ζωή της πόλης να ξετυλίγεται μπροστά της μέσα από τις κάμερες ασφαλείας. Ώσπου μια μέρα θα δει έναν άνθρωπο που ήλπιζε πως δε θα ξανάβλεπε ποτέ, κι αυτή τη φορά θα πρέπει να τον αντιμετωπίσει.
Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Άρνολντ («Fish tank», «Ανεμοδαρμένα ύψη») είναι ένα λιτό και άμεσο δράμα που κέρδισε το Βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ Καννών 2006.

18/2/13 20:30 και 22:30
ΤΟ ΒΑΘΥ ΜΠΛΕ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ- THE DEEP BLUE SEA (2011, 98’)
Σκην.: Τέρενς Ντέιβις
Πρωτ.: Ρέιτσελ Βάις, Τομ Χίντλεστον, Σάιμον Ράσελ Μπιλ, Αν Μίτσελ
Η γυναίκα ενός βρετανού δικαστή δημιουργεί δεσμό μ’ ένα πιλότο της βασιλικής αεροπορίας.
Η δεύτερη κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου θεατρικού έργου του Τέρενς Ράτιγκαν, από έναν από τους σημαντικότερους και λιγότερο προβεβλημένους στην Ελλάδα βρετανούς σκηνοθέτες.

25/2/13 20:30 και 22:30
SOMEWHERE (2010, 97’)
Σκην.: Σοφία Κόπολα
Πρωτ.: Στίβεν Ντορφ, Ελ Φάνινγκ, Κρις Πόντιους
Ο Τζόνι Μάρκο είναι ένας από τους μεγαλύτερους σταρ του Χόλιγουντ, για τον οποίο όμως η ΄λαμπερή’ ζωή έχει καταντήσει απελπιστικά μονότονη, ώσπου η επίσκεψη της 11χρονης κόρης του θα τον ωθήσει να επανεξετάσει τους στόχους του.
Αυτή η χιουμοριστική σάτιρα της διασημότητας κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι στο φεστιβάλ Βενετίας 2010.

4/3/13 20:15 και 22:30
NEDS (2010, 124’)
Σκην.: Πίτερ Μάλεν
Πρωτ.: Κόνορ Μακάρον, Γκρεγκ Φόρεστ, Τζο Ζούλα, Γκάρι Μίλιγκαν, Πίτερ Μάλεν, Γκάρι Λούις
Η ιστορία του νεαρού Τζον στη Σκωτία της δεκαετίας του ’70, όπου από υποδειγματικός μαθητής μετατρέπεται σ’ ένα από τα πιο βίαια μέλη των τοπικών συμμοριών.
Ημι-αυτοβιογραφικό δράμα του Μάλεν, που εκτός από εξαιρετικός ηθοποιός συνεχίζει ν’ αποδεικνύει ότι είναι και πολύ ικανός σκηνοθέτης.

11/3/13 20:30 και 22:30
ΣΥΝΤΟΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ- BRIEF ENCOUNTER (1945, 86’)
Σκην.: Ντέιβιντ Λιν
Πρωτ.: Σίλια Τζόνσον, Τρέβορ Χάουαρντ, Στάνλεϊ Χόλογουεϊ, Τζόις Κάρεϊ
Ο απαγορευμένος, αδιέξοδος αλλά επίμονος έρωτας ανάμεσα σ’ έναν άντρα και μια γυναίκα που συναντιούνται κάθε φορά στον ίδιο σιδηροδρομικό σταθμό, βάζοντας σε κίνδυνο την ευτυχία των οικογενειών τους.
Η βρετανική εγκράτεια στο απόγειό της, σ’ αυτό το θρυλικό, υποψήφιο για 3 Όσκαρ ρομάντζο του Λιν, που κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο του Φεστιβάλ στις Κάννες το 1946.

1/4/13 20:15 και 22:30
WELCOME (2009, 110’)
Σκην.: Φιλίπ Λιορέ
Πρωτ.: Βενσάν Λιντόν, Φιράτ Αϊβερντί
Ο Μπιλάλ είναι ένας 17χρονος κούρδος από το Ιράκ που διασχίζει παράνομα την Ευρώπη για να συναντήσει την αγαπημένη του. Φτάνοντας στο Καλαί πρέπει να μάθει να κολυμπάει για να περάσει τη Μάγχη και να φτάσει στη Βρετανία, ένα εγχείρημα που βεβαίως είναι δυσκολότερο απ’ ό,τι φανταζόταν αλλά τουλάχιστον έχει τη βοήθεια ενός προπονητή κολύμβησης.
Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής στο φεστιβάλ Βερολίνου 2009.

8/4/13 20:30 και 22:30
ΙΡΛΑΝΔΕΖΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ- ROUTE IRISH (2010, 109’)
Σκην.: Κεν Λόουτς
Πρωτ.: Τζον Μπίσοπ, Μαρκ Γουόμακ, Άντρεα Λόου, Τζεφ Μπελ
Ο Φέργκους προσπαθεί ν’ ανακαλύψει την αλήθεια για τον θάνατο του καλύτερού του φίλου στο Ιράκ.
Ο σταθερά πολιτικός βρετανός σκηνοθέτης καταθέτει ακόμη ένα αιχμηρό σχόλιο για τον επεκτατισμό της Βρετανίας και των Η.Π.Α.

15/4/13 20:15 και 22:30
ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ ΔΑΝΤΕΛΑ- ARSENIC AND OLD LACE (1944, 118’)
Σκην.: Φρανκ Κάπρα
Πρωτ.: Κάρι Γκραντ, Πρισίλα Λέιν, Ρέιμοντ Μάσι, Τζακ Κάρσον, Πίτερ Λόρε
Τη μέρα που ετοιμάζεται να παντρευτεί, ένας διάσημος κριτικός θεάτρου μαθαίνει ότι οι ηλικιωμένες θείες του είναι κατά συρροή δολοφόνοι κι ότι κρύβουν τα πτώματα μέσα στο σπίτι.
Μία από τις διασκεδαστικότερες κωμωδίες στη φιλμογραφία των συντελεστών της, προσφέρει ασταμάτητα μπερδέματα και παρεξηγήσεις που σχεδόν οδηγούν στην τρέλα.

22/4/13 20:30 και 22:30
ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ (1958, 94’)
Σκην.: Νίκος Κούνδουρος
Πρωτ.: Τίτος Βανδής, Πέτρος Φυσσούν, Ανέστης Βλάχος, Νέλλη Αγγελίδου, Γιάννης Οικονόμου
Οι περιπέτειες τριών καταζητούμενων ανδρών στο τέλος του ελληνικού Εμφυλίου.
Η ταινία συμμετείχε στο φεστιβάλ Βερολίνου 1959, αλλά απαγορεύτηκε στην πρώτη της προβολή στην Ελλάδα από τη λογοκρισία εξαιτίας της άρνησης του σκηνοθέτη να αφαιρέσει σκηνές.

29/4/13 20:00 και 22:30
Ειδικές προβολές για την ενίσχυση του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη στη Μυρτιά.
Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ-CELUI QUI DOIT MΟURIR (1957, 122’)
Σκην.: Ζιλ Ντασέν
Πρωτ.: Πιέρ Βανέκ, Μελίνα Μερκούρη, Γκερτ Φρόμπε, Ζαν Σερβέ, Φερνάν Λεντού
Σ’ ένα ελληνικό χωριό των αρχών του 20ου αιώνα, οι κάτοικοι ετοιμάζονται ν’ ανεβάσουν την ετήσια αναπαράσταση του Θείου Δράματος. Όμως η ξαφνική εγκατάσταση ξεριζωμένων από τους Τούρκους χωρικών ακριβώς έξω από το χωριό, θα δημιουργήσει σύγκρουση ανάμεσα στους πληθυσμούς.
Η κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη, γυρισμένη από τον Ντασέν στην Κριτσά μ’ ένα διεθνές καστ σπουδαίων ηθοποιών, και βραβευμένη στο φεστιβάλ Καννών 1957.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόταση εβδομάδας: ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΟΥ ΑΝΘΙΣΜΕΝΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ ( Killers of the Flower Moon )

  Βασισμένη στο δημοφιλές ομότιτλο best-seller μυθιστόρημα του David Grann, η ταινία “Killers of the Flower Moon” μας μεταφέρει στην Οκλαχόμ...