Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Πρόταση dvd: Μέσα από τις φλόγες


Του
Denis Villeneuve


Πόλεμος Πατήρ Πάντων

Το παραπάνω ρητό του Ηράκλειτου αναγράφεται πάνω στην αφίσα της συγκεκριμένης ταινίας και πραγματικά ελάχιστα μπορούν να αποδώσουν καλύτερα το μέγεθος αυτού του αριστουργήματος.

Η ταινία του  καναδού Villeneuve δεν πρόκειται για άλλη μια αντιπολεμική ιστορία που εξιστορεί αντιπροσώπους και πρωταγωνιστές. Είναι η εξιστόρηση ενός δράματος μέσα στο δράμα, ένα αψεγάδιαστο οικογενειακό θρίλερ που παρά την απόλυτη και σκληρή του υπόθεση καταφέρνει και κρατά στο επίκεντρο πάντα την προσωπική γραμμή της ζωής ενός ανθρώπου και των μυστικών της.

Ο θάνατος και η διαθήκη που αφήνει μια γυναίκα στα δίδυμα παιδιά της θα είναι η αφορμή για ένα ταξίδι στην νεότερη πολεμική ιστορία της πάντα επίκαιρης Μέσης Ανατολής. Οι δυό τους θα πρέπει σταδιακά να αφεθούν στην αλλοπρόσαλλη τελευταία επιθυμία της άγνωστης εν τέλει μητέρας τους και θα ακολουθήσουν ονόματα, τοποθεσίες, κραυγαλέες αποκαλύψεις μέχρι να διαπιστώσουν το πρόσωπο πίσω από την μάσκα, το παρελθόν μέσα στο σώμα τους και την παρούσα αντίληψη που είχαν για την οικογένεια τους.

Η θηριωδία ενός έθνους θα περάσει μπροστά από τα μάτια του θεατή σκληρή, απτόητη στη δίνη ενός πολέμου. Αυτό όμως που γεμίζει την κάμερα δεν είναι οι εικόνες ενός οικουμενικού δράματος αλλά το φάντασμα που έγινε μια γυναίκα και τα σημεία που αυτή άφησε πίσω χωρίς όμως να τα ξεχάσει.

Η Αλήθεια παραμένει πάντα μια σκια όποτε πέφτει φως και ο καθένας κουβαλάει αντίστοιχα την οικογένεια και την καταγωγή του ως φάντασμα. Πόσα γνωρίζουμε για την ιστορία πίσω από την ύπαρξη μας; Υπήρχε πάντοτε η αγάπη πίσω στη στιγμή που ήρθαμε στον κόσμο; Πόσο καλά γνωρίζουμε τελικά τους δικούς μας ανθρώπους;


Η ταινία είναι όλα αυτά διαλέγοντας να φτάσει στη κάθαρση της πρωταγωνίστριας μέσα από τον αγώνα που θα δώσουν τα παιδιά της για αυτήν φτάνοντας σε ένα από τα καλύτερα και απρόβλεπτα φινάλε των τελευταίων χρόνων αφήνοντας όλους αδειανούς μπροστά στη διαστροφή και την κληρονομιά του πολέμου.

By Rory

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόταση εβδομάδας: ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΟΥ ΑΝΘΙΣΜΕΝΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ ( Killers of the Flower Moon )

  Βασισμένη στο δημοφιλές ομότιτλο best-seller μυθιστόρημα του David Grann, η ταινία “Killers of the Flower Moon” μας μεταφέρει στην Οκλαχόμ...