Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Κινηματογραφική Ομάδα Αρχανών: Mimi Metallurgico Ferito nell`Onore (Μίμης ο σιδεράς)

Ανακοίνωση της Κινηματογραφικής Ομάδας Αρχανών :

ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2013-14

Α' ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:
“Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ”
Φέτος τον χειμώνα, στο πλαίσιο προσπαθειών που κάνουμε για να διευρύνουμε την ομάδα και να κινητοποιήσουμε τους φίλους (όχι μόνο θεατές-καταναλωτές εικόνων, ήχων, αισθήσεων και συναισθημάτων) δεν θα επιλέξουμε ταινίες για όλο το διάστημα, αλλά θα οργανώσουμε θεματικές ενότητες προβολών τριών έως πέντε ταινιών, που θα αποφασίζουμε οι παρόντες κάθε φορά.
Για το ξεκίνημα των προβολών της Χειμερινής Περιόδου 2013-14, επιλέξαμε τρεις ταινίες που αναφέρονται στην πολιτική αντιδημοκρατικών καθεστώτων μετά το 1940, σε τρεις χώρες της Μεσογείου: Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία.
Καλό χειμώνα λοιπόν, με το βράδυ της Παρασκευής κλεισμένο για την προβολή, στο χώρο του πρώην ΚΑΠΗ Αρχανών (παρακάτω από τον θερινό) στις 9:30 μ.μ.


Στη Σικελία, ο ανθρακωρύχος Καρμέλο «Μίμης» Μαρντοκέο ψηφίζει τον υποψήφιο του Κομμουνιστικού Κόμματος και όχι τον εκλεκτό της Μαφίας, θεωρώντας ότι η ψήφος είναι μυστική. Μετά τις εκλογές, απολύεται και δεν μπορεί να βρει άλλη δουλειά στο χωριό του, το οποίο ελέγχει ο μαφιόζος Ντον Καλοτζέρο.
Αφήνει τη γυναίκα του Ροζάλια και την οικογένειά του για να αναζητήσει δουλειά στο Τορίνο, όπου γνωρίζει την Φιόρε, μια μικροπωλήτρια, η οποία οργανώνει κομμουνι-στικές εκδηλώσεις. Μαζί της κάνει ένα παιδί και για να επιβιώσει κάνει δουλειές του ποδαριού. Πάλι, όμως, «μπαίνει στο μάτι» της Μαφίας. Αλλά αυτή τη φορά τον βοηθούν δίνοντάς του ένα πόστο επόπτη, πίσω, στη Σικελία.
Επιστρέφει, αλλά πρέπει να κρατήσει κρυφή τη σχέση του με την Φιόρε και το παιδί τους από την πρώην γυναίκα του. Η Φιόρε του το επιτρέπει με τον όρο να μην κάνει έρωτα με την πρώην γυναίκα του. Ο Μιμί τηρεί την υπόσχεσή του, αλλά μια μέρα εκείνη του λέει ότι είναι έγκυος. Κωμικοτραγικές καταστάσεις αποκαλύπτουν μια διαπλοκή που οργάνωσε η Μαφία, που προφανώς δεν ξέχασε...


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Λίνα Βερτμίλερ (108´)
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Τζιανκάρλο Τζιανίνι, Μαριάντζελα Μελάτο









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόταση εβδομάδας: ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΟΥ ΑΝΘΙΣΜΕΝΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ ( Killers of the Flower Moon )

  Βασισμένη στο δημοφιλές ομότιτλο best-seller μυθιστόρημα του David Grann, η ταινία “Killers of the Flower Moon” μας μεταφέρει στην Οκλαχόμ...