Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

True Detective: End Of Season


Η συμβολική αγιοποίηση των δύο αμαρτωλών πρωταγωνιστών του:

Ο Ραστ ξεκινάει στο σίριαλ ως ένας άθεος πεσιμιστής που κατηγορεί τη θρησκευτικότητα του Νότου και το συντηρητισμό-οικογενειοκρατική διαπλοκή της Λουιζιάνα και ο συνάδελφός του Μάρτιν είναι από την άλλη μεριά το πρότυπο του κακού οικογενειάρχη (γκόμενες) και του αδιάφορου επαγγελματία. 

Και όμως, στο τέλος αποδεικνύεται ότι χωρίς να έχουν ωφελιμιστικό κίνητρο αφιερώνουν την ζωή τους και την διακινδυνεύουν πολλές φορές για να σώσουν τις ζωές μικρών παιδιών και να διαλευκάνουν μια σειρά από εγκλήματα. 

Το ένοχο θρησκευτικό διαπλεκόμενο περιβάλλον του νότου ήταν που δημιούργησε και συγκάλυπτε το απόλυτο κακό και οι ίδιοι -δύο αντιήρωες ρεμάλια- θυσιάστηκαν για να σώσουν και να αποκαλύψουν το πραγματικό πρόσωπο του νότου. 

Η πλήρης ανατροπή. 

Άκρως συμβολική η εικόνα με τον ντετέκτιβ στο κρεββάτι του νοσοκομείου με έμμεσες αναφορές στην μορφή του Χριστού πάνω στο σταυρό για να υποδηλώσει την αγιοποίηση του. 

Ο Μάρτιν από την άλλη αγιοποιείται γιατί μπροστά στον μεγάλο καλό σκοπό σωτηρίας από το απόλυτο κακό στάθηκε φίλος στον άνθρωπο που θεωρητικά (και πρακτικά) πήγε με την γυναίκα του. 

Τρομερή φωτογραφία με τα άγρια τοπία της Λουιζιάνα, το εργοστάσιο που έσταζε στην ατμόσφαιρα αλουμίνιο, την εικόνα της Αμερικής του νότου, την εικόνα με τα ξερά δέντρα καθώς πάνε για την τελική αναμέτρηση, τα μονοπλάνα, τους ανθρώπους, τα σπίτια αλλά και άλλα (π.χ. και μουσικής) που αναπληρώνουν τα όποια κενά όντως είχε η σειρά στο σενάριο και ερωτηματικά που δεν απαντήθηκαν ποτέ ίσως επειδή κατά την διάρκεια προβολής της σειράς επενέβησαν όντως παράγοντες του Νότου, της Λουιζιάνα και της συντηρητικής Αμερικής;








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόταση εβδομάδας: ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΟΥ ΑΝΘΙΣΜΕΝΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ ( Killers of the Flower Moon )

  Βασισμένη στο δημοφιλές ομότιτλο best-seller μυθιστόρημα του David Grann, η ταινία “Killers of the Flower Moon” μας μεταφέρει στην Οκλαχόμ...