Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Πρόταση dvd: Metal: A Head bangers Journey

των

         Sam Dunn- Scott McFadyen-Jessica Wise



Tο Φεβρουάριο του 2010 το heavy metal συμπλήρωσε 40 χρόνια ύπαρξης. Όλα αυτά τα χρόνια , αυτό το ιδίωμα  της rock μουσικής  σημείωσε εκατομμύρια πωλήσεις, απέκτησε πλήθος φανατικών οπαδών και επικριτών, ενώ δίχασε όσο κανένα άλλο στην σύγχρονη ιστορία της μουσικής βιομηχανίας.

 Το Metal: A Head bangers Journey είναι ένα μουσικό ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε σε μορφή DVD το 2005 και επιχειρεί να ρίξει μια αναλυτική ματιά στον κόσμο του heavy metal.Δημιουργός του είναι ένας ανθρωπολόγος και οπαδός του είδους, ο Καναδός Sam Dunn, έχοντας τη βοήθεια του κινηματογραφιστή Scott McFadyen.Tο ίδιο δίδυμο έχει δημιουργήσει και άλλα ντοκιμαντέρ αναφορικά με τη metal μουσική όπως το Global Metal(2008) , το Iron Maiden:Flight 666(2009) και άλλα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το εδώ παρουσιαζόμενο DVD κατέλαβε την 5η θέση στα Βρετανικά Music DVD charts την εποχή της κυκλοφορίας του. Εδώ ο Dunn ταξιδεύει σε διάφορα μέρη ανά τον κόσμο όπου και  συνομιλεί με μουσικούς που διαδραμάτισαν αποφασιστικό ρόλο στη δημιουργία και την εξέλιξη του metal. Ανάμεσα στους μουσικούς βλέπουμε ιερά τέρατα του χώρου όπως οι Tony Iommi(Black Sabbath),Lemmy(Motorhead), Bruce Dickinson(Iron Maiden),Geddy Lee(Rush) και φυσικά ο αξέχαστος Ronnie James Dio.

Τα θέματα που θίγονται στις συνεντεύξεις αυτές αφορούν το μουσικό υπόβαθρο και τις επιρροές του metal, το στιχουργικό  περιεχόμενο, το image και τις κοινωνικές του καταβολές. Ταυτόχρονα  το ντοκιμαντέρ δεν διστάζει να εισέρθει και σε πιο «δύσκολα» ζητήματα όπως είναι η πολυσυζητημένη σχέση του είδους με την θρησκεία  και την λογοκρισία. Για τα ίδια θέματα ο Dunn παίρνει και την άποψη μουσικολόγων καθηγητών, κοινωνιολόγων, δημοσιογράφων και ανθρώπων της μουσικής βιομηχανίας, ενώ εξετάζει και πράγματα που έχουν να κάνουν με την γενικότερη κουλτούρα του heavy metal και όχι αυστηρά με την μουσική του υπόσταση.

Μέσα σε όλα αυτά είναι φανερή η πρόθεση του δημιουργού να δώσει το στίγμα αυτής της μουσικής, ενώ χαρακτηριστική είναι η ατάκα του Rob Zombie για το ιδίωμα, το οποίο «είναι εντυπωσιακό πόσο τεράστιο είναι σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ την ίδια στιγμή πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν καν ότι υπάρχει!»

Συνολικά το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον όντας αρκετά περιεκτικό και προσεγμένο, ενώ οι ελλείψεις που έχει δεν είναι πολύ μεγάλες. Αξιοσημείωτο επίσης ότι ο (καλώς εννοούμενος) οπαδισμός του Dunn δεν πέφτει στην παγίδα της γραφικότητας. Οι λάτρεις του είδους θα το απολαύσουν, ενώ σίγουρα  το  Head bangers Journey  έχει πολλά να πει και σε όσους δεν έχουν ασχοληθεί, αλλά προσεγγίσουν τόσο αυτό όσο και τη metal μουσική με ανοικτό μυαλό και χωρίς στερεότυπα. Όπως πρέπει να προσεγγίζεται κάθε είδους τέχνη δηλαδή.

by NikP



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόταση εβδομάδας: ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΟΥ ΑΝΘΙΣΜΕΝΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ ( Killers of the Flower Moon )

  Βασισμένη στο δημοφιλές ομότιτλο best-seller μυθιστόρημα του David Grann, η ταινία “Killers of the Flower Moon” μας μεταφέρει στην Οκλαχόμ...