Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Πρόταση dvd: Hallam Foe

Του
David Mckenzie
 
Heartbroken Peeping Tom

 
Ταινία γνωστή πιο πολύ για τον πρωταγωνιστή της και όχι τόσο για την περίεργη ιστορία που αφηγείται, το Hallam Foe του 2007 έδειξε να κερδίζει σταδιακά το δικό του κοινό μέχρι σήμερα, όντας μια από τις ωραιότερες δημιουργίες του Σκωτσέζου σκηνοθέτη. 

Σε πρώτο επίπεδο θα μπορούσαμε να πούμε πώς αποτελεί το σημείο υποκριτικής ωρίμανσης του Jamie Bell(Billie Elliot) που επέλεξε έναν πολύπλοκο και υπόγειο ρόλο ώστε να αφήσει πίσω τον μανδύα της δυναμικής παιδικότητας που όλοι θυμόμαστε ενώ σε δεύτερο έχουμε ένα καλά κρυμμένο παραμύθι, ιδωμένο μέσα από μια αρκετά ξεκάθαρη διαστροφή σε ορισμένες στιγμές αλλά και από μια καλά κρυμμένη προσομοίωση ενός νεαρού Οιδίποδα!

 
Περνώντας απαρατήρητος, μέσα στον τεράστιο πύργο που μένει, ο πρωταγωνιστής αποτελεί έναν εμμονικό με τη νεκρή μητέρα του ηδονοβλεψία που προσκολλημένος ακόμη στην οργή και την άρνηση ότι αυτή αυτοκτόνησε παρατηρεί κρυφά και αθόρυβα τη νέα ζωή του πατέρα και της νεαρής γυναίκας του που σαν κακή-και ταυτόχρονα πανέμορφη-μάγισσα(Claire Forlani) τον εξωθεί στα άκρα, αποπλανώντας τον μάλιστα σεξουαλικά, αναγκάζοντας τoν πρωταγωνιστή να φύγει στην πόλη. 
 
Εκεί σαν ένας σύγχρονος Όλιβερ Τουίστ θα συναντήσει μια κοπέλα που μοιάζει με τη νεκρή μητέρα, καταλήγοντας να την παρακολουθεί, να πιάνει δουλειά εκεί που αυτή εργάζεται, να κατασκοπεύει τις άγριες ερωτικές της περιπτύξεις.

 
Ζώντας στην κορυφή ενός κτιρίου όπου στεγάζεται το Ρολόι της πόλης, ο Χάλαμ Φοέ διασχίζει τις ταράτσες και σκαρφαλώνει, βλέποντας τη ζωή της Κέιτ(Sophia Myles) χωρίς να μπορεί να βγει ο ίδιος από το στάδιο του χαμένου παιδιού, του έφηβου που διακινείται από τα ένστικτά μη μπορώντας να διαχωρίσει τον έρωτα για την «άγνωστη» πια μητέρα του με αυτόν απέναντι στη γυναίκα που της μοιάζει.

Στο δρόμο του προς την εσωτερική ηρεμία και το συμβιβασμό με την απώλεια, ο ήρωας θα καταφέρει να «σκοτώσει» τον πατέρα του και να κοιμηθεί με την «μητέρα» του δίνοντας τη δυνατότητα στον θεατή να συμπαθήσει και να ευχαριστηθεί, μέσα από ένα τελικά αίσιο τέλος, αυτό το αισθητά διεστραμμένο παραμύθι!

By Rory




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόταση εβδομάδας: ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΟΥ ΑΝΘΙΣΜΕΝΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ ( Killers of the Flower Moon )

  Βασισμένη στο δημοφιλές ομότιτλο best-seller μυθιστόρημα του David Grann, η ταινία “Killers of the Flower Moon” μας μεταφέρει στην Οκλαχόμ...