Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρόταση dvd: ΤΟ ΓΑΛΑ


Του
Γιώργου Σιούγα


Basic faulse

Ταινία που κουβαλά μια ιστορία 6 χρόνων, που την ακολουθεί η βαρύτητα της επιτυχίας του ομώνυμου θεατρικού έργου του Βασίλη Κατσικονούρη και η προσμονή μιας απόδοσης ισάξιας της φήμης της. Η θεατρική συνέχεια μπορεί να ανανεωθεί, να μεταλλαχθεί, να συνεχίσει να αποτελεί εγγύηση μιας πρωτόγνωρης εμπειρίας, η κινηματογραφική όμως σφραγίδα του Σιούγα είναι αυτή που φέρνει το εξαιρετικό σενάριο(γραμμένο από τον ίδιο τον Κατσικονούρη και το Νίκο Βουτενιώτη) σε ένα επίπεδο που η ιστορία των ηρώων μένει ακίνητη, γνήσια και γιατί όχι, μελλοντικά κλασική μιας και φαίνεται να το αξίζει.

Από την αρχή η κάμερα «μπαίνει» σε αυτό το ημιφωτισμένο σπίτι σε κάποια περιθωριοποιημένη περιοχή της Αθήνας παρουσιάζοντας τους ήρωες έναν έναν τόσο ενδόμυχα και άνετα για ένα τέτοιο ζήτημα, όπως η ύπαρξη ενός ψυχικά ασθενή σε μια οικογένεια, που ο θεατής οικειοποιείται αμέσως το χώρο, τη σκηνή του δράματος και την ψυχική σχάση των προσώπων. Το ατού του σεναρίου και φυσικά του σκηνοθέτη είναι ότι τοποθετεί άμεσα τη διαφοροποίηση των πρωταγωνιστών σε πρώτο πλάνο, τη θέση τους στον οικογενειακό αστερισμό, την φθορά και φυσικά τη δύναμη τους. Τα πάντα ελίσσονται σε ρεαλιστικό επίπεδο με τους διαλόγους επιτέλους να είναι φυσικοί για ελληνική ταινία και τίποτα να μην αποκτά συμβολικές διαστάσεις. Όλα είναι εκεί μπροστά στα μάτια μας: Η μητέρα που αντέχει ενοχικά, μέσα σε μια υφέρπουσα και ανεκδήλωτη παθολογία, την καθημερινότητα με το Λευτέρη που πάσχει από σχιζοφρένεια και αρνείται να πάρει φάρμακα, να πάει σε κοινωνικό λειτουργό, να εισαχθεί σε κλινική. Ο Αντώνης που γυρίζει από την επαρχία όπου εργάζεται για να ανακοινώσει ότι παντρεύεται, προσπαθώντας να φύγει, να αποκοπεί από το παρελθόν, από το άρρωστο παρόν. 

Μπορεί όλα να μοιάζουν πώς προχωρούν, πώς ενδέχεται η μη φυσιολογικότητα να υποχωρήσει προς χάριν της αυριανής μέρας, με την ψευδαίσθηση που έχουν πολλές οικογένειες πώς η αγάπη αρκεί. Το Ζήτημα όμως είναι πάντα εκεί, μέσα στους ανθρώπους, μέσα στους αλλοπρόσαλλους ρυθμούς της ασθένειας που περιδινήζει σαν κεντρομόλος δύναμη τα πρόσωπα, τις αντοχές τους. 

Η μητέρα και ο Αντώνης μοιάζουν να κουβαλούν το παρόν και την ευθύνη του. Η μνήμη όμως του Λευτέρη κουβαλά το χρόνο, τα σημεία καμπής, τη στερεοτυπία μιας ζωής και ενός κόσμου εσωτερικού που ξαφνικά βγάζει φωνή και νύχια γύρω του. Τι γίνεται όταν μια ασθένεια καταπίνει τις σχέσεις, τον τρόπο που κρατιούνται; Και μέσα στα λόγια των πρωταγωνιστών διάσπαρτο το γάλα, σαν άλλο έλλειμμα, σαν αγάπη που δεν πάρθηκε ποτέ από το στόμα, το πρώτο σημείο που έχει επαφή ένα παιδί με τον κόσμο και τη θαλπωρή του.

Η ταινία είναι προσεγμένη σε όλα τα επίπεδα, με φοβερή φωτογραφία και μουσική. Μια φροντισμένη προσπάθεια να λεχθεί ο φόβος, η απώλεια του προσώπου. Να λεχθεί η σκοτεινή πλευρά κινηματογραφικά.

By Rory
  Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δωρεάν προβολές στο θερινό κινηματογράφο Αρχανών

Η Κινηματογραφική Ομάδα Αρχανών επιστρέφει ξανά στη δράση και μάλιστα σε νέο χώρο. Ο ατμοσφαιρικός θερινός κινηματογράφος των Αρχανών παραχωρήθηκε για πρώτη φορά στην εν λόγω ομάδα που αρχίζει τις προβολές της αυτή την Κυριακή και θα μας κρατήσει συντροφιά μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη. Είναι μια πρωτοβουλία που αξίζει την υποστήριξη όλων των φίλων του κινηματογράφου όπου και αν βρίσκονται.

Οι προβολές ξεκινούν στις 21.30 και είναι δωρεάν.
Θα υπάρχει σημείο συγκέντρωσης τροφίμων μακράς διαρκείας τα οποία θα διανέμονται σε συνεργασία με την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Μην ξεχάσετε το μπουφανάκι σας, οι βραδιές στις Αρχάνες είναι δροσερές!

ΙΟΥΛΙΟΣ


    Κυριακή 1 Ιουλίου 2012
    American History X - Tony Kaye

    Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012
    Το κόκκινο βιολί -Francois Girard

    Τρίτη 3 Ιουλίου 2012
    Οι μεγάλες διακοπές- Jean Girault

    Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012
    Σιωπηλός Γάμος- Horatiu Malaele

    Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012
    Big Fish -Tim Burton

    Σά…

Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου: ΟΙ ΟΜΠΡΕΛΕΣ ΤΟΥ ΧΕΡΒΟΥΡΓΟΥ

Η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου προβάλει σήμερα 9/1/2012 σε 2 προβολές (20.30 και 22.30) στον κινηματογράφο Βιτσέντζο Κορνάρο την ταινία «Οι Ομπρέλες του Χερβούργου».
Η δεκαεπτάχρονη Ζενεβιέβ ζει με τη χήρα μητέρα της, ιδιοκτήτρια ενός καταστήματος με ομπρέλες στο Χερβούργο. Είναι ερωτευμένη με τον εικοσάχρονο Γκι, αλλά ο έρωτάς τους δεν μέλλει να ευοδωθεί, παρά τη θέληση των δύο νέων. Ο Γκι φεύγει για τον πόλεμο της Αλγερίας κι ενώ η Ζενεβιέβ του υπόσχεται αιώνια αγάπη, η ζωή έχει άλλα σχέδια.Πρόταση dvd: Η παγίδα (Klopka)

Η ταινία «έπεσε» στα χέρια μου τυχαία, όπως συνήθως γίνεται σε περιπτώσεις ταινιών που αργότερα χαρακτηρίζουμε μικρά διαμάντια. Χωρίς διαφημίσεις και ντόρο από έντυπα που ασχολούνται με τον κινηματογράφο, η ταινία είναι από τις καλύτερες που έχω δει τον τελευταίο καιρό.
Ο χαμηλόμισθος αρχιτέκτονας  Mladen ζει με τη γυναίκα του Marija και το γιο του Nemanja στο Βελιγράδι της μετά - Μιλόσεβιτς εποχής. Ξαφνικά, ο μικρός προσβάλλεται από μία σοβαρή καρδιακή ασθένεια και μόνη λύση είναι η εγχείρηση η οποία κοστίζει 26.000 ευρώ. Μετά από αγγελία στην εφημερίδα ένας μυστηριώδης άντρας προσφέρεται να δώσει ολόκληρο το ποσό αρκεί ο Mladen να δεχτεί να σκοτώσει έναν ανταγωνιστή του.
Τι γίνεται όμως όταν ο χρόνος σε πιέζει και οι αποφάσεις πρέπει να παρθούν σχεδόν χωρίς σκέψη; Πόσο εύκολο είναι να αποδεχτείς ότι η ζωή του παιδιού σου αξίζει λιγότερο από μια κενή κορνίζα των 30.000 που περιμένει ένα έργο ανάλογο της τιμής της;
Η «Παγίδα» είναι καλοσκηνοθετημένη και χαρακτηρίζεται από την ένταση …